VW yerlileri solladı

Otomotivde ilk çeyreğin liderleri belli oldu. VW, yıllar sonra liderliğe ulaşırken Türkiye'de en çok satılan model yerli Fiat Linea oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Bu yılın ilk 3 ayında otomobil satışları geçen yıla oranla yüzde 17,3  artarak 114 bin 434 adede ulaşırken, Türkiye'de uzun yıllardır yerli üreticiler elinde olan pazar liderliği Volkswagen'e (VW)  geçti. Almanya, İspanya, İtalya gibi gibi Avrupa'nın güçlü pazarlarında yaşanan durgunluk, Türkiye'deki distribütör Doğuş Otomotiv için bir fırsat yarattı. Almanlar'ın ellerindeki otomobilleri uygun finansman koşullarıyla Türkiye'ye yollamaları, VW için önemli bir şans oldu. Geçmişte araç bulunabilirliği ve fiyat gibi konularda eli nispeten bağlı olan VW, zincirlerinden kurtulmasıyla birlikte kelimenin tam anlamıyla zirveye doğru uçuşa geçti.
İlk 3 ay itibarıyla  VW 21 bin 634 adet araç sattı. VW'yi 20 bin 083 adetle Renault izlerken 10 yıldan fazla lider olan Ford 18 bin 363 adetle 3'üncü sıraya düştü. Otomobil satışında liderliği 17 bin 511 adetle Renault alırken, hafi ticaride 10 bin 562 adetle Ford birinci oldu. Türkiye'nin en çok satılan otomobili 6 bin 61 adetle Bursa'da üretilen Fiat Linea olurken onu az bir farkla 5 bin 886 adetle Renault Symbol izledi. Yılın ilk üç ayında bu iki aracın ulaştığı rakamlar yıl sonundaki liderlik çekişmesinin ne kadar yoğun yaşanacağının da sinyalini verdi. 
 
Dacia SUV'da  lider
 
Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre ilk çeyrekte en fazla satılan hafif ticari modeli 5 bin 277 adetle yerli Fiat Doblo olurken onu 5 bin 45 adetle Ford Transit izledi. SUV satışlarında  2 bin 340 adetle ithal Dacia Duster birinci olurken, Nissan Qashqai 2'inci sırayı aldılar.  
 
Çin rüzgarı söndü
 
50'yi aşkın markadan lüksler dışında en az satış yapanlar ise Uzakdoğu'lular oldu. Özellikle ilk ithalatın başladığı dönemde büyük beklentilerle pazara giren Çinli markalara, tüketiciler tarafından itibar gösterilmedi. Çin'li Geely 127, DFM 39, Chery 200 adet sattı. Malezyalı Proton ise üç ayda sadece 75 adetlik satışa ulaştı.
 
otomobilde_liderlik.jpg