Geçen yıl 22 milyondan fazla lastik satıldı

LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Gürçay, yıl sonuna yönelik lastik ihracatında pozitif bir seyir beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de lastik pazarı 2015'te bir önceki yıla göre yüzde 9,4 büyüyerek 22,1 milyon adede ulaştı.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Gürçay, Shangri La Bosphorus'ta düzenlenen sektörel değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, sektördeki 7 önemli oyuncunun derneğe üye olduğunu söyledi.

Lastik sektörünün dünyada çok önemli ve köklü olduğunu dile getiren Gürçay, yılda 1,7 milyar adet lastik satıldığını, senelik yüzde 1 artış yaşandığını, son 5 yıllık büyüme oranının yüzde 13 olduğunu aktardı.

Gürçay, Çin'in çok ciddi büyüme motorlarından olduğu bilgisini vererek, "Oradaki yavaşlamayla biraz momentum kaybı var. Son dönemde Avrupa'daki durgunlukla pazar aşağıya gidiyordu ancak birkaç yıldır Avrupa pazarı yeniden genişliyor. Bu durum Türk üreticiler için öncelikli. Çünkü Avrupa bizim için önemli bir pazar" dedi.

"Türkiye lastik pazarı dünya genelinin üzerinde büyüyor"

Gürçay, Türkiye'de lastik pazarında yaşanan gelişmelere değinerek, 2015'te bir önceki yıla göre Türkiye lastik pazarının ülke büyüme oranının üzerinde, yüzde 9,4 büyüdüğünü söyledi.

Geçen yıl Türkiye'de toplamda 22,1 milyon adet lastik satıldığı bilgisini veren Gürçay, büyümenin kış lastiğiyle ivme kazandığını ifade etti.

Gürçay, "Türkiye'de lastik pazarı son 5-6 yıla bakarsak dünyanın tam tersine büyüyor. Bu dönemde ortalama büyüme yüzde 7. Geçen yılki yüzde 9,4'lük büyüme tüm lastik gruplarında ortaya çıktı ama giderek artan kış lastiği kullanımının toplam satışta önemli bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 2015 yılı itibarıyla kış lastiği kullanımı oranı yüzde 30'un üzerinde" diye konuştu.

"Türkiye halen büyük bir potansiyele sahip"

Türkiye'deki araç parkı konusunun lastik pazarının büyümesine büyük etkisi olduğunu dile getiren Gürçay, Türkiye'de araç parkının 20 milyon adetlere geldiğini kaydederek, otomotiv endüstrisinin ithalat, ihracat ve iç satış rakamlarına değindi.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde bin kişiye düşen araç sayısı 500 iken bu rakamın Türkiye'de henüz 127'de kaldığını aktaran Gürçay, "Türkiye'de hala ciddi potansiyel olduğunu söyleyebiliriz. Doğu Avrupa ülkelerinde de oran bizde olduğu gibi düşük ancak ticaride Avrupa ortalamasına yaklaşmış bulunuyoruz" diye konuştu.

"Bu yıl da yüksek büyüme bekliyoruz"

Gürçay, Türkiye'deki araç parkının yüzde 35'lik kısmının çok yaşlı olduğunu belirterek, otomotiv endüstrisindeki değişimin devamıyla birlikte lastik sektöründe gelecek yıllarda da olumlu gelişmelerin devam etmesini beklediklerini anlattı.

Gürçay, lastik sektörünün 2009 yılına göre 2015'te yüzde 52,4 büyüdüğünü anımsatarak, "2016 yılında 2015'e benzer bir büyüme bekliyoruz. 2020'li yıllarda ise büyümenin yüzde 30'un üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Lastik alımında ilk kriter 'güvenlik' olması gerekirken Türkiye'de müşterilerin aklında 'uygun fiyat' yer alıyor. Kaliteli lastik güvenlik ve yakıt tasarrufu açısından çok önemli" yorumunu yaptı.

"Dünyada 1 milyar 710 milyon lastik satıldı"

Dünya genelinde lastik pazarının her yıl ortalama yüzde 1 büyüdüğünü yineleyen Gürçay, 2015 yılında bir önceki yıla göre dünya lastik pazarında adet bazında herhangi bir artış yaşanmadığına dikkati çekti. Gürçay, geçen yıl dünya genelinde 1 milyar 710 milyon adet lastiğin satıldığını ve pazarın bir önceki yıla oranla yüzde 1 büyüme gösterdiğini ifade ederek, "Avrupa'da ise 2014 yılında 206 milyon adet lastik satılırken, 2015 yılında yüzde 2 büyüme ile 210 milyon lastik satışı gerçekleştirildi" diye konuştu.

"Türkiye'nin lastik ihracatı 1 milyar dolara yakın"

LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Gürçay, 2015 yılında 961 milyon 500 bin dolarlık lastik ihracatı gerçekleştirildiğini belirterek, son yıllarda Türkiye'nin lastik ihracatından düşüş yaşandığını söyledi. Lastik ihracatında yaşanan düşüşü Avrupa pazarındaki daralmaya ve bölgede yaşanan ekonomik krize bağlayan Gürçay, Avrupa'nın toparlanmaya başladığını, bundan sonra sektörü ihracatta daha güzel günlerin beklediğini bildirdi.

Gürçay, "Avrupa pazarındaki toparlanmayla birlikte Türkiye'deki ihracatçıların iyi bir şans yakalayacağını düşünüyoruz. Ekonominin yerine oturması ve bölgedeki huzurun gelmesiyle burada da ileriye dönük önemli bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Yıl sonuna yönelik ihracatta pozitif bir seyir beklentimiz var" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de lastik üretiminde son teknolojinin kullanıldığı bilgisini veren Gürçay, ülkeye uluslararası yatırımcıların geldiğini ve gelmeye devam ettiğini anlattı.

"LASİD üyeleri ülke istihdamına katkıda bulunuyor"

Gürçay, LASİD üyelerinin toplam istihdam ve bayi ağına dair bilgiler de paylaştı. Dernek üyeleri olarak toplam 6 bin 350 çalışan sayısıyla ülke istihdamına katkıda bulunduklarını dile getiren Gürçay, Türkiye çapındaki 2 bin 500 bayi ile yarattıkları bu ekonomi ve istihdamın Anadolu'ya yayılmasını sağladıklarını dile getirdi.

Lastik üretiminde kullanılan ham maddelerin doğaya ve çevreye saygılı olması için özen gösterdiklerini anlatan Gürçay, gelişmiş teknolojilerle üretimin her aşamasında çevrenin ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak konusunda hassasiyet gösterdiklerini bildirdi.

Gürçay, "Özellikle enerji tasarrufu ve toplumun bilinçlendirilmesi için uyguladığımız sürdürülebilir proje ve fikirlerin Anadolu'nun dört yanında yaygın olarak benimsenmesine de öncülük ediyoruz" diye konuştu.

"Çin, kısıtlama kalkınca düşük ücretlerle Türkiye'ye girebilir"

Çin malı ticari lastiklere hali hazırda uygulanan bir anti damping kısıtlaması olduğunu aktaran Gürçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kısıtlamanın hazirandan itibaren kaldırılması planlanıyor. Bu durum ithalatı artırabilir. Devlet otoritesinin buna yönelik nasıl tasarrufta bulunacağını henüz bilmiyoruz. Ama küçük üreticileri mutlaka etkiler bu kısıtlamanın kaldırılması.

Kısıtlamanın kalkmasının sektöre etkisini net olarak ölçmek zor. Çin farklı ve düşük markalı ürünlerle Türkiye'ye girebilir. Böyle bir risk konusu var. Çinliler en düşük rakamlarla sektöre girerse bir fiyat rekabeti, ucuza doğru kayma olur. Özellikle ticari bireysel kullanıcılarda etkili olacağını düşünüyorum. Filo büyüdükçe doğru analiz yapıyorsunuz. Bakım, hizmet, yakıt tasarrufu gibi konulara bakılınca lastikte fiyatlar çok önemli olmuyor. Bu analizler yapıldıktan sonra ucuz lastik ile kaliteli lastik arasında yakıt tasarrufu farkı ortaya çıkıyor. Ucuz lastik daha fazla yakıt giderine neden oluyor."

"Türkiye'ye uluslararası lastik yatırımı devam ediyor"

Gürçay, son zamanlarda bölgede yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye'ye uluslararası yatırımların devam ettiğini belirterek, Sumitomo'nun geçen yıl Türkiye'ye girdiğini ve deneme üretimlerine başladığını, Brisa'nın Aksaray'da devam eden yatırımının söz konusu olduğunu söyledi.

Bu yatırımlar sayesinde ihracat bazlı olumlu gelişmelerin yaşanacağının daha kolay öngörülebileceğini dile getiren Gürçay, bu gelişmelerin ülke ekonomisine katkısına değindi.

Gürçay, LASİD olarak bir başka gündem maddelerinin "trafik güvenliği" konusu olduğunu kaydederek, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısının terörden fazla olduğunu bildirdi.

Kazaların araç sayısına oranla daha fazla arttığını aktaran Gürçay, "Son 10 yılda araç sayısı 2 kat artarken kaza sayısı 3 kat artmış. Böyle bir ortam varken güvenliği ve kazaları nasıl önleyebiliriz ve azaltabiliriz gibi konularla yoğunlaşıyoruz. Burada muhakkak pek çok faktör var ancak en önemli konulardan bir tanesi sürüş güvenliği" ifadelerini kullandı.

"Lastik kaplama ECE R109 belgesine sahip üreticilere yaptırılmalı"

Gürçay, kış lastiği uygulamasının devreye girdiğini anımsatarak, bu kanunun başarıyla uygulandığını bildirdi.

Trafikte sürüş güvenliği ve kış lastiği kullanımı gibi kazaları azaltıcı konularda reklam ve kamu spotu hazırladıkları bilgisini veren Gürçay, bu anlamda LASİD olarak sektörde bilincin oluşması için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Gürçay, üyelerin yıl içinde yaptıkları sosyal sorumluluk çalışmaları bulunduğundan bahsederek, tarım çalışanları, uzun yol ve servis şoförleri ve öğrenciler olmak üzere toplamda 200-250 bin tüketiciye dokunduklarını, onları bilgilendirdiklerini ve eğittiklerini anlattı.

Türkiye'de lastik kaplama bilincinin yeterince yüksek olmadığına değinen Gürçay, şöyle devam etti:

"Kullandığınız lastiği kaplama yaptırarak ömrünü 5 defa uzatabiliyorsunuz. Aynı lastikten daha fazla fayda alabiliyorsunuz. Burada en önemli konu kaplamanın standartlara oturması. Kaplama doğru standartlarda yapılmalı ki lastikten istenilen verim alınsın. Kaplama mutlaka uluslararası ECE R109 belgesine sahip üreticiler tarafından yapılmalı."

Brisa, Continental, Goodyear, Michelin, Pirelli ve Hankook'un üye olduğu LASİD'in değerlendirme toplantısında derneğin genel sekreteri Bahadır Ünsal da hazır bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir