BES'te gücü olan kâra geçebilir

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, sektöre yönelik beklentileri ve Garanti Emeklilik’in hedeflerini DÜNYA ile paylaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup_sayar-007.jpg

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) önde gelen oyuncularından Garanti Emeklilik, banka kanalından aldığı güçle katılımcı sayısında hızla milyona koşuyor. Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, “Biz satışlarımızın büyük çoğunluğunu banka dağıtım kanalı üzerinden gerçekleştiriyoruz. Sektörde bankasürans anlamında örnek gösterilen bir şirket olarak, bankayla olan ilişkimizin başarımızda en önemli etken olduğunu düşünüyoruz” dedi. Onaran, sektörün en önemli sorunu durumunda olan kârsızlık probleminde ise uzun vadede finansal gücü yeterli olan şirketlerin başarılı olabileceğini söyledi. 

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, sektöre yönelik beklentileri ve Garanti Emeklilik’in hedeflerini DÜNYA ile paylaştı. 2013 yılı Şubat ayı itibarıyla katılımcı sayısında sektör liderliğini elde ettiklerini hatırlatan Onaran, “20 Haziran 2014 itibarıyla 817 bin katılımcımız ile liderlik yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Fon büyüklüğünde ocak ayında 3. sıraya yükseldik ve 20 Haziran itibarıyla fon büyüklüğümüz 4.8 milyar TL’ye ulaştı. Hayat sigortaları sektöründe ise ocak - nisan döneminde 109 milyon TL olan prim üretimimiz ile sektör ikincisiyiz” dedi. 

Bankasüransta örnek gösteriliyoruz 
Garanti Emeklilik olarak satışlarının büyük çoğunluğunu banka dağıtım kanalı üzerinden gerçekleştirdiklerini hatırlatan Onaran, sektörde bankasürans anlamında örnek gösterildiklerini ve bankayla olan ilişkilerinin başarılarında en önemli etken olduğunu belirtti. “Bireysel emeklilik sektöründe de en önemli dağıtım kanalı bankalar” diyen Onaran şunları söyledi: “Zaten sektöre baktığımızda şirketlerin büyük çoğunluğunun banka dağıtım kanalını kullandığını görüyoruz. Bankaların müşteri tabanlarının büyüklü- BES’te finansal gücü olanlar kâra geçebilir Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, BES’te banka dağıtım kanalıyla satış yapan şirketlerin başarıları göz önünde bulundurulduğunda, yeni şirketlerin sektöre girmesinden çok; birleşmeler ve satın almaların yaşanabileceğini söyledi. ğünü düşündüğümüzde, böyle geniş bir müşteri kitlesine ulaşabilen şirketlerin banka dağıtım kanalı kullanmayan şirketlere göre önemli bir avantaj sağladığını söyleyebiliriz.” 

BES satmayan banka kalmadı 
Kısa vadede zaten sektöre girmek üzere olan bir şirketin olduğunu hatırlatan Cemal Onaran, uzun vadede ise, banka dağıtım kanalıyla satış yapan şirketlerin başarıları göz önünde bulundurulduğunda, yeni şirketlerin sektöre girmesinden çok; birleşmeler ve satın almaların yaşanacağı öngörüsünde bulundu. “Uzun zamandır “Sektöre yeni girenlerin işi zor” diyoruz” ifadelerini kullanan Onaran sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama son 5 yıla baktığımızda banka kanalı aracılığıyla satışa başlayıp sektöre hızlı girişi yapan şirketler de oldu. Bundan sonra sektöre girecek olan şirketlerin işi biraz daha zor çünkü şu anda yaygın şube ağına sahip olup da bireysel emeklilik satışı yapmayan banka kalmadı gibi. Birkaç küçük ya da orta ölçekli banka ile anlaşarak giriş yapmak, yeni şirketler için alternatif bir yol olabilir.” 

