Otomotivciler "INA PAACE Automechanika" fuarında

Meksika'da düzenlenen fuara, OİB öncülüğünde 11 Türk firması milli katılım sağladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) öncülüğünde Meksika'da düzenlenen "INA PAACE Automechanika" fuarına milli katılım sağlayan Türk firmaları, büyük ilgi gördü. 

OİB'den yapılan açıklamaya göre, Meksika'nın başkenti Meksiko City'de 14-16 Haziran'da gerçekleştirilen ve 11 ülkeden toplam 450 firmanın katıldığı fuarda, Türkiye'den OİB öncülüğünde 11 firma yer aldı.

20 bin metrekare alan üzerine kurulu fuarı, Amerika kıtası başta olmak üzere tüm dünyadan yaklaşık 20 bin profesyonel ziyaretçi gezdi. 

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, oldukça verimli geçtiğine inandıkları fuarda, hedefledikleri gibi özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkilileriyle Türk katılımcı firmalarını buluşturduklarını belirtti. 

Fuarın düzenlendiği Meksika'nın, Latin Amerika'nın 1'inci, dünyanın 7'inci en büyük motorlu araç üreticisi olduğunu vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Meksika'ya 2013 yılında 63 milyon dolar olan otomotiv ihracatı 2016 yılında 150 milyon dolara ulaştı. Yaklaşık 130 milyonluk nüfusu ile Meksika otomotiv sektörü için çok önemli bir pazar. Ülke, özellikle yan sanayinde ciddi potansiyel barındırıyor. Bu önemli pazardan daha fazla pay almamız gerekiyor. Bu amaçla katıldığımız fuarda, özellikle Kuzey, Orta ve Güney Amerikalı firmaların satın alma yetkilileri ile Türk firmalarımızı bir araya getirdik." 

Meksika'nın ana sanayinde Türkiye'den yaptığı ithalata uyguladığı gümrük vergilerinin oldukça yüksek olduğuna da değinen Sabuncu, şu görüşlere yer verdi:

"Buna karşılık AB ülkeleri Meksika pazarına gümrük vergisiz ulaşabilmektedir. Diğer taraftan yan sanayi ihracatçılarımız pek çok üründe Meksika'ya gümrük vergisiz ya da çok düşük gümrük vergileriyle ulaşma imkanına sahiptir. Meksika'nın özellikle otomotiv yan sanayindeki yüksek ithalatı düşünüldüğünde, bu ülkeye yönelik yan sanayi ihracatımızın yeterli seviyeye ulaştığını söylemek oldukça zor."