Özlü'den otomotivcilere 'yerli ara malı kullanın' çağrısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, “Ülkemiz araç üreticisi firmalar için, kapılarını ardına kadar açıyor. Fakat üretilen araçlardaki yerlilik oranı yüzde 40 – 60 arasında. Türkiye’de üretilen araçlardaki yerli ara malı oranını artırmamız gerekiyor.” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) düzenlenen "Otomotiv Ana ve Yan Sanayi Çalıştayı"nda otomotiv sanayicileriyle bir araya gelerek, sektöre ilişkin değerlendirme yaptı. 

Türk otomotiv sanayisinin yükselen başarı grafiğine dikkati çeken Özlü, günümüzde Avrupa Birliği’nin ithal ettiği her 5 araçtan birisinin Türkiye’den gittiğini hatırlatarak, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranının yüzde 88 seviyesine yükseldiğini kaydetti.

"23 sektörde 1 milyar dolarlık ihracat barajını aştık"

Otomotiv ana sanayisindeki istihdamın, her geçen yıl büyüyerek 60 bin rakamına ulaştığını hatırlatan Özlü, şunları kaydetti: 

“Geçen yıl 3 sektörde yaptığımız ihracatla, tüm zamanların rekorunu kırdık. Yüzde 19 artarak 28,5 milyar dolara ulaşan otomotiv, yüzde 15 artarak 6,1 milyar dolar olan makine, yüzde 4 artarak 1,7 milyar dolar olan savunma ve havacılık sektörlerinde ihracat rekorlarına imza attık. 

Diğer yandan 23 sektörde 1 milyar dolarlık ihracat barajını aştık. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısını; 29’dan 33’e çıkardık. Yine aynı şekilde, 81 ilimizden 16’sı, 1 milyar dolar barajının üstünde ihracat gerçekleştirdi.” 

“Türkiye’de üretilen araçlardaki yerli ara malı oranını artırmamız gerek” 

Özlü, otomotiv sanayisinin başarısını gösteren rakamların gurur verici olduğunu belirterek, “Türkiye bu noktaya kolay gelmedi. Otomotivdeki 50 yılı aşan birikim, kurumsallaşma ve yetişmiş insan kaynağımızla bu noktaya geldik. Şimdi hepimize düşen görev sanayinin her alanında olduğu gibi, otomotiv sektöründe de, ülkemizi daha yukarılara taşımaktır.” diye konuştu. 

Özlü otomotiv üretiminde ara malı ithalatının yüksek seyretmesine ilişkin, şu açıklamaları yaptı: 

"İhracatımızın lokomotifi olan otomotiv sektörümüzde, yerlilik oranı her geçen gün artmakla birlikte, halen üretimde kullanılan ara malının önemli bir bölümü, ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Ülkemiz, araç üreticisi firmalar için, kapılarını ardına kadar açıyor. Fakat üretilen araçlardaki yerlilik oranı yüzde 40 – 60 arasında seyrediyor. Türkiye’de üretilen araçlardaki yerli ara malı oranını artırmamız gerekiyor.

Demir – çelik, plastik, dokuma, cam, boya, elektronik, yedek parça gibi alanlarda; Türk otomotiv yan sanayimize güvenmemiz gerekiyor. Hükümetimiz ve bakanlığımız, Türk otomotiv yan sanayimizi, Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı'mızın önemli bir paydaşı olarak görmektedir. Başarılı bir sanayi atılımı için, imalat sanayimizdeki katma değeri iki katına çıkaracak olan 5 odak sektörden biri de motorlu kara taşıtları sanayisidir.

Geçen bir yılı aşkın süre önce çalışma yaptık. Amacımız Türkiye'deki imalat sayayisini iki katına çıkarmak.2017 yılında 147 milyar dolar olan imalat sanayimizin cirosunu ikiye katlamak. Bunun için de bir çalışma yaptık, danışmanlık hizmetleri aldık, kendimiz çalıştık, paydaşlarımızla görüştük. Bunun için 5 odak sektör belirledik. Bunlardan bir tanesi de motorlu kara taşıtları sektörü. Yani bize önerilen bir odaklanma... Türkiye'nin odaklanması lazım. Her alanda iyi olamayız, buna gücümüz yetmez. Ne insan kaynağımız ne paramız yeter. Bizim belli alanlarda en iyi olmamız, rekabetçi olmamız azım. Rekabet üstünlüğü sağlamamız lazım.  

Özellikle otomotiv yan sanayi ürünlerinin ileri teknoloji ile buluşmasını, esnek üretim kabiliyetinin artmasını ve kaliteye odaklanmasını hedefliyoruz. Türkiye’de üretim yapan bütün firmalardan yerlilik oranlarını daha yukarı çekmelerini bekliyoruz. Otomotiv yan sanayimiz; sizlerden gelecek talepleri karşılama yeteneğine sahiptir.” 

