Destek felaketi engelledi, yüzde 50 düşüşü önleyemedi

Otomobil ve hafif ticari araç satışları aralıkta, kasıma göre yüzde 10-15 arttı. Ancak finansman krizi yaşayan ve kredi bulamayan filocular, bu ay da alım yapamayınca, satışlar Aralık 2017'ye göre çok düşük seviyede kaldı. (Aysel Yücel)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Otomobil ve hafif ticari araç satışlarında ÖTV ve KDV indirimi sınırlı etki yaptı, en fazla satış yapılan aralık da beklentileri karşılamadı.

Son iki haftada kasıma göre yüzde 10-15 arası artışla devam ettiklerini belirten sektör temsilcileri, ancak geçen yılın aralık ayına göre satışların çok düşük olduğunu dile getiriyor. Bu ay pazarın 65-70 bin bandında olacağı öngörülüyor. Bu da bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 50'ye yakın daralma anlamına geliyor. Finansmanda büyük sıkıntı yaşayan filo kiralama sektörünün, beklentilerin aksine aralık ayında alım yapmaması, daralmanın ana nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Bankaların kredi musluğunu henüz açmadığı, bunun için 2019'u beklediği belirtiliyor.

Vergi indirimi yapılmasaydı çok daha büyük bir daralmanın yaşanabileceğine dikkat çeken otomotivciler, satışlardaki son durumu DÜNYA'ya anlattı.

"Bankalar henüz kredi vermiyor"

Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş: Aralık ayında satışlar kasım ayına göre yüzde 10-15 civarında bir artışla gidiyor. Ancak yine de geçen yılın aynı dönemine göre oldukça düşük. Pazarın bu ay 65-70 bin civarında olacağını öngörüyoruz. Filo şirketleri maalesef halen yeterli alım yapamıyorlar. Bu konuda temel sorun, bankaların yıl sonundan önce sektöre kredi açmak istememesi."

"Filocular stok alımı yapamadı"

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı İnan Ekici: Kasım ayında bir önceki aya göre fili alımlar bir miktar yükseldi. Aralık ayında hem otomotiv hem de bunun içinden kiralama sektörünün aldığı pay, kasım ayına göre elbette artacak. Ancak bu bir önceki yıla göre çok düşük seviyede olacak. Çünkü önceki yıllarda genelde kiralama firmaları bir miktar stokları için alım yapardı. Bu yıl ise artan maliyetler bunu engelledi.

"Bazı markalarda arz yetmedi"

Suzuki Türkiye Genel Müdürü Ümit Karaarslan: Aralık ayı ÖTV indiriminin bilinen en düşük ayı olduğu için satışlar kasım ayına göre yüzde 10-15 daha fazla olacaktır. Bazı yüksek volümlü markalarda araç azlığı ve filo araç pazarındaki daralma bu oranı düşüren ana unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

"Son iki haftadan umutluyuz"

OYDER Eski Başkanı, Gülan Otomotiv Yöneticisi Alp Gülan: Aralık ayında tam olarak beklediğimiz hareketliliği göremedik. Maalesef filocular henüz alım yapmıyor. Ancak son iki haftadan umutluyuz. Pazarın 70 bini aşmasını bekliyoruz.

"Faizlerin düşmesine ihtiyaç var"

Peugeot Türkiye Genel Müdürü İbrahim Anaç: 2017 aralık ayının gerisinde kalmasına rağmen bu ayın, kasım ayının yaklaşık yüzde 20-25 üzerinde olmasını bekliyoruz. Filo pazarının eski dönemlerine dönmesi için biraz daha zamana ve kredi faiz oranlarının düşmesine ihtiyaç var. Bu faiz oranları hem filo pazarı hem de perakende müşteriler için önemli bir engel oluşturuyor.

● Otomobil üretimi yüzde 10 azaldı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2018 yılı Ocak- Kasım dönemine ait sektör verilerini açıkladı. Toplam üretimde 1 milyon 427 bin 157 adet rakamına ulaşan otomotiv sanayii, bunun yüzde 85'ini ihraç etti. İç pazardaki daralmanın etkisiyle toplam üretim geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 8 azalırken, otomobil üretimi yüzde 10 azalarak 944 bin 304 adet düzeyinde gerçekleşti. ÖTV ve KDV indirimlerinin otomotivde üretim çarklarını tekrar döndürdüğüne dikkat çeken OSD Başkanı Haydar Yenigün, "Vergi indirimleriyle sektörümüzün desteklenmediği bir senaryoda pek çok açıdan sıkıntı verici sonuçlarla karşılaşabilirdik. Hem iç pazarda hem de üretimde yaşanan olumlu gelişmelerin aralık ayı sonuçlarına da etki edeceğine de gönülden inanıyoruz" dedi.