Bursa, geleceğin otomobillerine altyapı hazırlıyor

Bursa, önümüzdeki yıllarda otomotivde yaşanması beklenen dönüşüme hazırlanıyor. Ana ve büyük ana yan sanayilerin yeni nesil malzemeler, elektrikli araçlar, otomasyon, robot yatırımları endüstrinin tamamına dalga dalga yayılıyor. (Esra Özarfat)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

Otomotiv endüstrisi, güçlü ana sanayilerin geliştirdiği yan sanayisi, kalifiye çalışan varlığı, müteşebbis ruhlu sanayicileri, teknoloji ve global gelişmeleri yakından takip etme kabiliyetiyle Bursa'nın tüm yaşam hücrelerine sinmiş vaziyette.

Bu durum en çok da Ar-Ge merkezlerinin sayısında kendini hissettiriyor. Kentte kurulu Bakanlık onaylı 106 Ar-Ge merkezinin 41'i otomotiv ana ve yan sanayilerine ait. Ayrıca 20 tasarım merkezinin de 9'unu otomotiv endüstrisi oluşturuyor. Otomotivdeki dönüşüm ve yeni teknolojiler konusu Bursalı otomotivcilerin de gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Yeni nesil malzeme üretiminden, bu malzemelerin işlenmesi, elektrikli araçlar ve mevcut sistemlerin bu araçlara uyarlanmasına kadar pek çok alanda Ar-Ge çalışmaları yürütülüyor. Büyük yan sanayiler bu alanda bir yandan yeni ürün geliştirmeleri üzerine çalışırken, diğer yandan da üretim alanlarını gelişen teknolojilere göre uyarlıyor. Özellikle Türkiye'deki sanayi 4.0 çalışmalarına Bursa'daki fabrikasında başlayan Bosch gibi büyük yan sanayilerin bu alanda attıkları adımlar, küçük yan sanayilere de yayılıyor. Odağında sanayi 4.0 olan otomotiv endüstrisinde robotik hatlar, otomasyon, akıllı makinelere her firma kendi gücü ölçüsünde yatırım yapıyor. Öte yandan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından yapılacak TEKNOSAB'da da orta yüksek ve ileri teknoloji yatırımları sanayideki dönüşümü yönlendirecek.

Türkiye'nin mühendislik kabiliyetlerinin otomotiv endüstrisinin beklentilerinin çok üzerinde olduğuna vurgu yapan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, endüstrinin gelişmesinde insan kaynağı ve teknolojiyi kullanma kabiliyetinin önemine işaret etti. Türk mühendislik kabiliyetinin otomotiv endüstrisinin beklentilerinin üzerinde olduğuna işaret eden Çelik, geleceğin trendleriyle ilgili şunları söyledi; "Küresel otomotiv endüstrisinde modellerde karmaşık referanslar oluşmaya başladı. Artık hibrit ve elektrikli konseptler bir zorunluluk olarak araçlarda yer alıyor. 2020-2025 yılları arasında hibrit opsiyonu olmayan araç kalmayacak. Bu dönüşüm hızlanacak. Sonunda hedef elektrikli araçlar. Bununla birlikte mobilite, otonom sürüş gibi tamamlayıcı unsurlar da otomotiv Ar-Ge ve strateji odalarında yer alıyor."

Yeni nesil çeliklerin şekillendirilmesine odaklandı

Beyçelik Gestamp Genel Müdürü Engin Meydan, ultra yüksek mukavemetli çelik uygulamalarının yoğun olarak kullanıldığını, yeni nesil çelikler, şekillendirme ve montaj alanında bu çeliklerin kullanımının artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Geçen yıl alanında ilk tasarım merkezini kurduklarını hatırlatan Meydan, inovasyon çalışmalarını desteklemek için İnoSuit programını başlattıklarını, Beyçelik Gestamp Akademi'nin eğitimleri ile de inovasyon kültürünü tüm lokasyonlarıa yaymayı hedeflediklerini aktardı. Meydan, "Dünyadaki değişim Türkiye otomotiv sektörünü de etkiliyor. Geleneksel üretim yerini yeni trendlere bıraktı. Yan sanayi olarak bu trendleri yakından takip ediyoruz. Teknolojik değeri yüksek yeni ürün oluşturma çabası Ar-Ge merkezlerinin önemini artırıyor" dedi.

