Otomotiv endüstrisi birinciliğe oynuyor

Türkiye'de son 6 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, 2012'de de birincilik kürsüsüne çıkmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Türkiye'de son 6 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisi, 2012'de de birincilik kürsüsüne çıkmaya hazırlanıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, "Bu yıl hedefimize çok yaklaştık. Pariteden bir milyar doların üzerinde kaybımız olmasa idi hedefi bulacaktık. Artık ihracat şampiyonluğu heyecanımızla 2013'e odaklanacağız" dedi.

Türkiye, ihracatta hedeflediği 150 milyar dolarlık dış satış rekoruna koşarken, otomotiv endüstrisi de lider ihracatçı sektör olarak 7. kez şampiyonluk kovalıyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) Kasım ayı ihracat raporuna göre otomotiv endüstrisi ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışla bir milyar 763 milyon dolar oldu. Yılın 11 aylık döneminde ise ihracat yüzde 5 gerilemeyle 17 milyar 440 milyon doları buldu.

Kasım ayı ihracatını değerlendiren OİB Başkanı Orhan Sabuncu, en çok ihracat yapılan ilk 10 ülkenin tamamında artış yaşandığını, AB ülkelerine yönelik de yüzde 10 seviyesinde yükselişin bu bölgede toparlanma adına umut verdiğini belirtti. Sabuncu, "Otomotiv endüstrimizin en büyük pazarı olan AB bölgesinde uzun bir süredir devam eden sıkıntılar ihracatımıza olumsuz yansırken, Kasım ayında nispeten iyileşmeler görülmesi 2013 adına bizleri heyecanlandırdı" dedi.

Hedef 2013

İhracatta 7. kez lider sektör olmak için bir adım kaldığını hatırlatan Sabuncu, "2012 yılı için 20 milyar dolar hedef koymuştuk. Anlaşılıyor ki; yılsonunda bu hedefimizi tam yakalayamasak da çok yaklaşacağız. Pariteden yıl boyunca bir milyar doların üzerinde kayıp yaşadık. Bu kayıp olmasa idi hedefi tam bulacaktık. Burada döviz kurlarının önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyorum. Aralık ayı sonunda endüstri olarak ihracatta 7. şampiyonluğumuzu kutlamaya hazırlanırken, artık 2012'yi unutup 2013'e odaklanacağız" ifadelerini kullandı.