Otomotivde ihracatın adresi; AB ülkeleri

Otomotiv endüstrisinin geçen ayki 1 milyar 960 milyon dolarlık dış satımının yüzde 75,5'i AB ülkelerine gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA  - Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) tespitine göre, otomotiv endüstrisinin geçen ay 1 milyar 960 milyon dolarlık dış satıma imza attığı ve bunun yüzde 75,5'ini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdiği bildirildi.

Birlikten yapılan yazılı açıklamaya göre, OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinin 18 aydır kesintisiz artış trendini sürdürdüğünü ve eylül ayında, geçen dönemlere göre yüksek oranda olmasa da binde 2 büyüme gösterdiğini belirtti.

Geçen ay 1 milyar 960 milyon dolarlık dış satıma ulaşan otomotiv endüstrisinin, Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 15 pay aldığını vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:

"Almanya'ya, eylül ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artışla 330 milyon dolarlık dış satış gerçekleştirmek büyük başarıdır. Endüstrimiz en fazla ihracatını Almanya'ya sürekli artırarak gerçekleştiriyor. Bu tesadüf değildir. Endüstrimizde 'Türk malı' kalitesi tescillenmiştir. Yılın üçüncü çeyreği de sona ererken endüstrimizin ihracatının 17 milyar dolara dayanması da hedeflerimizin de kalitemiz kadar iddialı olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Yılın geri kalan aylarında da yüzde 8-10 aralığında büyümelerle 2014'ü, 22-23 milyar dolar seviyelerinde dış satışla kapatmak için artık geriye doğru saymaya başladık,"

9 aylık dönemde tüm ana ürün gruplarında artış

Eylül ayı ihracatında, ürün grupları incelendiğinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artışla "yan sanayi" 826 milyon dolarlık ihracata imza attı. Artış hızında "binek otomobiller" yüzde 6'lık büyüme hızıyla dikkati çekerek 627 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. "Binek otomobil" ürün grubunda İspanya'ya yüzde 132, Almanya'ya yüzde 103 ve Birleşik Krallık'a yüzde 39 artış sağlandı.

Bu ürün gruplarını, yüzde 3 azalış ve 388 milyon dolarlık dış satımla "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar", yüzde 4 gerileme ve 100 milyon dolarlık ihracatla "otobüs-minibüs-midibüs" izledi.

Yılın 9 ayında tüm ana ürün gruplarında artış yaşandı. Buna göre, yan sanayide yüzde 7 yükselişle 7 milyar 230 milyon, binek otomobillerde yüzde 7 artışla 5 milyar 536 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yüzde 14 büyümeyle 3 milyar 116 milyon, otobüs-minibüs-midibüste yüzde 8 gelişmeyle 813 milyon dolarlık dış satımlara imza atıldı.

Eylül ayı ihracat verilerinde ülke bazlı en fazla dış satım, yüzde 27 artış ve 330 milyon dolarla yine Almanya'ya gerçekleşti. Bunu yüzde 2 azalış ve 226 milyon dolarla Birleşik Krallık, yüzde 2 yükseliş ve 216 milyon dolarla Fransa izledi.

Ocak-eylül döneminde, Almanya'ya yüzde 28 yükselişle 2 milyar 812 milyon, Birleşik Krallık'a yüzde 22 artışla 1 milyar 886 milyon, Fransa'ya ise yüzde 2 artışla 1 milyar 798 milyon dolarlık ihracat kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir