'İkinci el otomobil' yeni yıla durgun girdi

Döviz kurları ve Özel Tüketim Vergisi'ndeki (ÖTV) artış nedeniyle geçen sene sıfır otomobiller karşısında cazibesini koruyan ikinci el araçların satışı, yeni yıla durgun başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kış döneminin, kullanılmış otomobil pazarı için genelde durgun geçtiğini hatırlatan ikinci el oto galericileri, altın ve döviz kurlarındaki hareketlilik ile soğuk kış aylarında diğer temel ihtiyaç harcamalarındaki artışın da etkisiyle tüketicilerin araba alımını ötelediğini vurguladı.

Bursa Oto Galericileri Sitesi (Oto-Koop) Başkanı Rasim Hazar yaptığı açıklamada, sıfır araç fiyatlarının 2014 yılı başında döviz kuru ve ÖTV'deki artışın ardından ciddi oranda zamlandığını, bunun etkisiyle Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarının, geçen sene yüzde 10 daraldığını hatırlattı.

Son iki aydır durgunluk sinyali veriyor

Hazar, bu tablo karşısında ikinci el oto pazarının, fiyat avantajı sayesinde geçen yıl tüketicilerin tercihi haline geldiğini ancak geçen aralıktan başlayarak son iki aydır durgunluk sinyalleri verdiğini vurguladı. Bunun birçok nedeni olabileceğini ifade eden Hazar, şöyle konuştu:

"Durgunluğun ilk sinyallerini aralık ayında aldık ama ocak ayında iyice belirginleşti. Beklentimiz; yeni yılın ilk çeyreğinin böyle geçeceği, nisandan başlayarak bahar aylarıyla pazarın hareketleneceği yönünde. Zaten kış dönemi, kullanılmış otomobil pazarı için genelde durgun geçer ancak altın ve döviz kurlarındaki hareketlilik ile soğuk kış aylarında diğer temel ihtiyaç harcamalarındaki artışın da etkisiyle tüketiciler mevcut durumunu korumayı tercih ediyor ve araba alımını öteliyor."

Senetle 12 aya kadar vade

Hazar, ikinci el oto pazarında peşin alımların yok denecek kadar az olduğunu, daha çok senet ile alışveriş yapıldığını belirterek, senetle 12 aya kadar vadeli satış imkanı sunulduğunu söyledi.

Bankalardan kredi alma konusunda sıkıntı yaşayan tüketicilerin genelde bu yolu tercih ettiğini aktaran Hazar, daha çok, fiyatı 15 milyar liraya kadar olan araçların satıldığını dile getirdi. 

İnternet ve açık oto pazarlarında yapılan kayıt dışı satışlara da değinen Hazar, bu tür satışların devleti sürekli mağdur ettiğini, zaman zaman da vatandaşları çaresiz bıraktığını bildirdi. 

Rasim Hazar, ikinci el araç almayı planlayan vatandaşları, dolandırıcılık mağduru olmaması için mutlaka muhatap bulacakları galerilerden alışveriş yapmaları konusunda uyardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir