Avrupa, İngiltere ile ‘gaz’a bastı

Avrupa otomobil pazarı 18 aydır süren daralmadan sonra Nisan'da ilk büyümeyi kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa otomobil pazarı, 18 aydır süregelen daralmanın ardından İngiltere'deki güçlü talep, takvim ve düşük baz etkisiyle Nisan'da büyüme kaydetti.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre trafiğe kaydı yapılan araçların sayısı Nisan'da yüzde 1.8 artışla 1.08 milyona yükselerek Eylül 2011'den bu yana ilk defa yükseldi.

ACEA tarafından yapılan açıklamada, "Net rakamlara bakıldığında, Nisan ayı için tarihin en düşük üçüncü trafiğe kayıt rakamları kaydedildi. Nisan ayı için tarihi düşük düzey 2012 yılında görülmüştü" denildi.

Resesyonda bulunan Avrupa ülkelerinde otomobil satışları geçen yıl, son 17 yılın en düşük düzeyini görmüştü.

İngiltere'deki araç satışlarında görülen yüzde 15'lik artış olmasa, Avrupa çapındaki satışlar geçen ay düşüş kaydedecekti.

Buna ek olarak birçok Avrupa pazarının Nisan ayındaki Paskalya bayramında geçen yıla kıyasla iki gün daha fazla açık kalması, Avrupa pazarının büyüme kaydetmesine yardımcı oldu.

Yılın ilk dört ayına bakıldığında ise pazar hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 geriledi.

Ekonomik açıdan zor durumdaki Güney Avrupa pazarlarına bağımlı PSA ve Fiat gibi Fransız ve İtalyan üreticilerin satışları belirgin düşüş kaydetti.

PSA'nın Peugeot satışları yüzde 7.5, Citroen satışları da yaklaşık yüzde 13 düşerken, Fiat markasının satışları ise yüzde 4 geriledi.

Alman üreticilerden Volkswagen'in kendi markasıyla yaptığı satışları yüzde 6.2, General Motors'a ait  Opel'in satışları yüzde 2.1 arttı.