Otomotiv sektörü İran'da 'gaza bastı'
Otomotiv ihracatı yılın ilk çeyreğinde ambargoların kaldırılmasıyla İran'da yükselişe geçerken, 3 ayda yüzde 60'ın üzerinde, martta ise yüzde 155 arttı.
Yılın ilk çeyreğinde, Rusya'ya yüzde 47,38 gerileyen otomotiv ihracatı, İran'da yüzde 67,84 artış gösterdi. Sektörün koordinatör birliği konumundaki Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), ambargoların kaldırılmasıyla ortaya çıkan potansiyeli değerlendirmek için İran'da ofis açma kararı aldı.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye için çok önemli bir pazar olduğunu, belki gelecekte de önemli pazar konumunu sürdüreceğini ancak şu an gelinen noktanın hiç iç açıcı olmadığını söyledi.
"Çok düşük bir rakam"
Sabuncu, 2013'ten sonra Rusya'ya ihracatlarının dramatik bir şekilde düştüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Biz Rusya'ya 2013'te 1,1 milyar dolarlık ihracat yapmışız, 2014'te 800'e, 2015'te 280 milyon dolara düşmüş, bu sene muhtemelen 150 milyon dolar civarında olacak. 1,1 milyar dolardan 150 milyon dolara düşüyorsunuz. Yani, Rusya'nın genel sektör ihracatındaki payı yüzde 5 iken şu an bindeli seviyelerde konuşuyoruz. Tabii bu pek arzu edilmeyen bir şey. Sonuçta Rusya önemli bir pazar, ileriki zamanlarda biz ümit ediyoruz ki tekrar bu ülkeye olan ihracatımız artacaktır. Tabii Rusya'nın ekonomik krizden çıkmasına bağlı olarak."
Bu yıl sonu itibarıyla Rusya'ya sektör ihracatının sadece 150 milyon dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini belirten Sabuncu, "150 milyon dolar, orta halli bir işletmenin yaptığı ihracat rakamıdır. Olaya bir de öyle bakmak lazım. Çok düşük bir rakam." ifadelerini kullandı.
İran'a nisan ayında yüzde 155 ihracat artışı
Sabuncu, Rusya'da önemli ölçüde pazar kaybına uğrayan sektörün, ambargoların kaldırılmasının ardından İran'da yeni fırsatlar yakaladığına dikkati çekti.
Bu ülkeye, yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen ihracat rakamlarına işaret eden Sabuncu, "İran'a olan ihracatımız ilk 3 ayda yüzde 60'ın üzerinde arttı. Hele son ayda yüzde 155 arttı. Tabii önemli bir pazar İran pazarı. Türk şirketleri olarak da ihracatçı birliği olarak da yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.
"İhracatçı birliği olarak İran'da ofis açacağız"
Sabuncu, ambargo öncesi İran'da üretilen araç sayısının 1,5 milyonun üzerinde olduğunu, sonrasında 900 bin seviyelerine düştüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu:
"İran'daki pazarın, potansiyeli çok büyük. Komşumuz, yakın. Ambargo öncesi de oluşan iş ilişkileri vardı, belki ambargo süresince bunlar biraz duraksadı ama tekrar hızlı bir şekilde İran'a olan ihracatımızın artacağını düşünüyoruz. Çünkü yapılan ihracat rakamları, olması gereken ihracat rakamları değil. Çok daha fazla olabilir. Biz ihracatçı birliği olarak İran'da ofis de açacağız şimdi, ona karar da verdik yönetim kurulu olarak. İran'ı çok yakından takip ediyoruz, ümit ederim düşündüğümüz gibi olur."
"Bir pazar kapanıp bir pazar açılıyorsa..."
Rusya ve İran'daki gelişmelerin sektörü yakından ilgilendirdiği vurgulayan Sabuncu, "İran'ın, ambargonun kalkması neticesinde pazarını açması, bizim için bir avantaj olacaktır. Rusya ayrı İran ayrı birbiriyle mukayese etmemek lazım ama bir pazar kapanıp bir pazar açılıyorsa tabii bu en azından bazı dengeler açısından önemli." değerlendirmesinde bulundu.