Kârsızlık kısa vadede çözülemez 
Sektör genelindeki kârsızlık problemine yönelik görüşlerini sorduğumuz Cemal Onaran, 2012 yılında yeni mevzuat ve kesintilerdeki değişiklikler duyurulduğunda, yaptıkları fizibilitelerde bireysel emeklilik branşında 2013 için çok ciddi bir gelir düşüşü ve teknik zarar hesapladıklarını söyledi. Onaran, “ Doğru satış modeliyle eş zamanlı olarak operasyonel verimliliği yönetmeyi başarabilen şirketler kâra geçeceklerdir. Ama bu kısa sürede olmayacaktır; uzun vadede finansal gücü yeterli olan şirketler kâra geçmeyi başaracaklar” diye konuştu. 

Yapılacak yeni düzenlemeler ile uzaktan satışın daha etkin bir kanal haline gelmesinin tüm sektörün büyümesini hızlandıracağını ifade eden Cemal Onaran, öte yandan gündemde olan otomatik kayıt sistemi ile sistemin “yarı zorunlu” ve daha sonrasında isverenler için zorunlu hale gelmesinin de uzun vadede BES’in Hollanda, İngiltere, İsviçre gibi ülkelerdeki kadar büyümesini sağlayacağı öngörüsünde bulundu. Onaran, “Önümüzdeki dönemde, grup planları ve işverenlerin çalışanları adına katkı payı ödemesi yaptıkları işveren katkılı planlar sektörün büyüme hızını artıracak unsurlardan biri olacak. Vakıf ve sandık aktarımları da sistemdeki fonları büyüten unsurlardan biri olmaya devam edecek” dedi.

Vakıf ve sandık aktarımlarında iddialıyız
2014 yılında sektörü ivmelendirecek etkenlerden birisinin vakıf ve sandıklar olacağına dikkat çeken Cemal Onaran, “Bu yıl büyük vakıfl ardan biri bireysel emeklilik sistemine aktarım yapacak. Ayrıca şu an aktarım kararı almış ya da hazırlık ve planlama aşamasında olan çok sayıda firma da var. Biz Garanti Emeklilik olarak, özel satış ve destek ekiplerimiz ve bölge müdürlüklerimiz aracılığıyla bütün bu firmalarla temas halindeyiz ve önümüzdeki dönemde vakıf sandık aktarımlarından en yüksek payı almayı hedefl iyoruz” diye konuştu.

Maalesef hayat sigortasına yönelik bilinç artmıyor
Hayat sigortası tarafını değerlendirmesini istediğimiz Cemal Onaran, ilk 4 aylık hayat sigortaları prim üretiminde yüzde 16 küçülme olduğunu belirterek, “Biz ise bu alanda prim üretimimizi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artırdık. Maalesef ülkemizde hayat sigortası ürünlerinin ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğu bilinci yeterli seviyede olmadığı için satışları; müşterilerin kendi talepleri üzerine değil, bankalardan aldıkları kredi ürünleri yanında faydaları anlatıldıktan sonra ikna olmaları üzerine gerçekleşiyor. Ancak, bankaların krediye bağlı olmayan risklerini içeren ürünlerin satışının artmasıyla hayat sigortası sektörünün yeniden canlanması sağlanabilir” dedi.

Cemal Onaran'dan kısa kısa...
-Önümüzdeki yıllarda, içerik ve yatırım stratejisi anlamında daha da çeşitlenmesini beklediğimiz emeklilik yatırım fonları, her dönemde yatırımcısına alternatif yatırım fırsatları ve tatminkâr getiri sunmaya devam edecektir. 
-Yeni düzenlemelerin etkisiyle beklenenin üzerinde büyüme yaşayan bireysel emeklilik sektörünün 2023 yılında 10 milyon katılımcı ve 250 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşmasını bekliyoruz. 
-Önümüzdeki dönem için hedefl erimiz sektörün son 3 yıldır olduğu gibi en çok tercih edilen şirketi olmaya devam etmek, katılımcı sayısındaki liderliğimizi korurken fon büyüklüğünde de lider olmak ve kârlılığımızı sürekli artırmak.