Otomotivde yeniden 1 milyon hedefi

Otomotiv İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik, "Yılın ikinci yarısından itibaren atılan adımların pozitif sonuçlarını daha da hızlı göreceğiz. Önceki yıllarda olduğu gibi 1 milyon adet satış rakamlarına ulaşılacağını düşünüyoruz" dedi. (Esra Özarfat)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

Türkiye'ye yeni otomobil markalarının yatırım yapma potansiyeli bulunduğuna işaret eden Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, "Bu anlamda hükümetin sunduğu özel proje teşvikleri de bulunuyor. 2019, yeni projelerin Türkiye'ye gelmesi noktasında umutlu olduğumuz yıllardan biri" dedi.

Son 10 yılda Türkiye'de sıfırdan yapılan bir marka yatırımı bulunmadığını hatırlatan Çelik, "Otomotiv endüstrisinin heyecanla takip ettiği bir konu" diyerek gündemdeki yerli otomobil projesine vurgu yaptı. Baran Çelik, yerli otomobil projesinin gerçekleşmesiyle Türk otomotiv endüstrisinin sağlayacağı katma değerin yüksek olacağını ifade etti. Çelik, önceki yıllarda Türkiye'de otomobil üretme planı olan ancak yatırımlarını Doğu Avrupa ülkelerine kaydıran global markaların da yeniden Türkiye'yi yatırım radarına aldığını dile getirdi.

İç pazar büyüklüğü yatırım kararında etkili

Çelik, "İnsan kaynağı, yeniliklere adaptasyon kabiliyeti ile Türk otomotiv endüstrisi dünya otomotiv endüstrisi içinde rekabet üstünlüğüne sahip. Türkiye'de otomotive yatırım yapan markalar elde ettikleri karlarla övünüyor. Gerek finansal, gerekse ürün kalitesi anlamında Türkiye'deki fabrikalar globaldeki fabrikalara göre birkaç basamak üstte" değerlendirmesini yaptı. Baran Çelik, iç pazar ve ihracatın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayarak, yeni yatırım yapacak firmaların Türkiye'deki iç pazar büyüklüğünü de değerlendirdiğini ifade etti. Çelik, "Bu anlamda hükümetin attığı adımlarla bizim iç piyasayı kaybetmememiz faydalı oldu. ÖTV indiriminin kalıcı hale getirilmesi taleplerimiz arasında. Ülke olarak ekonomik bir mücadele içinden geliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren atılan adımların pozitif sonuçlarını daha da hızlı göreceğiz. Önceki yıllarda olduğu gibi 1 milyon adet satış rakamlarına ulaşılacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Volkswagen nereye yatırım yapacak?

OİB Başkanı Baran Çelik'in açıklamaları akıllara son günlerde gündeme gelen Volkswagen yatırımını getirdi. Skoda ve Seat modelleri için üretim yeri arayan Volkswagen'in nereye yatırım yapacağı yılın ilk çeyreğinden sonra belli olacak. Volkswagen elektrikli modellerine yer açmak için bir süredir yeni bir üretim tesisine ihtiyaç duyuyordu. Bu kapsamda yatırım için Bulgaristan ve Türkiye öne çıkan ülkeler arasında.