Elektrikli araç platformları üzerine çalışıyor

Ar-Ge merkezinde daha çok sızdırmazlık ve titreşim sönümleme konularına odaklanan Angst Pfister, 47 kişilik Ar-Ge Merkezi'nde sızdırmazlık ve titreşim sönümleme konularına odaklı projeler geliştiriyor. Bunların başında elektrikli araç platformlarında ihtiyaç duyulacak burç ve takozlar geliyor.

Akıllı sistemlere yoğunlaştı

Otomotiv endüstrisinin büyük yan sanayilerinden Coşkunöz Holding de araç hafifletme çalışmalarında en kritik teknolojilerden olan lazer ve sürtünme karıştırma kaynağı uygulamaları ile ilgili çalışmalar yürütüyor. Ayrıca şirket, holding bünyesindeki CITS (Cloud Information Technology Services) ile de akıllı üretim sistemleri, veri analitiği ve makine öğrenmesi alanlarında ortak faaliyetler yürütüyor.

Motor komponentleri üretiyor

Otomotiv ana sanayinin ihtiyaç duyduğu motor komponentleri alanında global bir marka haline gelen Kırpart da ileri düzey mühendislik kabiliyeti ile termostat, su ve yağ pompası gibi motor soğutma sistem komponentlerinin tasarım, geliştirme ve imalatı yapıyor. Kırpart, yeni dönemde hibrit ve elektrikli araçlardaki gelişime uygun olarak proses ve ürün patentleri üzerinde çalışıyor.

Araç koltuklarını hafifletti

Ticari araçlar için ürettiği yolcu koltuklarını yurtiçi ve dışındaki birçok ana sanayi firmasının kullanımına sunan İnova Otomotiv ise, yeni dönemde üniversite ve ana sanayi ile işbirliğine giderek, uzun soluklu projeyle koltukların ağırlığını düşürmeye odaklandı. Koltuk hafifletme çalışmalarının yanı sıra koltuklarını akıllı sistemlerle entegre ederek inovatif üretim süreci başlatan İnova, Renault ve Mercedes Sprinter için üretim yapıyor.

Çemtaş yerlileştirdiği çeliklerle ithalatı kısıyor

Türkiye'nin büyük vasıflı çelik üreticilerinden Çemtaş, Türkiye'ye ithalat yoluyla giren pek çok özellikli çeliği Bursa'daki fabrikasında üreterek yerlileştiriyor. Vasıflı çelik sektöründe Türkiye'deki ilk onaylı Ar-Ge merkezine sahip olan Çemtaş, katma değeri yüksek ürünlerle yerlilik oranını yüzde 75'e çıkardı. Isıl işlem yatırımıyla çelikte ton değerini yüzde 20'ye yakın artıran Çemtaş, ayrıca denge çubuğunda da kapasitesini artırıcı yatırıma başladı.

Otomotiv Test Merkezi, Bursa'nın elini güçlendirecek

Bugün Türkiye'de üretilen her iki araçtan biri Bursa'daki fabrikalarda üretiliyor. Üretimdeki bu gücü, altyapısı ve lokasyon avantajıyla Bursa, yerli otomobilin de üretim üssü olma noktasında ısrarını her fırsatta dile getiriyor. Kentte bu konuda altyapı oluşturacak önemli girişimler de var. Yenişehir'de yapılması planlanan Otomotiv Test Merkezi için geçen yıl aralık ayında protokol imzalandı. Dönemin Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu bir Güney Kore firmasının Otomotiv Test Merkezi'nin ihalesini aldığını, çalışmaların devam ettiğini, DSİ ve BOTAŞ ile ilgili faaliyetlerin de başlayacağını açıklamıştı. 4 bin 350 dönüm alan üzerinde kurulacak merkezde sadece kara araçları değil, savunma sanayiine yönelik üretilen araçların da testleri yapılacak.