Perakende sektörü yılın ilk 6 ayında yüzde 9 büyüdü

Perakende sektörü yılın ilk 6 ayında yüzde 9 büyüme performansı gösterdi. Bu performansta ÖTV indirimi pay sahibi olurken, sektör profesyonelleri bu desteğin devam etmesinin faydalı olacağı görüşünde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aylin RANA AYDİN

İSTANBUL - Kategori Mağazacıları Derneği (KMD) tarafından 3 Ekim 2017 tarihinde düzenlenecek olan "4. Perakende Teknolojileri Konferansı" öncesinde perakende sektörüne yön veren profesyoneller bir araya geldi.

Toplantıya KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, KMD Genel Sekreteri Füsun Tavus, IKEA Finans Direktörü Kerim Nişel, Nebim Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demiroğlu, Mudo Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Taviloğlu, Vodafone Bireysel Ticari Pazarlama Kıdemli Müdürü Murat Helvacı, Tekzen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Turkcell Gayrimenkul Geliştirme Yöneticisi Mustafa Akdoğan, Smartplay Genel Müdürü Hüseyin Mutuş, Watsons Genel Müdürü Ahmet Şükrü Yanıkoğlu, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, L'oreal Kurumsal İletişim ve Perakende Mükemmellik Direktörü Filiz Özdağlar ve Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan katıldı.

İTO ile ortak çalışmalar yapıyor

Toplantıda konuşan KMD Başkanı Gökyıldırım, perakende sektörünün bu yılın ilk 6 ayında yüzde 9 büyüdüğünü kaydetti. Gökyıldırım, "Konferansta teknoloji çözümlerini sahnede izleyeceğimiz Çözüm Oturumları, uzmanlarından trend ve gelişmeleri dinleyeceğimiz oturumlar ve e-ticareti tartışacağımız panel olacak. Siber güvenlik konusu da işlenecek" diye konuştu.

Geçen ay ilk kez yerli kozmetikçilerle biraraya geldiklerini belirten Gökyıldırım, "İTO ile ortak çalışmalar yapıyoruz. İkinci buluşmamız da mobilya ticareti yapan üyelerimizle olacak" dedi. Alp Önder Özpamukçu ise beyaz eşya ve mobilyadaki ÖTV indiriminin biraz daha uzatılmasının sektör için faydalı olacağını söyledi. KMD, üyeleriyle 70 milyar TL'lik cironun yanı sıra 5 bini aşkın satış noktasında 135 bin kişiye istihdam yaratıyor.

"Yabancı oyuncuların gelmesini destekliyoruz"

Amazon'un Türkiye pazarına girmesini değerlendiren KMD Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, "Amazon gibi her türlü perakende oyuncusunun Türkiye'ye gelmesini ve faaliyetlerini artırmasını destekliyoruz. Onlar geldiğinde bütün sektör faydalanmış oluyor" ifadelerini kullandı.

Perakendeciler omnichannel'a yönelecek

Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan, "E-ticaret Türkiye'de yüzde 3,5 civarında dünya geneline baktığımızda yüzde 8,5. Dünyada e-ticaretin yüzde 44'ü mobilden gelirken Türkiye'de bu oran yüzde 19. Yapılan araştırmalara göre yüzde 64'lük kısım omnichanneli yani çok kanallı. Bütün perakende şirketleri de bundan sonraki yatırımlarımızı hep omnichannel üzerine yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.