“Rusya’ya gönderdiğimiz 10 arabadan 5’i geri çevriliyor”

Türkiye Yaş Mey Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kavak, Türkiye’de üretilen narenciyenin 1.7 milyon tonunun ihraç edildiğini ifade ederek, Akdeniz meyve sineği nedeniyle ihracatta sektör olarak sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURÇAK GÖREL

Türkiye Yaş Mey Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, Türkiye’de 4.7 milyon ton narenciye üretildiğini ve bunun 1.7 milyon tonunun ihraç edildiğini belirterek, ancak Akdeniz meyve sineği nedeniyle ihracatta sektör olarak sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Akdeniz meyve sineğinin Türkiye’nin turunçgiller potansiyelinin üçte ikisini risk altına soktuğunu dile getiren Kavak, Turunçgil ihracatında Akdeniz meyve sineği toleransı sıfır. Ülkemiz meyve-sebze üreticilerinin rekabet gücünü korumak ve artırmak için Akdeniz meyve sineğiyle etkin mücadele edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde ticarette teknik engel olan bitki sağlığı şartlarına uymadığı için ürünlerimiz satılamayacak. Şu anda ABD, Japonya, Kore, Tayvan, Çin gibi ülkelere ihracat yapabilmek için Akdeniz meyve sineğinden arındırılmış bölgelerde üretim yapmak gerekmekte. Bunun önlemini almaya çalışıyoruz” dedi.

Geri gönderilen tonlarca ürün imha ediliyor

Kavak, Akdeniz meyve sineğindeki artışın alıcı ülkeler tarafından da kullanıldığına işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Bugün bizim en önemli pazarımız Rusya’dır. Rusya’ya gönderdiğimiz 10 arabadan 5’i geri çevriliyor. TIR’ı kontrol ederken Ruslar, büyüteç ile kontrol ediyor. Bir tane karasinek bulsalar bile artık geri gönderiyorlar. Rusya sudan bahanelerle, ürünleri iade ediyor. Kasıtlı iade etme var. Bu durum bir defayla sınırlı değil, neredeyse her gün bizim ürünlerimiz geri dönüyor. Geri gönderilen ürünler, gümrük kapısında gerekli kontrollerden geçmesi için 5-10 gün bekletildikten sonra raf ömrünün bitmesi gerekçesiyle imha ediliyor. Türkiye kendi ürününe ithal ürün muamelesi yapıyor. Tonlarca ürün imha ediliyor. Bu ürünlerdeki emeğe yazık değil mi? Biz her gün Rusya ürünlerimizi geri gönderecek endişesini yaşamamalıyız. Bu sorun hem üreticiye hem ihracatçıya hem de ülke ekonomisine ciddi zarar veriyor.”

İhracattan geri dönen ürünlerin girişinde kolaylıklar sağlanmalı

Türkiye’den temiz raporu alarak çıkan, fakat ihracattan geri dönen ürünlerin Türkiye’ye girişi noktasında ciddi kolaylıklar sağlanması gerektiğinin altını çizen Kavak, “Bu haşerelerle çok ciddi şekilde mücadele edilmeli. Akdeniz meyve sineğini önleyen ilaç ve tuzakların daha fazla kullanılması gerekiyor. Tarım Bakanlığı bu sorunun ciddiyetini anlamış durumda. Gerekli önlemleri almaya çalışıyor ancak yeterli değil. Bu sorun üzerine alınacak önlemler ve yapılacak mücadele ile önümüzdeki sezonlarda gerek üretim, gerekse ihracat konusunda ilerleme kat edeceğimize inanıyorum” diye konuştu.