KPMG Türkiye 2013 Otomotiv Yöneticileri Araştırması açıklandı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Global ölçekli denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG'nin Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Ergün Kış, BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) üreticilerinin 6 yıl içinde Avrupa pazarına girmesinin beklendiğini, Türkiye'nin kendisini bu sürece göre konumlandırması gerektiğini belirtti.
KPMG Türkiye yönetiminde, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) ve Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) ile bu derneklerin üyelerinin destekleriyle gerçekleştirilen "KPMG Türkiye 2013 Otomotiv Yöneticileri Araştırması"nın sonuçları açıklandı.
Ergün Kış, araştırmanın açıklandığı toplantıda, KPMG'nin küresel ölçekte 14 yıldır düzenlediği otomotiv yöneticileri araştırmasının bir uzantısı olarak farklı dinamiklere sahip Türkiye otomotiv pazarına özel bir araştırma yaptıklarını, sektöre yönelik ülke bazlı böyle bir araştırmayı Çin'den sonra Türkiye için hazırladıklarını ifade etti.
KPMG Türkiye olarak bu yıl ilkini hazırladıkları bu araştırmayı gelecek yıllarda da her sene tekrarlamayı düşündüklerini belirten Ergün, İngilizce olarak da hazırlanacak araştırmanın, yurt dışındaki yatırımcılar için önemli bir kaynak niteliği taşımasının hedeflendiğini kaydetti.
Türkiye otomotiv pazarında 5 yılda yüzde 20'nin üzerinde büyüme bekleniyor
Geçen 10 yılda Türkiye otomotiv sektörünün dikkat çekici bir büyüme sergilediğini vurgulayan Kış, 2003 yılında Türkiye'de 1.000 kişiye düşen araç sayısı 95 iken, son 10 yılda bu rakamın 151'e ulaştığı bilgisini verdi.
Bu rakamın Avrupa'ya göre oldukça düşük değerde seyrettiği göz önünde bulundurulduğunda otomotiv pazarının gelecek yıllarda daha da büyüme eğilimi içerisinde olacağını ifade eden Kış, "Bununla birlikte Türkiye'de demografik yapı değişti. Türkiye'de 25 yaş altı nüfusun yüzde 43'lük bir dilimi kapsadığı düşünülürse, önümüzdeki 5 yıl içinde 6 milyon kişinin ekonominin içinde önemli rol alan 25 yaş üzeri gruba eklenmesi bekleniyor. Bu da Türkiye'nin Avrupa'nın en yüksek tüketim potansiyeline sahip ülkelerinden biri olabileceğinin göstergesi" diye konuştu.
Kış, araştırmaya göre Türkiye'deki otomotiv sektöründe 5 yıl içinde yüzde 20'nin üzerinde büyüme beklendiğini, 2011 yılında 910 bin olan pazar büyüklüğünün ise 1 milyon 100 binin üzerine çıkmasının tahmin edildiğini söyledi.
Otomotiv satış vergilerinin yeniden düzenlenmesi gündemde olacak
Otomotiv sektörünün hem Türkiye'de hem küresel ölçekte önemli belirsizlikler ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Kış, araştırmada gelecek 5 yıllık dönemdeki öncelikli konular arasında otomotiv satış vergilerinin yeniden düzenlenmesinin başı çektiğini, Avrupa krizinin etkilerinin ve aşırı fiyat rekabetinin ise diğer öne çıkan konular olduğunu belirtti.
BRIC ülkeleri üreticileri 6 yıl içinde Avrupa pazarında
Ergün Kış, araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin, BRIC ülkeleri üreticilerinin Avrupa pazarına 6 yıl gibi kısa bir süre içinde gireceğini öngördüğünü ve Türkiye'nin kendisini bu sürece göre konumlandırması gerektiğini ifade etti.
Yöneticilerin BRIC ülkelerinin Avrupa pazarına girerken üretim üssü olarak öncelikli olarak Doğu Avrupa ve yeni AB ülkelerini tercih edeceğini düşündüğünü aktaran Kış, KPMG'nin 2012 Küresel Otomotiv Yönetici Araştırması'nda Türkiye'nin BRIC ülkelerinin Avrupa'ya giriş kapısı olabileceği beklentisi ortaya çıkarken, Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin ise bu konuda Türkiye'yi ikinci sıraya yerleştirdiğini söyledi.
Yeni teşvik kanunu, otomotiv sektörüne yapılacak yatırımları destekleyecek
Araştırmaya göre Türkiye otomotiv sektörünün 5 yıl içinde yeni bir üreticinin Türkiye'ye yatırım yapmasını beklediğini aktaran Kış, bu yatırımın yüzde 42 oranında Avrupa'dan, yüzde 33 oranında Asya'dan beklendiğini açıkladı.
Kış, KPMG Türkiye olarak Türkiye'de beklenen kapasite artışının daha çok Avrupa ve iç pazara yönelik olacağını ama uzun vadede Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun da potansiyel olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Araştırmaya katılanların bugüne kadar teşvik yasasının otomotiv sektörü için yetersiz olduğunu düşündüğünü anlatan Kış, yeni teşvik kanunu ile birlikte yatırımların yönünün Türkiye'ye dönüş yapabileceğini ifade etti.
Son 5 yılda otomotiv yan sanayisinde 15 tane satın alma yaşandığına, bunun 8 tanesinin 2012'de gerçekleştiğine dikkat çeken Kış, Türkiye'de iç pazarın canlandırılması için vergi yüklerinin hafifletilebileceğini dile getirdi.
Türkiye'nin otomotiv yan sanayisi Rusya'ya odaklanıyor
Türkiye'deki otomotiv yöneticilerinin yan sanayi için işbirliğinde en önemli bölgenin Rusya olacağını öngördüğüne işaret eden Kış, yöneticiler için Doğu Avrupa ülkelerinin ikinci sırada gelmesinin de Türkiye'nin bölgedeki rolünü ve önemini artırma hedefinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi.
Ergün Kış, "Rusya'da otomotiv sektörü ülkenin en hızlı gelişen sektörlerinden biri konumunda. Araç satışları açısından önümüzdeki birkaç yıl içinde Rusya'nın Avrupa'nın en büyük pazarı olan Almanya'yı da geride bırakarak en büyük otomotiv pazarı haline gelmesi bekleniyor. Rusya otomotiv pazarı, Türkiye otomotiv yan sanayisi için zengin bir fırsat çeşitliliği sunuyor" dedi.
Diğer sonuçlar
KPMG Türkiye 2013 Otomotiv Yöneticileri Araştırması'na katılan yöneticilerin Türkiye otomotiv sektörünün gelecek 5 yılına ilişkin diğer öngörüleri arasında dikkat çekenler ise şunlar oldu:
- Oto kiralama sektörü, otomotiv pazarının en az yüzde 10 üzerinde büyüyecek.
- İkinci el araç satışlarında artış yüzde 25'in üzerinde olacak.
- Katılımcıların yüzde 70'ine göre, Türkiye'deki üretim artışı 5 yıl içinde 200 bin adetin yani yüzde 18'in üzerine çıkacak.
- Türkiye Batı Avrupa'daki kapasite fazlasından, gelecek 5 yıl içerisinde olumsuz etkilenecek.
- Yan sanayi için orta vadede en önemli konu olarak Ar-Ge öne çıkacak.