Derindere'nin elektriklisi 120 bin TL'den yola çıktı

Teknolojisi ve üretimi DMA'ya (Derindere Motorlu Araçlar) ait elektrikli araçlar satış ve kiralamaya sunuldu. Toyota Corolla kasalı araç 8 saatlik şarjla 280 km yol yapıyor. Aracı almak isteyen 120 bin TL, aylık kiralamak isteyen ise 900 euro ödeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
 
İSTANBUL - Özkan Derindere ve Önder Yol tarafından 2007'de kurulan Derindere Motorlu Araçlar (DMA) Toyota Corolla kasasını kullanarak oluşturduğu yüzde 100 elektrikli aracı Türkiye'de yollara çıkardı. Yazılımı kendilerine ait DMA teknolojisi ile üretilen Toyota Corolla elektrikli araçlar Türkiye'de 120 bin TL'den satışa sunulacak. 8 saatte normal elektrik tesisatıyla şarj edilen araçlar 1 şarjla 280 km yol katediyor. Aracı kiralamanın maliyeti ise aylık 900 euro olacak.
 
Aylık kapasite 100 adet DMA teknolojisi üzerinde 2008'den beri çalıştıklarını anlatan DMA Kurucu Ortağı Özkan Derindere, Türkiye'de tip onayı belgesi aldıkları elektrikli Corolla'dan ayda 100 adet üretebildiklerini söyledi.
Önümüzdeki aylarda bazı SUV, lüks ve hafif ticari araçları da elektrikliye dönüştüreceklerini belirten Derindere, "Orta vadede hız ve hacim kazanmak için, sınırlı sayıda modele yoğunlaşacağız. Uzun vadeli hedefimiz ise DMA markalı ürünler üretmek ve pazarda önemli bir oyuncu olmaktır" dedi.
 
DMA Ortağı Önder Yol da araçların menzili ve şarj özellikleri ile rakipsiz olduğunu öne sürerek şöyle konuştu: "Araçlar 13 aylık test ve izin sürecinden sonra satışa sunuluyor. İlk araçlar, gerçek yol koşullarında 500 bin kilometrenin üzerinde test edildi. 40 kWs Lityum bazlı bataryaları ve 62 kW sürekli (84 kW maksimum) güç üretme kapasiteli elektrik motoruyla 225-325 Nm tork değer aralığında yüksek performans sunan DMA teknolojisini; 3 yıl, 100 bin kilometre garanti ile sunuyoruz."
 
Henüz babayiğit değiliz
 
DMA'nin henüz "babayiğit" olmadığını söyleyen Özkan Derindere, belirli  adetlere ulaşıldığında, her biri kendi konularının en iyileri tarafından üretilen komponentleri, onlarla birlikte Türkiye'de üretmek konusunda yatırım yapmaya hazır olduklarını ve bu konuda ön protokoller imzaladıklarını da ifade etti. Elektrikli araçlar konusunda
knowhow oluşturmaya çalıştıklarını, yürüyen bir prototip de ürettiklerini belirten Derindere, "Gerekli ticari ortam oluşur ve teşvikler de yerinde olursa kendi markamızı da oluştururuz" diye konuştu. Derindere, mevcut modeli ihraç etmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
 
2 TL'ye 280 km yol gidiyorsunuz
 
DMA'nın satışa sunduğu elektrikli Corolla'ları sabah şaj ederseniz 6 TL,  akşam ederseniz 2 TL elektrik parası ödüyorsunuz. Bunun karşılığında kullanım şartlarına bağlı olarak bir şarjla 280 ile 350 km arası yol kat edebiliyorsunuz. İstanbul trafiğinde test ettiğimiz araç normal Corolla'dan 285 kilo ağır olmasına karşın yapılan
değişikliklerle çekişi oldukça güçlü kılınmış. Elektronik beyin üniteleri ve buna ait yazılımları tamamen Derindere Motorlu Araçlar'ın mühendisleri tarafından geliştirilen araçlarda Motorlu Taşıt Vergisi de ödenmiyor. 3 yıl 100 bin km garantili elektrikli araçta batarya ömrü 8-10 yıl arasında değişiyor.