'Sigorta şirketlerinin uygulamalarını görmemiz lazım'

33 sigorta şirketine soruşturma başlatıldığını hatırlatan Rekabet Kurumu Başkanı Torlak, zorunlu trafik sigortasındaki yeni düzenleme olduğunu belirterek, 'Sigorta şirketlerinin uygulamalarını görmemiz lazım' açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, sigorta şirketlerine ilişkin soruşturmanın sürdüğünü belirterek, "Hükümetin yaptığı düzenlemeden sonra sigorta şirketlerinin uygulamalarını görmemiz lazım. Kendilerine verilen bu imkan kapsamında fiyat indirimine gidecek mi diye bakacağız." dedi.

Sigorta şirketlerine açılan soruşturmaya ve güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Torlak, trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren 33 sigorta şirketine soruşturma başlattıklarını anımsattı.

Torlak, soruşturma başladıktan sonra Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili yeni düzenlemenin Meclis'te kabul edildiğini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Sigorta şirketlerinin en çok yakındığı bir konu var. Şirketlerin 'maliyetlerimizi artıran, öngöremediğimiz uzun süren yargı süreçleri var. Dolayısıyla önümüze ciddi maliyetler çıkıyor. Bunlara karşılık ayırıyoruz' dedikleri konuyla ilgili yasal düzenleme yapıldı. Şu anda soruşturmamız da devam ediyor. Soruşturmanın bir süreci var. Raporumuz teşebbüslere gidiyor. 30 gün içinde birinci yazılı savunmalarını veriyorlar. Ayrıca 30 gün ek süre alma hakları var. Tekrar kendilerine bunlara ilişkin görüş bildiriliyor. İkinci yazılı savunmaları var. Görüş bildiriliyor ve üçüncü yazılı savunmaları oluyor. Nihayetinde talep ederlerse ya da resen sözlü savunmaları var. Bu süreç ortalama 8-9 ayda tamamlanıyor. Bu işin tamamlanması zaman alacak.

Fakat şöyle bir konu var; başta bahsettiğim gibi hükümetin yaptığı düzenlemeden sonra sigorta şirketlerinin uygulamalarını görmemiz lazım. Kendilerine verilen bu imkan kapsamında fiyat indirimine gidecek mi diye bakacağız. Şu anda indirim olup olmadığını takip etmedim. Bunu yapmazlarsa farklı düşünmek gerekebilir. Henüz birinci savunmalar yapılmadı."

Zorunlu trafik sigortası düzenlemesi 

Kanunla motorlu araçlar için yaptırılan zorunlu sorumluluk sigortasının genel hükümlerden ayrı olarak özel esaslarla düzenlenmesi dikkate alınarak, bu sigorta kapsamındaki tazminatlara uygulanacak kurallar öncelikle söz konusu özel esaslara bırakılıyor. Özel esaslarda kural bulunmayan durumlarda genel esasların uygulanacağı açıklığa kavuşturuluyor. 

Buna göre, zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin ilgili kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında, Türk Borçlar Kanunu'nun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanacak.

Kanunla uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasının açıklanan içeriğinde görülen tereddütlerin izalesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan haller açıklığa kavuşturuluyor. 

Bu çerçevede "hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri, ilgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri, bu kanun çerçevesinde hazırlanan zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları ve ekleri ile tanımlanan teminat içeriği dışında kalan talepler" zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında kalacak. 

Zorunlu trafik sigortası uyuşmazlıklarının daha hızlı çözülmesi için düzenleme yapılıyor. Bu doğrultuda, zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortası için dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunacak. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması halinde zarar gören dava açabilecek veya tahkime başvurabilecek. 

Sigortacılar, hak sahibinin zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartlarıyla belirlenen belgeleri, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren, 8 iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödeyecek.