Ramazan, düğün sezonunun erken başlamasını sağladı

Ramazanın 27 Mayıs'ta başlaması, tüm sektörleri hareketlendiren düğünleri de erkene çekti. Verilere göre düğün yapan çiftlerin yüzde 98’i evine yeni mobilya ve beyaz eşya alıyor. Çiftlerin yüzde 27’si istedikleri düğünü yapabilmek için ihtiyaç kredisi kullanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İrem ÇETİNGÖZ

Yılda ortalama 600 bin çiftin evlendiği Türkiye’de düğün sektörü 30 milyar TL’ye ulaştı. Gelinlikten, pastaya, fotoğraftan, süslemeye kadar birçok iş kolunu harekete geçiren sektörde bu yaz ramazanın 27 Mayıs’ta başlaması nedeniyle hareketlenme mayıs ayında başladı.

Türkiye’de evlenmek isteyen çiftler, ortalama 50 bin TL’lik bütçe ayırıyor. TUİK verilerine göre 2016 yılında evlenen çift sayısı 594 bin 493 oldu. Düğün.com’dan edinilen bilgilere göre, düğün yapan çiftlerin yüzde 80’i yeni ev kuruyor, yüzde 98’i evine yeni mobilya ve beyaz eşya alıyor. Çiftlerin yüzde 27’si ise istedikleri düğünü yapabilmek için ihtiyaç kredisi kullanıyor.

İstanbul’un Türkiye’deki düğünlerin ortalama yüzde 19’una ev sahipliği yaptığını söyleyen Düğün.com CEO’su Emre Kırbıyık, İstanbul’daki otel düğünlerinin kişi başı fiyatının 100- 150 bin TL arasında olduğunu söyledi. Kırbıyık, düğün salonlarındaki yemeksiz düğün fiyatlarının ise ortalama 7.500 ile 10.000 TL arasında değişkenlik gösterdiğini belirtti. Evlenecek çiftlerin genellikle yaz aylarını tercih ettiğini ifade eden Kırbıyık şu bilgileri verdi: “Çiftlerin genelde temmuz, ağustos, eylül aylarında düğün yaptığını görüyoruz. Fakat ramazan ayının yaza gelmesi bu dönemde yaşanan sıkışıklığı artırıyor. Haftasonu, yaz akşamında istediğiniz mekanda uygun tarih bulamıyorsunuz.

Bu yıl haziran ayı çok az tercih edildi. Yoğunluk mayıs, temmuz, ağustos, eylül aylarında. Yılda ortalam 600 bin çiftin evlendiği düşünülürse, sektör 30 milyar TL’lik ciroya ulaştı.” Kırbıyık, düğün organizasyon fiyatlarının geçen yıla göre dolar ve euro kurlarından kaynaklanan artış dışında değişmediğini, firmaların çiftleri mağdur etmemek için ödeme şartlarında esneklikler sağladıklarını söyledi.

Düğün sektörünü lokomotif sektör olarak tanımlayan Yaratıcı Etkinlikler Planlama ve Uygulama Derneği Onur Üyesi Şebnem Mardini, Türkiye’de yılda 600 bin evliliğin olduğunu ve düğünlerin yüzde 3’ünün 4-5 yıldızlı otellerde yapıldığını belirtti. Mardini, “Geri kalan düğünler ise salonlarda, bahçelerde, köy meydanlarında ve mahallelerde yapılıyor. Türkiye’de düğünlere ortalama 350-400 kişi katılıyor. Hangi gelir grubundan olursa olsun tüm evlenen çiftler balayı yapıyor” dedi. Mardini, ramazan ayının yaza denk gelmesi nedeniyle düğünlerin bu ayın öncesi ve sonrasına kaydığını söyledi.

Düğünler pek çok sektörü hareketlendiriyor

Düğünler pek çok alanı hareketlendiriyor. Örneğin kuaförler... Toka Kuaför yetkilisi Songül Kılıç, gelin saçı model fiyatlarının 1.000 ila 3.000 lira arasında olduğunu söyledi. Gelin saçında trendin sürekli değiştiğini ifade eden Kılıç, “Genelde saç taraması saçın yapısına, gelinliğin modeline ve aksesuarına göre yapılıyor. Bu yıl örgüler gelin saçı modellerinde çok isteniyor” dedi. Zümrüt Fotoğrafçılık yetkilisi ise fotoğraf çekiminde ‘Save The Date’ diye adlandırılan yeni trendin düğün günü öncesinde veya düğün günü sonrasında yapıldığını söyledi. Bu çekimler için çiftlerin doğal ortamları tercih ederek bütün günlerini ayırdıkları ve 2.000 TL bütçe ayırdıkları belirtildi.

Düğünlerin vazgeçilmezi pastalar, artık maket olarak satılıyor. Beyaz Fırın’ın Genel Müdürü Nathalie Stoyanof, geçen yıl aynı dönemde 7 ila 18 lira olan pasta dilim fiyatlarının bu yıl 16 ile 20 lira arasında olduğunu söyledi. Stoyanof, pastanın yanı sıra nikah şekeri ve cupcake siparişi de aldıklarını belirterek, “2017 bahar pasta koleksiyonumuzda bahar dalları, şakayıklar, erengüller kullandık. Işıltıdan vazgeçemeyenler için de “Great Gatsby” temalı pastalar hazırladık” diye konuştu.

Yoğunluk Temmuz ayında artacak

Hülya Moda Evi yetkilisi ise bu yıl yüzde 80 kır düğünlerinin tercih edildiğini belirterek, kır düğünlerine özel Helen modelin trend olduğunu söyledi. Klasik olmayan, yeni nesil, kabartılı desenlerin ve derin V yaka model gelinliklerin revaçta olduğunu vurgulayan şirket yetkilisi, gelinlik fiyatlarını 4 bin ile 8 bin arasında değiştiğini ifade etti. Ramazan ayında durgunluğun olacağını belirten yetkili, temmuz, ağustos ve eylül ayında yoğunluğun artmasını beklediklerini söyledi.

Talepte düşüş var gündüz düğünü arttı

Düğün organizasyon şirketi Genç Show Organizasyon’un yetkilisi Selda Bayer de bu yıl düğün organizasyonlarında gecen yıla göre daha düşük talep olduğunu, bütçesi kısıtlı olan çiftlerin gündüz düğünlerine ve koktely tarzında olan salon düğünlerine sıcak baktıklarını belirtti. Bayer, bütçesi yüksek olanların ise, otellerin havuz başında, teknede, kır alanında, sahil mekanları arasında karar verdiğini vurguladı.