Türk otomotivciler Rusya’daki yan sanayii boşluğuna göz dikti
Rusya’da otomotiv yan sanayiinde büyük bir açık olduğunu belirten Şükrü Tetik, “Tecrübemizi Rusya ile paylaşmaya hazırız” dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ömer Faruk ÇİFTÇİ
MOSKOVA - Otomotiv endüstrisinin Türkiye için ana pazarı olan Avrupa Birliği’nde yaşanan durgunluk, firmaları alternatif pazarlara yönlendirirken bunlar arasında stratejik ilişkileri
ve pazar canlılığı ile Rusya ön plana çıkıyor. Sektörün çatı kuruluşu Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), 4 yıl önce Moskova’da açtığı ofis ile başlattığı faaliyetlerini bu yıl 9-11 Nisan tarihleri arasında 16’ncısı düzenlenen ve Rusya’nın en önemli otomotiv etkinliği olan Rusya Otomotiv Forumu’na ana sponsor olarak bir adım ileriye taşıdı. Rusya’da faaliyet gösteren global şirketler ile Rus otomotiv sanayinin dev kuruluşlarının üst düzey yöneticilerinin katıldığı konferansta OİB Yönetim Kurulu Üyesi ve TİM Rusya Ülke Masası Koordinatörü Şükrü Tetik de bir sunum yaptı. Rusya’nın Türk otomotiv sanayii için göz ardı edilemeyecek bir pazar olduğunu belirten Tetik Rusya’da otomotiv yan sanayinde büyük bir açık olduğunu vurgulayan Tetik, “Türk otomotiv endüstrisi bu boşluğu dolduracak kapasite ve yeterliliktedir” diye konuştu. Tetik, “Endüstrimizin 60 yıllık tecrübesini Rusya ile paylaşmaya hazırız, hem Türkiye hem de Rusya kurulan ve kurulacak olan işbirlikleri ve ortaklıklar ile kazançlı çıkacaktır. Türk otomotiv sanayi Rusya’nın kaçırmaması gereken bir fırsat” şeklinde konuştu.
Rusya otomotiv parça pazarının 40 milyar doları bulduğunu ifade eden Tetik, bu pastadan Türkiye’nin daha çok pay alması gerektiğini söyledi.
Tetik, “Biz Rusya’da etkinliğimizi artırmak için birçok platformda aktif olarak bulunuyoruz. 4
yılın sonunda, girişimlerimizin sonuçlarını görmeye başladık. Önümüzdeki bir iki yıl Türk otomotiv yan sanayinin Rusya’da sıçrayış yılı olmalı. Biz yan sanayimizin yanındayız, Rusya ile ticari bağlantı kurmak ve geliştirmek isteyen şirketlerimizin bize başvurması yeterli” diye konuştu.
‘Potansiyel yüksek’
Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu da, “Rusya, 2018 hedefleri doğrultusunda otomotiv endüstrisini geliştirmek istiyor. Bizim hedefimiz bu pazarda etkin bir şekilde yer alarak daha global hale gelmektir” diye konuştu.
Türk otomotiv endüstrisinin en çok ihracat yaptığı 5’inci ülke olan Rusy’daki potansiyelin altını çizen Sabuncu, “Ağırlığımızı daha iyi hissettirebilmek için, ülkenin en önemli otomotiv etkinliği olan 16. Rusya Otomotiv Forumu’nun ana sponsoru olduk” diye konuştu. Rusya Federasyonu’nun otomotiv yan sanayinde ciddi yatırımlara ihtiyaç duyduğunu aktaran Sabuncu, Türk firmalarına bu ülkeyi tanıttıklarını ve yatırım ortamı ile ilgili bilgi verdiklerini dile getirdi. Sabuncu şunları söyledi:
“Rusya Federasyonu, 2018 yılında şu an 2 milyon olan araç üretimini 4 milyonun üzerine çıkararak Avrupa’da en fazla satışın olduğu ülke haline gelmeyi hedefliyor. Rusya Federasyonu’nun yeni belirlediği teşvik kapsamında ana sanayi için 36 ay içinde en az 300 bin araçlık kapasite oluşturmak, 48 ay içinde üretilen araçların motorlarının minimum yüzde 30’unu Rusya’da yapmak, yine 48 ay içinde Ar-Ge merkezi açmak ve ilk yılda yüzde 35, altıncı yıl sonunda ise yüzde 60 yerlileşme oranına ulaşma hedefi bulunmaktadır. Yan sanayide ise, her ürün için ayrı ayrı ve yıllara göre belirlenmiş yerlileştirme oranları mevcuttur. Bizim hedefimiz bu fırsatları değerlendirerek bu ülkede yerimizi almak. Bu amaç doğrultusunda Rusya Federasyonu ile sıkı bir işbirliği kurduk ve her yıl Rusya’daki gücümüz daha da artmaktadır.”
Gümrük vergisi avantajı
Rusya’da yatırım teşviklerinin ana destek kalemlerinde “0” gümrük vergisi, kurumlar vergisi indirimi, mülk vergisi ve arazi vergisi muafiyetleri gibi avantajların da bulunduğunu hatırlatan Sabuncu, 20 kadar firmanın yatırım için araştırmalarını sürdürdüğünü söyledi.
Rusya’ya otomotiv ihracatı 940 milyon $
Bölgedeki Tataristan Cumhuriyeti’nde Trakya Cam, Kastamonu Entegre, Tirsan Kardan ve Coşkunöz şirketleri yatırımlarını sürdürürken, Rusya Federasyonu’nun diğer bölgelerinde yatırım yapan şirketler ise Canel Otomotiv, Nobel Otomotiv, Teklas, Pilot Koltuk, Tırsan / Kaessbohrer. Bunların yanı sıra 20’den fazla Türk yan sanayi şirketi de yatırım fırsatlarını araştırarak fizibilite çalışmaları yürütüyor. Rusya Federasyonu’na Türkiye’den 2012 yılında gerçekleştirilen otomotiv ihracatı 940 milyon dolar oldu.