Otomotiv üreticilerinin dijital dönüşüme ağırlık vermesi gerektiğini belirten Özlü, sektörün geleceğini dijital dönüşüme yön verenlerin belirleyeceğini söyledi. 

“Büyüyen Türkiye’ye, yerli otomobil çok yakışacak” 

Özlü, Türkiye’nin milli projelerini devreye almaya devam edeceğini belirterek, “Türkiye yerli otomobile her bakımdan hazırdır. Büyüyen Türkiye’ye, yerli otomobil çok yakışacaktır. Sizlerin de gayretleri sonucunda, bugüne kadar otomotivde kat ettiğimiz mesafe, hepimiz için en büyük motivasyon kaynağıdır.” ifadelerini kullandı. 

“Filyos’a bütünlük içinde bakıyoruz” 

Otomotiv sanayicilerini Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesi dolaylarında bulunan Filyos Endüstri Bölgesi’ne yatırım yapmaya davet eden Özlü, Batı Karadeniz’in sanayi ve lojistik kapasitesini verimli kullanmak için çalışma başlattıklarını söyledi. 

Özlü şu bilgileri verdi: 

"Filyos Endüstri Bölgesi, büyüyen, gelişen, güçlü ve büyük Türkiye’nin sembol eserlerinden biri olacaktır. Filyos, dünya sanayi bölgeleri haritasında, parlayan bir yıldız olarak yerini alacaktır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, bu projeye büyük önem veriyoruz. Filyos’a bir bütünlük içinde bakıyoruz. Bu bütünün her parçasını, birbirine entegre ediyoruz. Bu vesileyle; Otomotiv sektörümüzün ana ve yan sanayi üreticilerini, bütün sanayicilerimizi, girişimcilerimizi ve iş dünyamızı Filyos’a yatırım yapmaya davet ediyorum.” Özlü, İSO seçimlerinden sonra Filyos’ta yapacakları bir toplantıyla tanıtmayı planladıklarını anlattı. 

“Yer konusu gelecek 1,5 yıl içinde belli olacak” 

Yerli otomobilin sağlayacağı istihdam ve muhtemel üretim yeri konusunda bir soru üzerine Özlü, “Teknik ve mali analiz çalışmasını bitirmek üzereyiz. Orada bu rakamlar var ama şu anda açıklamak için erken. Yer konusu da gelecek 1,5 yıl içinde belli olacak.” açıklamasında bulundu. 

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem ise "Otomotiv Ana ve Yan Sanayi Çalıştayı" ile sektör paydaşlarının görüşlerinin alınacağını belirterek, çalıştayların diğer sektörler için de uygulanacağını kaydetti. 

Ertem, şöyle konuştu: 

“Çalıştayların çıktılarını yeni bir büyüme stratejisine ve reform programının temel unsurları olarak kullanacağız. Türkiye burada esasında artık sayın cumhurbaşkanımızın defalarca belirttiği gibi artık üretim yanlısı ve kapsayıcı bir büyüme hedefini önüne koymuştur. Bu birinci amacımızdır. Şu anda Sanayi Bakanlığımızın yürüttüğü yerli otomobil çalışması, bir model çalışması ya da herhangi bir yerli üretim çalışması değildir, bu bir milli ekosistem çalışmasıdır. Türkiye’nin yeni Endüstri Devrimi’ne ulaşmasındaki en önemli araçlardan biri yerli otomobil çalışmasıdır. Çok kapsamlı, sektörel bir çalışmadır. Çok yoğun Ar-Ge çalışmalarını ve iş birliklerini berberinde getirecek bir çalışmadır. Küresel ölçekte karşılığını bulacak bir çalışmadır.” 

Çalıştayın ikinci temel amacının gereksiz ara malı ithalatını önleme amacı taşıdığını söyleyen Ertem, "Otomotiv sektörü öyle bir yere geldi ki artık dünyaya yerli otomotiv ara malı ihraç ediyor ama bakıyoruz bazı sektörlerde biz gereksiz ara malı ithalatı yapıyoruz ve bazı üreticilerimizin, uluslararası markalarımızın satın almaları da Türkiye’den yapılmıyor, dışarıdan yapılıyor. Bu aslında bizi çok rahatsız eden bir şey. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi yerli ve milli ekonomi çerçevesine çok oturmayan ve mutlaka burada üzerine düşünmemiz, belki de gerekli adımları atmamız gereken bir durum.” diye konuştu. 

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da, otomotiv üretiminde kullanılan ara malındaki yüksek ithalata dikkati çekerek, bu oranın sektörün ortak çalışmalarıyla düşürülmesinin faydalı olacağını söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir