Otomotivcilere 5'inci bölgeyi işaret etti

Yerli otomobile her türlü desteği verdiklerini belirten Ergün, "Türkiye'de Ar-Ge'si desteklenmiş olan projeler de stratejik yatırımlar kapsamında yer alıyor ve doğrudan 5. bölge teşviki alıyor. Otomotiv sektörü buna odaklanmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin her türlü desteği verdiklerini ve teşvik mekanizmasını buna göre oluşturduklarını bildirdi.
 
Bakan Ergün, Türkiye'de Ar-Ge'si desteklenmiş olan projelerin yatırımının da stratejik yatırımlar kapsamında yer aldığını ve doğrudan 5. bölge teşviki aldıklarını da belirterek, otomotiv sektörünün bu konuya odaklanması gerektiğini vurguladı.
 
NTV'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Ergün, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
 
Çalışmaların, belirlenen hedef doğrultusunda ilerlediğini anlatan Ergün, gerek sektörden gerek sektör dışından birçok firmanın bu konu üzerinde yoğun çalıştığını söyledi.
 
Kendilerinin de bu çalışmaları dikkatle takip ettiklerini dile getiren Ergün, "Zaten her türlü desteği veriyoruz. Teşvik mekanizmasını ona göre oluşturuyoruz. İlave adımları da gerekirse atarız. Tasarımı, Ar-Ge'si, modelin oluşturulması, bunun yatırımına karar verilmesi gibi konular hemen alelacele yapılacak konular değil ama toplumdaki beklenti, duyarlılık sektörün de duyarlı hale gelmesini önemli oranda sağladı. Zaten Türkiye, en kolay markalaşabileceği konulardan biri olduğu için bu konuda bir marka ortaya çıkarması lazım. Yani 2023'ün Türkiye'si eğer dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olacaksa bazı alanlarda markalarının da olması icap eder" diye konuştu.
 
Otomotiv sektörünün teşvik eleştirileri
Otomotiv sektörünün, yeni teşvik sistemi konusundaki eleştirilerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ergün, sektörün sistemdeki katma değer hesabına yönelik bir itirazı olduğunu söyledi.
Söz konusu formül üzerinde çalışılması halinde sektörün stratejik yatırımdan yararlanabileceğini belirten Ergün, şunları kaydetti:
"Stratejik yatırım konusu, ağırlıklı olarak Türkiye'nin cari açıkla mücadelesinde ön plana çıkan bir yatırım konusu ama bir başka konu daha var, yani ona odaklanmaları lazım. Türkiye'de Ar-Ge'si desteklenmiş olan projelerin yatırımı da stratejik yatırımlar kapsamında yer alıyor ve doğrudan 5. bölge teşviki alıyor. Organize Sanayi Bölgeleri'nde olursa 6. bölge teşviki alıyor. Miktar sınırlaması da yok, bölge sınırlaması da yok. Nerede yaparsanız yapın hangi miktarda yaparsanız yapın 5. bölge yatırımından yararlanacak. Otomotiv sektöründeki bazı firmalar eğer Ar-Ge'ye odaklanmışlarsa, Ar-Ge'sine teşvik aldıkları bir yatırım konusu varsa o yatırım konusu miktarı 50 milyon, 10 milyon, 5 milyon değil, miktarı ne olursa olsun, 1 milyonluk da olsa, 5 milyonluk da olsa, 50 milyonluk da olsa, hangi bölgede yaparlarsa yapsınlar 5. bölge yatırımından yararlanmış olacaklar."
 
Kamu kuruluşları elektrikli araç kullansın
Elektrikli araçlara ilişkin bir soru üzerine de Ergün, şehirler arası yolculuk yapılmıyorsa, elektrikli araçların kullanım için çok uygun olduğunu söyledi.
Bakan Ergün, dizel veya benzinli araçlarla 100 kilometrede büyük masraflar yapılması gerekirken, elektrikli aracın aynı mesafedeki masrafının 4 lira olduğuna dikkati çekerek, bakanlığa alınan elektrikli araçları Ankara içinde sorunsuz bir şekilde kullandıklarını ifade etti.
Diğer kamu kuruluşlarına da elektrikli araç kullanmalarını tavsiye eden Ergün, "Bunun, kamunun akaryakıt harcamaları açısından, araçların bakım giderleri, bakım maliyetleri açısından baktığımızda çok büyük avantajı olacaktır. Çünkü elektrikli araçlarda bakım maliyetleri de çok düşüyor. Yağ mesela kullanmıyorsunuz. Bütün bunlar da size bakım maliyetlerinde ciddi bir tasarruf imkanı doğuruyor. Hem yakıtta, hem bakım maliyetlerindeki tasarruf imkanlarını dikkate aldığımızda kamunun mutlaka bu cazip yönü görmesi lazım" şeklinde konuştu.
 
30 bin lira hibe desteği alan 5 bin kişi kendi işini kurdu
KOSGEB'in girişimcilere yönelik verdiği 30 bin liralık hibe desteğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ergün, 2009 yılından bu yana KOSGEB'de girişimcilik destekleri konusuna ve eğitimlerine ağırlık verdiklerini söyledi.
Ergün, KOSGEB'in örgütlenmesini yaygınlaştırdıklarını ve son iki yıl içerisinde 95 bin kişinin KOSGEB'den girişimcilik eğitimi aldığını belirterek, bu 95 bin kişiden 5 bininin, desteklerden yararlanarak iş kurduğunu bildirdi.
Kendi işini destek almadan kuranlar da olduğunu aktaran Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye'nin her yerinde bunları memnuniyetle görüyoruz. Şimdi 5 bin kişi bu işini kurdu ve bu kurulan işletmeler, 25 bin kişilik istihdam meydana getirdi. 5 bin iş yeri, iş yeri sahipleriyle beraber 25 bin kişilik çalışan grubu... Şimdi 5 bin kişiye bu desteği 2 yılda verdik ama hedefimiz, yılda 5 bin kişiye destek olmak. Yani, 2013 yılından itibaren her yıl 5 bin kişiye 30 bin liralık hibe, 70 bin liralık da kredi desteği vererek, işletmelerin kurulmasını arzu ediyoruz."