Hedef; 27 milyar dolarlık rekor!

Yılın ilk yarısında 14 milyar doları aşan otomotiv ihracatı sonrası, bu yıl tüm zamanların rekoru bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tarihinin en yüksek dış satımını 24,7 milyar dolar ile 2008 yılında, ikinci rekorunu ise 23,8 milyar dolar ile geçen sene gerçekleştiren otomotiv sektörü, bu yıl ihracat rekoruna koşuyor.

Geçen yılın ilk yarısında 11 milyar 734 milyon 74 bin dolar olan ihracat, bu yılın aynı döneminde yüzde 22,4 artırarak 14 milyar 359 milyon 485 bin dolara çıktı.

Başarılı bir grafik çizen sektörün yılın ilk yarısında Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 18,8 pay aldığını dile getiren Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, bu sonuçla sektörel ihracat şampiyonluğunun da açık ara sürdüğünü söyledi.

"İhracat rekorunu kırmayı hedefliyoruz"

Sektörün bu sene güzel bir ivme yakaladığını ifade eden Sabuncu, "2008 yılının son çeyreğinde başlayan ekonomik kriz, ihracat rakamlarının son üç ayda sert bir şekilde düşmesine neden olmuştu. 2008 yılında, eylül ayına kadar 2,3 milyar dolar aylık ortalama ihracat gerçekleştiren sektör, son üç ayda ancak 1,3 milyar dolarlık ortalama yakalayabilmişti. Bu yıl bu şekilde bir değişim olmayacaktır. Dolayısıyla yıl sonuna kadar istikrarlı bir performansla, 27 milyar doların üzerinde bir dış satım rakamına ulaşarak tüm zamanların ihracat rekorunu kırmayı hedefliyoruz" diye açıklamada bulundu.