Araç kiralamada ‘TL şartı’ endişesi!

Dövizle kiralama ve satış işlemlerine yasak getirilmesi, araç kiralama sektöründe hayal kırıklığı yarattı. TOKKDER, Maliye Bakanı ile görüşme ayarlamaya çalışacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Kurdaki artış nedeniyle zor günler geçiren, yatırımların beklemeye alındığı, hatta bazı şirketlerin iflas ettiği araç kiralama şirketleri şokta. Hükümetin bu sabah resmi gazetede yayınladığı Türk parası kıymetini koruma hakkında 32 sayılı kararda değişiklik yapılarak, yurt içinde dövizle konut ve oto kiralama ve satışı yasaklandı.

DÜNYA’ya konuşan Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) temsilcileri sabah 7’den beri bu konu ile uğraştıklarını, öğleden sonra İTO'da toplanacaklarını ve bu konuyu görüştüklerini belirtti. TOKKDER yetkilileri ardından dernekte toplanarak, Maliye Bakanı ile görüşme ayarlamaya çalışacak. Yetkililer, “Müşteri ile kurda anlaşma sağlanamaz ise kontratlar iptal olur ve buda sektörü felakete sürükler” diyor.

İşlemlerin yüzde 78’i dövizle yapılıyor

İşlemlerin yüzde 78’i dövizle kalanı ise TL ile yapılıyor. Kurdaki artış sonrası kiralamada son dönemde TL'ye de talep artmıştı. Ancak bu oran henüz çok düşük seviyelerde.

Büyüme hız kesti, yatırımlar beklemede

Türk Lirası'nın değer kaybı şu anda hem kiralama şirketlerini olumsuz etkiliyor hem de kira ödemesi yapan müşteriler de bu değişimden olumsuz etkileniyor. Zor günler geçiren sektörde birçok şirket yatırımı beklemeye alırken, bazı şirketler ise iflas etti. Sektörün özellikle ödemelerde büyük sıkıntı yaşadığı dile getiriliyor.

Dövizle kira dönemi sona erdiDövizle kira dönemi sona erdi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir