İngiliz otomotiv sektörü Brexit kıskacında
İngiltere'de Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu CEO'su Hawes, yatırımcıların otomotiv endüstrisindeki yatırım kararlarını, İngiltere'nin AB'den çıkış süreci nedeniyle ertelediğini söyledi.
İngiltere'nin Brexit nedeniyle yatırımcıların otomotiv endüstrisindeki yatırım kararlarını ertelediklerini ifade eden İngiltere'de Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu (SMMT) Üst Yöneticisi (CEO) Mike Hawes, sektörde hemen bir ters etki beklemediklerini ancak endişenin her zaman olduğunu ve şartların kademeli olarak değiştiğini söyledi.
Referandumun ardından İngiliz sterlininin yüzde 16-17 seviyelerinde değer kaybı yaşadığına değinen Hawes, "Bu da ithal ürünlerin maliyetlerini artırdı. İngiltere pazarında satılan araçların yüzde 85'i dışarıdan geliyor. İngiltere'de ürettiğimiz araçların birçok yan ürünü de dışarıdan geliyor" ifadelerini kullandı.
İngiltere'de AB referandumu sonrasında tüketicilerin ve yatırımcıların algı ve davranışlarındaki değişimin dikkat çekici olduğunu belirten Hawes, "Ekonomik büyüme öngörülerinde aşağı yönlü revizyonlar yapılıyor, yaşam maliyeti artıyor. Öte yandan hane halkı geliri aynı hızda artış göstermiyor. Bu durum herhangi birini araç satın almayı düşünmeye yönlendirmiyor. Sadece insanların belirsizlik içerisinde beklemesine neden oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
İngiltere'nin AB ile anlaşmak için yaklaşık 20 aylık bir zaman dilimi olduğunun altını çizen Hawes, bu sürenin yaklaşık 6 aylık kısmında AB ülkelerinin parlamentolarının üzerinde uzlaşılan anlaşmanın onaylanmasın süresine ayrılmasının beklendiğini hatırlattı.
Hawes, "AB ile anlaşma sağlamak için neredeyse bir yılımız var. Bu durum çok fazla belirsizlik ve yatırımcılar arasında gerilim yaratıyor. Bir geçiş anlaşması üzerinde anlaşarak 'Şimdi saati durduralım, evet, birlikten ayrılıyoruz. Fakat işlerimiz daha önceden olduğu gibi devam etsin.' diyebiliriz. Bu piyasalara güven verir" şeklinde konuştu.
"Türkiye rekabetçi"
Yakın zaman içerisinde yatırımcıların otomotiv endüstrisindeki yatırım kararlarını İngiltere'nin AB'den çıkış süreci nedeniyle ertelediklerini dile getiren Mike Hawes, "Belirsizlik İngiltere'nin çektiği yatırımların azalması demek. Bunun bir kısmı döngüsel. Fakat yatırımlarda yavaşlama söz konusu. Potansiyel yatırımcılarla görüştüğümüzde 'bekleyip, görelim' dediklerini görüyoruz" yorumunu yaptı.
Türkiye'nin bölgesinde otomotiv sektörü açısından önemli bir ülke olduğunu belirten Hawes, şunları kaydetti:
"Türkiye son derece rekabetçi bir pazar. Avrupa pazarı için son derece yüksek kaliteli ürünler üretiliyor. Ayrıca Türkiye'nin Avrupa'nın tamamı ile ticaret koşulları açısından düzenlemelerine de bakıyoruz. Türkiye Gümrük Birliği'nin bir parçası. Bunun otomotiv endüstrisine sağladığı avantajlar oldu. Önemli olan, Avrupa'da endüstrinin entegre olması, otomotiv parçalarının, yan ürünlerin, motorların, araçların Türkiye'ye, İngiltere'ye giriş çıkış yapabilmesi."
"2040'taki satış yasağı otomotiv endüstrisine zarar verebilir"
İngiliz hükümetinin 2040 yılından itibaren dizel ve benzinle çalışan araçların satışının yasaklanması yönündeki kararını da değerlendiren Hawes, "Umarım bu yasak gerçekleşmez. Otomotiv sektörü zaten sürekli artan bir hızla yeni teknolojilere doğru ilerliyor. Yasaklamanın gelişme için en iyi yol olduğunu düşünmüyorum. 2040 gibi keyfi bir tarih belirlemek yerine, gelişmeyi cesaretlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. O tarihe kadar 23 yıl var ve o zamana kadar her şey olabilir" şeklinde konuştu.
İngiliz hükümetinin dizel ve petrolle çalışan yeni araçların satışını yasaklamasının İngiliz otomotiv sektörüne zarar verebileceğine dikkati çeken Hawes, "Bunun olmamasını umuyorum. İngiltere'de otomotiv endüstrisinin bu geçişten yararlanmasını sağlamalıyız. İngiltere eğer otomotiv sektörünü kaybederse bu bir trajedi olur" değerlendirmesinde bulundu.
İngiliz otomotiv sektöründe Brexit etkisi
İngiltere'de Motorlu Araç Üreticileri Topluluğu (SMMT) verilerine göre bu yılın haziran ayında İngiltere'de üretilen aylık toplam araç sayısı ocak ayına kıyasla yüzde 13,7 düşüşle 136 bin 901 seviyesine geriledi. Bu yılın ilk yarısında ise toplam araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,9 azalarak 866 bin 656 seviyesinde gerçekleşti.
İngiltere'nin bu yılın haziran ayında aylık toplam araç ihracatı ocak ayına kıyasla yüzde 13,1 azalarak 107 bin 270 seviyesine geriledi. Ülkenin AB ülkelerine olan ihracatı da bu yılın ilk yarısında yüzde 7,9 düşüş kaydetti.
Halihazırda AB halen İngiltere'nin toplam araç ihracatı içerisinde yüzde 54,6 ile en yüksek paya sahip bulunuyor.
Öte yandan İngiltere'de bu yılın ilk yarısında satın alınan kayıtlı araçların yaklaşık yüzde 85'i diğer ülkelerdeki tesislerde üretilen ithal araçlardan oluşuyor. İngiltere'deki kayıtlı araçların yüzde 67'si AB ülkelerinden ithal ediliyor.
İngiliz otomotiv sektörünün AB ile araçların üretimi, yedek parça ve yan ürünler ve araçların ticareti açısından oldukça entegre bir yapıya sahip olması, AB ile devam eden ayrılık müzakerelerini, sektörün geleceği açısından daha da hayati kılıyor.