Dora-3 devreye girdi

Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin 100 milyon dolarlık yatırımla yaptığı Dora-3 Jeotermal Elektrik Santrali Aydın’da hizmete açıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İnşaat, tekstil, enerji, hazır beton, perlit ve seracılık alanlarında faaliyet gösteren, Türkiye'nin ilk özel jeotermal enerji santralini kuran MB Holding-Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılan Dora-3 Jeotermal Elektrik Santrali açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın himayelerinde Aydın’da gerçekleştirildi.

Dora-4’ün de temel atma töreni yapıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açılan, Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin 100 milyon dolarlık yatırımla yaptığı Dora-3 Jeotermal Elektrik Santrali ile MB Holding’in toplam kurulu jeotermal elektrik gücü Aydın’da 54 MWe yükseldi. Dora-3’ün açılış töreni sırasında 2015 yılı sonunda devreye alınması planlanan 17 MWe kurulu güçte olacak Dora-4’ün de temel atma töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşma yapan MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat,"Aydın’da yaptırılan Türkiye’nin ilk jeotermal elektrik santrali olan 8,5 megavat kurulu gücündeki DORA-1’in ve 11,5 megavat kurulu gücündeki DORA-2 santralinin ardından bugün 34 megavat gücünde DORA-3’ü açıyoruz. DORA-1 projesinde yılda 32.000 ton, DORA-2 projesinde 45.000 ton, DORA-3 projesinde ise 110.000 ton karbondioksit emisyon azaltımı sağlanmaktadır. DORA-4 projesinin işletmeye girmesi ile Aydın Sanayisinin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi tüketiminin tamamı DORA tesislerinden sağlanmış olacaktır. DORA tesislerinden üretilen elektrik enerjisi vasıtasıyla yılda yaklaşık 35.000.000.-USD mertebesinde doğalgaz ve/veya petrol ürünü karşılığı döviz harcanmamış olacaktır” dedi.
 
"2015 yılı sonu itibarı ile yılda 700 milyon kw/saat elektrik enerjisi üretilecek"

Balat, Aydın’da 54 MWe jeotermal enerji güçlerini yeni yatırımla daha da arttıracaklarını ve 2015 yılı sonunda devreye alınması planlanan Dora-4 enerji santrali ile Menderes Geothermal A.Ş.’nin toplam enerji üretim kapasitesinin 71 MW’a kadar çıkacağını, şirket bünyesindeki jeotermal tesislerden 2015 yılı sonu itibarı ile yılda 700 milyon kw/saat elektrik enerjisi üretileceğini sözlerine ekledi.

Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş.’nin hedefi Dora-4 ve Dora-5 projeleri ile jeotermal yatırımlarını büyüterek Türkiye’nin doğal enerji kaynaklarından maksimum faydayı sağlayabilmek istediklerini belirten Balat, şöyle konuştu: 

"2020’de 1000 MWe’a kadar çıkacak"

“Bilindiği üzere Jeotermal enerji yerli, temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır. Yerli kaynaklarımızı daha fazla değerlendirmemiz lazım. Bu manada her bir megavata yerli kaynak olarak değer veriyoruz. Kullanımı rahat, güvenilir ve çevre dostu olan bu kaynak sayesinde santrallerimiz, yılda doğalgaza harcanması gereken (32 Milyon USD) dövizi ülkemize kazandırmaktadır. Şu anda Türkiye’de toplam jeotermal santral kurulu gücü 241,7 MWe’a ulaşmıştır. Bu miktar 2015’te Türkiye toplamında 500 MWe, 2020’de ise 1000 MWe’a kadar çıkacaktır. Bu yatırımlar ülkemiz için çok önemli tesislerdir.“

Bu konularda ilginizi çekebilir