Otomotivde iyileşme bankalarla mümkün!

Ekimde otomotiv satışlarında düşüş oranı yüzde 77’ye dayandı. 2019 için endişeli olduklarını ifade eden sektör temsilcileri, otomotivde gerçek anlamda bir toparlanma için finansman desteğinin şart olduğunu belirtiyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYSEL YÜCEL

Ekimde kan kaybı hızlandı, otomotiv satışlarında düşüş oranı yüzde 77’ye dayandı. Sektörün destek çığlığını duyan hükümet ilk adımı attı, geçtiğimiz hafta ÖTV ve KDV’de indirim yaptı.

Bu desteğin yıl sonu satışlarına 80 bin ila 100 bin adet arasında katkı sağlaması bekleniyor. Ancak asıl endişeyi 2019 için taşıyan sektör temsilcileri, otomotivde gerçek anlamda bir toparlanma için finansman desteğinin şart olduğunu söylüyor.

2018 Ekim ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 21 bin 571 adetle önceki yıla oranla yüzde 76.49 azaldı. Geçtiğimiz yılı 900 binli adetlerle kapatan sektör, yaşanan kayıplar nedeniyle bu yılın 600 binin altında kalacağını öngörüyordu. Ancak geçtiğimiz hafta hükümetin açıkladığı ÖTV ve vergi indirimi ile firmalar hem satış hedeflerini hem de üretim hedeflerini revize etti. 1 Kasım-31 Aralık 2018 dönemini kapsayan vergi indirimine göre, motor hacmi 1600 cc altında ve ÖTV matrahı 70 bin TL altındaki otomobillere uygulanan yüzde 45 oranındaki ÖTV yüzde 30’a ve yine 1600 cc altındaki motor hacmine sahip ve ÖTV matrahı 70 bin TL ile 120 bin TL aralığında olan otomobillere uygulanan yüzde 50 oranındaki ÖTV yüzde 35’e indirildi. Ticari araçlardan alından KDV oranı ise yüzde 18’den yüzde 1’e düşürüldü. ÖTV desteği otomobillere yüzde 10, ticari araçlara ise yüzde 14-15 indirim olarak yansıdı.

Satış ve üretim hedefine revize

OYDER, OSD ve ODD gibi sektör dernekleri yapılan desteğin satışlara hareket getireceğini belirterek, yıl sonu hedefini 600-650 bin olarak revize ettiklerini açıkladı. Renault, Toyota, Hyundai, Honda gibi tüm markalar modeline göre 10 bin TL ile 21 bin 500 TL arasında değişen indirimleri fiyatlara yansıttı.

Destek markaların üretim planlarını da revize etmesini sağladı. Satışlardaki düşüş nedeniyle ekim ayında üretime 9 gün ara veren Tofaş’ın CEO’su Cengiz Eroldu, geçen hafta yapılan ÖTV desteğinin ardından satış hedeflerini ve üretim planlarını yukarı yönlü revize ettiklerini açıkladı. Ancak otomotivciler, sektörde en büyük sıkıntının finansman konusunda olduğunu belirtiyor, bu konuda özellikle bankalardan destek bekliyor. Suzuki Genel Müdürü Ümit Karaarslan, “Yapılan desteğin son iki ayda sektöre 80 bin ila 100 bin adet arasında katkı sağlamasını bekliyorum. 2019’da da benzer destek gelmesi çok önemli. Ancak 2019'da pazarı globalde yaşanan ekonomik gelişmelerin yanı sıra bankaların sektöre olan desteği belirleyecek. Bankalar ve otomotiv sektörünün aktif iletişimi bu noktada hayati rol oynayacak. Gerekli destekler sağlanırsa 2020’de sektör yeniden yükselişe geçebilir ve yeni yatırımların beklenebileceği bir yıl olabilir” dedi.

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği Başkanı İnan Ekici, bankacılıklarla bir araya geldiklerini açıklayarak, "Kredi teminat ilişkisi tüm yönleriyle ortaya konulurken, TL üzerinden kiralama yapılan yeni dönemde araç kiralama piyasası ve fonlama konuları masaya yatırıldı. 2019'da toplam pazarının 450 bin adetler civarında gerçekleşmesi öngörülüyor. Bizler önümüzdeki yıl yüzde 25 seviyesindeki satın alma payımızı sürdürmek istiyoruz. Operasyonel araç kiralama sektörüne olan talep halen çok yüksek. Bu dönemde bankalar, sağlayacakları likidite desteğiyle 30 milyar TL’yi aşkın büyüklüğü olan bir sektörü canlı tutmak için büyük rol oynuyor. Bankalar ve kiralama sektörü temsilcileri şeffaf bir iş birliği çerçevesinde ilerlemeli ve geçici sıkıntıları birlikte aşmalı” dedi.

2. elde de satışlar canlanacak

Otoshops Genel Müdürü Murat Aydın, “Vergi indirimine bağlı olarak satışlar 2018'in son 2 ayında canlanacak, özellikle de hafif ticari araç satışlarında daha büyük bir canlanma beklenebilir. Sıfır araç pazarının canlanması 2.el satışlarını da olumlu etkileyecek. 2.el aracını sıfır bir araçla takas etmek isteyenlerin yanında bu olumlu hava sebebi ile tekrardan alıcı konumuna geçen müşteriler pazardaki uygun fırsatları değerlendirecek ve birçok durumda vergi indirimine rağmen sıfır araç yerine ikinci el araç tercih edebilecek" diye konuştu.

İhracatta yeni rekor

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, ekim ayında otomotiv endüstrisi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 artışla 2.9 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek aylık bazdaki en yüksek ikinci rakama imza attı. OİB Başkanı Baran Çelik, “Ekimde binek otomobiller ve otobüs-midibüs-minibüs ihracatı çift haneli artarken, çekiciler ihracatındaki yüksek oranlı artış devam etti. AB Ülkelerine ise ihracatta yüzde 13 artış kaydettik” dedi.