Mutfakta ihracat hedefi arttı, ilk 5 hazırlığı başladı

Mutfak ürünleri ihracatçıları 2019 hedefini 5,5 milyar dolara revize etti. Türkiye böylece dünya sıralamasında ilk 5'e girecek. (Ferit Parlak)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FERİT PARLAK

2018 yılını 4.5 milyar dolarlık ihracatla kapayan ve 2019 yılına 5 milyar dolar ihracat hedefiyle başlayan mutfak ürünleri ihracatçıları, Messe Frankfurt tarafından düzenlenen Ambiente 2019 Fuarı'nda ihracat hedefini 5.5 milyar dolara yükseltti. Sektör ithalatta ise 1 milyar doların altına inmeyi öngörüyor.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Messe Frankfurt tarafından düzenlenen, 165 Türk firmasının katıldığı, Ambiente 2019 Uluslararası Mutfak Eşyaları, Ev Dekorasyonu, Züccaciye, Aksesuar ve Hediyelik Eşya Fuarı'nda DÜNYA'nın sorularını yanıtladı.

200 milyar dolarlık dünya pazarındaki yüzde 2 olan payı, 2019'da yüzde 3'e yaklaştırmayı planladıklarını belirten Öztiryaki, "Şu anda dünya sıralamasında 10'uncu durumda bulunan Türkiye, hedef gerçekleştiğinde ilk 5 arasına girmiş olacak" diye konuştu.

Bir yandan ihracatı artırırken, diğer yandan ithalatı da düşürmeye odaklandıklarının altını çizen Tahsin Öztiryaki, "2016'da 1.6 milyar dolar olan ithalat, 2017'de 1.3 milyar dolara, 2018'de ise 1.05 milyar dolara geriledi. 2019'da ithalatın 1 milyar doların altına düşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

İthal ikamesi ürünlerin üretimi için ciddi çaba gösteren firmalar olduğuna dikkat çeken Öztiryaki, şunları söyledi: "Örneğin Şanlıurfa'da bir arkadaşımız termos üretimine başladı. Termosta 19 milyon dolarlık ithalat, 13 milyon dolara düştü. Aynı şekilde yedek parça üretimi için Ar-Ge çalışmalarını tamamlayan arkadaşlarımız var. Tüm bunlar ithalatın daha da düşeceğini, yerlilik oranının ciddi şekilde artacağını gösteriyor."

Fuara 1990'lı yılarda 6-7 firmayla katılım sağlayan Türkiye'nin geçen yıl 75'i milli, 75'i bireysel olmak üzere 150 firmayla katıldığını ifade eden Öztiryaki, "Bu yıl 165 firma ile yer alacağız. Türkiye, fuarda sergilenen kaliteli ve yenilikçi özelliğe sahip ürünlerle ilgi odağı oldu. Ayrıca fuardaki servis araçlarında Türkiye reklamlarına yer verildi" şeklinde konuştu. 71 yıldır düzenlenen Ambiente'de bu yıl 4 bin 500 civarında katılımcının yer aldığını söyleyen Tahsin Öztiryaki, toplamda 140 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiğini, 24 yıldır milli katılım organizasyonu gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dünyanın en büyük 2. pazarının ana tedarikçisi olacağız

Tahsin Öztiryaki, fuarda, dünyanın önde gelen firmalarının ve ülkelerinin gövde gösterisi yaptıklarını, tüm firmaların yeni ürünlerini ve tasarımlarını piyasaya sunduklarını ve aynı zamanda sektörü ve rakiplerini izleme fırsatı bulduklarını vurguladı. Bu kategoride 14.8 milyar dolar ithalatı bulunan Almanya'ya Türkiye'nin yüzde 2.5'e karşılık gelen 386 milyon dolar ihracat yaptığını söyleyen Öztiryaki, "Bunu artırmak istiyoruz. Almanya'nın en büyük tedarikçisi olmak için her yolu deniyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin endüstriyel mutfak tarafında da sektörünü domine eden ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Öztiryaki, "Bu alanda, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11'lik artışla 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu sene ise 2 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, sektörümüzde dünya markası algısı oluşması için URGE faaliyetleri yapıyoruz. Bu kapsamda heyet organize ederek üyelerimizi yurt dışından satın almacılarla ikili iş görüşmelerinde buluşturuyoruz. 2019 yılında İDDMİB ve ZUCDER işbirliğinde Mutfak Ev Eşyaları Sektörlerine yönelik 3. URGE Projesi'ni hayata geçiriyoruz" dedi.

Teknik ve ara eleman konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına vurgu yapan Öztiryaki, "Meslek liselerini özendirmek için ne gerekiyorsa yapılmalı. Askerlikten erken sigorta avantajına kadar birçok ayrıcalık masaya yatırılmalı ve mesleki eğitime hak ettiği cazibe kazandırılmalı" ifadelerini kullandı.

"Dijital platformlar için hazırlık yapılmalı"

Fuarın getirisi, Türk firmalarının dünya ticaretinden alacağı pay ve fuarların geleceği ile ilgili DÜNYA'ya değerlendirme yapan DEİK Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, 17 yıldır bu fuara katıldığını ve katılmaya devam edeceğini söyledi. Fuarda Türk kahvesi ile ayrışmayı ve daha fazla ziyaretçi çekmeyi başardıklarını ifade eden Kolbaşı, "Türk firmalarındaki farklılaşma bu yılki hedef olan 5 milyar doları aşmamızı, 6 milyar dolarları konuşmamızı sağlıyor. Üretim kapasitesi olarak da, stratejik konum nedeniyle de bu ihracat hedefini aşabilecek kapasitemiz fazlasıyla var" diye konuştu. Yeni jenerasyonun fuarlara gitmeyi maliyetli bulduğuna dikkat çekten Murat Kolbaşı, "Yeni jenerasyon fuarlara gitmeyi maliyetli buluyor. Dijital platformlar üzerinden ticareti uygun görüyorlar. Bu nedenle fuarlar yavaş yavaş anlamını yitirmeye başlayacak. Bu alanda da hazırlıklarımızı tamamlamalıyız" dedi.