Otomotivde Türk-Çin iş birliği

TAYSAD Başkanı Dudaroğlu, Türk otomotiv sektörünün artık aranan marka olduğunu ve otomotivde küresel oyuncu olmak isteyen Çin'in Türk markasıyla büyümek istediğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Çin'den Shenyang Belediye Başkanı Gu Chunming ve beraberindeki heyet Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyeleriyle bir araya gelerek, Çin'de otomotiv yatırımına davet etti. 

TAYSAD' tan yapılan açıklamaya göre,  global olarak hızla büyüyen Çin otomotiv endüstrisi, nitelikli ve kaliteli tedarik sanayi için Türk firmalarını tercih ediyor. Çin'in yeni otomotiv üretim üssü olacak Shenyang Endüstri Bölgesi'nde 2016 yılında bir milyon 200 bin adet araç üretimi beklenirken, bu bölgede üretim yapan ana sanayilere Türk otomotiv yan sanayinin tedarik sağlaması için yatırım bekleniyor. 

Shenyang Belediye Başkanı Gu Chunming, beraberindeki 10 kişilik Çinli heyetin TAYSAD'ı ziyareti sırasında gerçekleşen ikili görüşmelerde TAYSAD üyesi 23 firma temsilcisiyle Çinli heyet arasında iş birliği fırsatları masaya yatırıldı.  

TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu "Güçlü sanayi, güçlü marka"  sloganındaki gibi Türk otomotiv yan sanayinin güçlü marka niteliğine ulaştığını vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi.  

 "Artık aranan marka olduk. Kalitemizi dünyaya kanıtladık. Otomotivde küresel oyuncu olmak isteyen Çin, Türk markasıyla büyümek istiyor. Üyelerimiz de hızla büyüyen ve yakın gelecekte otomotiv endüstrisinde etkinliğini artıracak olan Çin'de yatırım imkanlarını değerlendirecektir. Firmalarımız hızla küresel oyuncu olma yolunda ilerliyor. Dünyanın dört bir yanından benzer iş birlikleri talebini alıyoruz." 

Türkiye'nin AB, Rusya ve Ortadoğu gibi önemli pazarlara açılan kapı olduğuna dikkati çeken Dudaroğlu, iki ülke firmalarının karşılıklı yatırım yapmasının "kazan-kazan" olacağını vurguladı.   

Dudaroğlu, konuk heyete Türkiye'de üretim avantajlarını da aktararak Çinli firmaları yatırıma davet etti.  

Chunming ise endüstri bölgelerinde otomotive büyük önem verdiklerini ve daha da geliştirmek için çalıştıklarını belirterek, "Halen BMW, GM, Brilliance Jinbei ve Brilliance Zhonghua gibi markalar Shenyang bölgesinde otomotiv üretimi yapıyor. 2016'da otomobil ve ticari araçlarda bir milyon 200 bin üretim hedefliyoruz. Bunun için tedarik sanayimizi güçlendirmemiz gerek. Türk yan sanayinin gücünü kalitesini biliyoruz. Bölgemizde yatırıma davet ediyoruz. Kamu olarak elimizden gelen desteği sunacağız" değerlendirmesinde bulundu.  

Ziyarette, TAYSAD ve Shenyang Eyaleti temsilcileri arasında imzalanan iyi niyet anlaşması ile uzun vadeli bir iş birliğinin de adımı atıldı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir