Chubb ‘siber’ hızlı büyüdü

Dünya Gazetesi - Ece Ceyhun

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

Chubb Sigorta 3 yılda siber sigorta alanında beklentisinin 10 katı büyüme yakaladı. Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday, “Aktif olarak 3 yıldan beri poliçe kestiğimiz siber sigortalarda hiç tahmin etmediğimiz kadar hızlı yol aldık. Beklentimizin 10 katı büyüme gösterdik” dedi.

Türkiye sigorta sektörü ağırlıklı olarak trafik-kasko ve sağlık sigortalarında büyürken Chubb, finansal sigortalarla adından söz ettiren bir şirket. Siber sigortalar ve yönetici sorumluluk sigortalarında aktif hareket eden şirket son bir seneden beri de iş seyahat sigortası ve diş sağlığı poliçesi kesiyor. Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday, ticari suç sigortalarında çok ciddi bir taleple karşılaştıklarını anlatırken şöyle dedi: “Bugün şirketlerin üst düzey yöneticilerine gelecekte uğraşmanız gereken en önemli risk nedir?’ diye sorulduğunda ilk üçte mutlaka siber riskler sayılıyor. Dark web’de hırsızlık oranları her geçen gün büyüyor.”

Siber risklerler ilgili kamuoyunda farkındalık bir bankanın müşteri bilgileri çalınınca artıyor. Emre Buğday, “Siber risk denilince insanların aklına bankalar geliyor ama havayolu şirketlerinden reel endüstriye kadar risk yaygın. Bir hacker bir fabrikanın üretimini bile durdurabilir” diyerek işin boyutunun görünenden daha fazla olduğunu anlatıyor. Chubb 20 yıldır dünyada siber sigortalarda aktif bir şirket. Buğday, siber risk sigortası ürününü Türkiye pazarına aktif olarak 3 yıl önce getirdiklerini anlatarak “Hiç tahmin etmediğimiz kadar ilerledik. Beklentimizin 10 katı yol aldık. Ticari suçlardaki artış da bu ürüne olan ilgiyi katladı. Türkiye’de pazar lideriyiz. Bu yangın sigortası gibi raftan alıp sunabileceğiniz bir ürün değil. Terzi usulü, her şirket için ayrı geliştiriyorsunuz. Her müşteri özelinde model geliştiriyorsunuz. Her şirketin açıklarını görerek, ürünü oluşturmanız lazım. Modele uygun olarak bir poliçe tasarımı yapılması gerekiyor. Hasar oluştuğunda ise servis yönetimi sağlamanız gerekiyor. Sadece siber risk ürünler geliştirmekle kalmıyor, yıllar içinde edindiğimiz bilgileri de müşterilerimizle paylaşarak daha iyi korunmalarını sağlıyoruz. Bir saldırı yaşanması durumunda da müşterimizin yanında yer alıyor, süreci onlarla birlikte yürütüyoruz” bilgisini verdi.

Her sektörde, en büyüğünden en küçüğüne tüm şirketlere siber risk sigortası hizmeti verdiklerini de kaydeden Emre Buğday, “Siber riskler tüm sektörlerin ortak sorunu, dolayısıyla ağırlıklı olarak üretim ve finanstan olmakla beraber tüm sektörlerden siber sigorta ürünlerimize talep oluyor. Biz de özellikle finans ve perakende sektöründen gelen taleplere yanıt vermek için yoğun şekilde çalışıyoruz” ifadelerini de kullandı.

Dünyayı dolaşanlara özel sigorta

Chubb’ın grup sigortaları kapsamında müşterileri için önemli çözümlerden biri de 2017’deTürkiye pazarına sunduğu İş Seyahat Sigortası. Şirket bu sigortayı yaptırdığında, yurtdışına çıkan tüm çalışanlar grup sigortası dahilinde güvence altına alınıyor ve çalışanlar için tek tek sigorta almak gerekmiyor. Emre Buğday, ürünü anlatırken “Çok geniş kapsamlı ve de mevcut diğer seyahat sigortaları ile karşılaştırıldığında teminatları yüksek bir sigorta çözümü. Standart seyahat poliçelerinde yurtdışı tedavi limiti genelde 30 bin euro civarında, Chubb’da 500 bin euro. Ayrıca Chubb’ın paketinde ferdi kaza ve yönetici sorumluluk sigortası bulunuyor” diye konuştu.

Ürünle, çalışanlardan herhangi birinin başına yurtdışına bir şey geldiğinde sigortalının ambulans ile sağlık kurumuna naklinden tedavi masraflarına, avukat masrafından kişisel eşya kayıp masraflarına teminat altına alınıyor. Çalışanın acil bir durumdan kaynaklı olarak yurtdışından dönmesinin gecikmesi halinde de evinde çocuğuna bakacak bakıcının ayarlanması ve masraflarının karşılanması da bu sigorta kapsamında verilen teminatlardan bazıları olarak sayılıyor. Sigorta kapsamında şirketler seyahatteki çalışanlarını Travel Smart adı verilen bir aplikasyonla da takip edebiliyor. Buğday, “Uygulamayı cep telefonuna indiriyorsunuz ve gittiğiniz ülkedeki siyasi durumdan, yasalara, nerede nasıl bir tehlike var, nerelerden uzak durmak gerekiyor, hangi ilaçlara erişilebilir, kültürel yapı ve bunun gibi birçok yararlı bilgiye de bu uygulama üzerinden anında erişilebiliyor” bilgisini verdi.

Küresel bazda yaratılan hasar 600 milyar dolar

Chubb Türkiye Ülke Başkanı Emre Buğday’ın verdiği bilgiye göre tüm dünyada kurumlara yönelik yaşanan saldırılar sonrasında şirketlere verilen toplam hasar 600 milyar dolar civarında. Uluslararası siber saldırı istihbarat ağı ATLAS’ın verilerine göre sadece 2017 yılında dünya genelinde online erişimi engellemeye yönelik 7,5 milyon DDoS saldırısı gerçekleşti. Yine ATLAS’ın raporuna göre, 2017’de Türkiye’de günde 475, saatte 20, dakikada üç online DDoS saldırısı yaşandı. Dünya genelinde siber saldırılara karşı güvenlik için 2021 yılına kadar yıllık 1 trilyon dolarlık harcama yapılacağı ve siber saldırıların global olarak yol açtığı zararların 2021’e kadar yıllık 6 trilyon dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Siber risk sigortaları ise bizde Emre Buğday’ın tanımı ile “bebek adımlarıyla büyüyor.” Ürün, küresel çapta 1 milyar dolara koşarken Türkiye’de tahminen 4 milyon dolara geldi. Türkiye’de 2020 sonunda 15 milyon dolar bandına gelmesi bekleniyor. Yatırımların ise yine küresel bazda 100 milyar doları aştığı belirtildi.

İmza yetkisi olan yöneticiye sigorta

İnşaat ve montaj sigortalarında aktif olan, yeni havalimanı, 3’üncü köprü ve Marmaray inşaatında kapasite sağlayan Chubb, bir taraftan Türk taahhüt sektörünün yurt içi ve yurt dışı operasyonlarını da sigortalıyor. Siber risk sigortası, iş seyahat sigortası, diş sigortası gibi ürünler getiren Chubb, şimdi farklı ürünler getirmeye de hazırlanıyor. Son dönemde üzerinde çalıştıkları bir ürünün de yönetici sorumluluk sigortası olduğunu anlatan Buğday, “İmza yetkisi olan herkesin kullanması gereken bir ürün. Türkiye’de ağırlıklı alınan limit 500 bin TL. 5 milyon dolardan başlıyor 50 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Orta ve büyük finans şirketlerine 5 milyon dolar koruma almasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir