"Düzenlemeler, riski doğru fiyatlamaya yardım etmeli"

Axa Group Uluslararası Yeni Pazarlar Üst Yöneticisi Claveranne, sigorta işinde kârlı olabilmek için uzun vadeli bakış açısı, iyi veri ile istikrarlı, öngörülebilir, riski doğru fiyatlamaya yardımcı olacak, müşterilere kapsam sunan düzenlemelerin önemine işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNİYE GÜNGÖR

Axa Group Uluslararası Yeni Pazarlar Üst Yöneticisi (CEO) Benoit Claveranne ve Axa Türkiye Üst Yöneticisi Guillaume Lejeune, İstanbul’da medya temsilcileriyle buluşarak, grubun dünya çapındaki yeniden yapılanması çerçevesinde Türkiye pazarını değerlendirdiler. Bu kapsamda sigorta sektörünün Türkiye’deki güncel tartışmaları ve sorunlarıyla ilgili açıklamalar yapan Claveranne, özellikle yasal mevzuatla ilgili yapılan değişiklikler ve kârlılık konularına atıf yaptı. “Axa’nın üst düzey yöneticileri olarak Türkiye’nin mevcut şartlarda yabancı yatırımcılara güven inşa etmek istediğinin farkındayız. Biz de uzun vadeli oyuncularız. Türkiye’ye inanıyoruz” diyen Claveranne şu konulara dikkat çekti:

“Sık sık değişiklik” uyarısı

- Sigorta işinde kârlı olabilmek için makul derecede uzun vadeli bakış açınız, iyi veriniz ile istikrarlı, öngörülebilir, riski doğru fiyatlamanıza yardımcı olacak, müşterilerinize kapsam sunan, doğan hakları ödeyen düzenlemeler olmalı.

- Herşeyin piyasanın normlarıyla ters düşecek şekilde, kestirelemeyen biçimde değiştiği durumlarda kârlı olmak çok zor. Piyasada sıklıkla değişikliğe gittiğinizde doğru teşvikleri getiriyorsunuz demek değil.

- Geçmişte gördüğümüze şaşırdığımız, pratikteki durumla ilgilisi olmayan hiçbir sigorta piyasasında norm olmayan kararlar alındığına şahit olduk. Bu konudaki düşüncelerimizi o zaman ifade ettik. Ancak yetkili makamların serbest piyasa koşullarını sağlamak istediğini anlıyoruz.

- Bütün piyasalarda düzenleyici kurumlar ile tartışmalar olur. Yargı sisteminizin en üst mahkemesi bizim açımızdan öngörülebilir bir ortamda iş yapmanızı, yasal güvenliği sağlayan çok temel bir prensibi onayladı. Bu olduğunda, sistemi bildiğimiz için daha rahat karar alabiliriz.

“Makul satın alma olabilir”

Axa Türkiye’nin durumu, potansiyeli ve grubun beklentileriyle ilgili de yorum yapan Üst Yönetici Claveranne, bu konuda da özetle şu değerlendirmeleri yaptı:

- Türkiye’deki şirketimiz en iyi dağıtım ağına sahip. Bu alanda grup içerisinde de en iyilerden biri. Bu nedenle bu alanda grup desteğine ihtiyacı yok.

- Zor dönemlerde başarılı olmuş bir ekibimiz var. Geleceğimizin kaptanı olabilmek için bütün imkanlara sahibiz. Makul bir satın alma söz konusu olduğunda yeni yatırım düşünebiliriz.

- Hissedarlarımız ise haklı olarak Türkiye’den yatırım kârlılığı bekliyor. Türkiye grubumuzun büyüme motorlarından olabilir. İş potansiyeli burada ve onu devralmalıyız.

- Türkiye birçok açıdan yenilikçi bir ülke. İnovatif çalışmalarıyla tüm gruba fayda sağlayabilir.

- Axa Sigorta spesifik olarak telematik, parametrik sigorta ve Türkiye’deki birçok girişimcinin fayda sağlayacağı risk danışmanlığı konusunda piyasaya liderlik edebilir.

“Yatırımlarımız 800 milyon euroya ulaştı”

Türkiye’de, sigorta sektöründe kârlılık sorunu olduğunu hatırlatan ve bu nedenle gruba katkı açısından ilk 10 ülkeden biri olmadıklarını vurgulayan Axa Türkiye Üst Yöneticisi Lejeune, yeni yapılanma içindeki yerleriyle ilgili şöyle konuştu: “Ekibimizle birlikte bu katkının artması, ilgili pozisyonun zaman içinde değişmesi için çalışıyoruz. 1999’da Japonya da ilk grupta değildi. Grup olarak yaptığımız tercih ve büyüme neticesinde buralara geldi. 125 yıldır buradayız, ‘yeni’ demek yeni varlık göstermek anlamına gelmiyor. Daha oturmuş piyasalara göre hızla gelişen ve büyüyen pazarlar anlamına geliyor.” Sermaye yatırımları dahil bugüne kadar Türkiye’ye yapılan yatırımın 800 milyon euroya yakın olduğuna dikkat çeken Lejeune, son iki yıldır kendi imkanlarıyla yerel yatırımlar yaptıklarını söyledi. Bugün gerek duymadıkları için gruptan sermaye istemediklerini, çok önemli bir yatırım kararı olduğunda bu desteği alacaklarını söyleyen Lejeune, “Zorlu koşullarda piyasada kalmak da bir yatırımdır” dedi.

“Axa Türkiye yeni yapının en kilit şirketlerinden biri”

Benoit Claveranne, Fransa, ABD, Almanya, İsviçre, Belçika ve Japonya gibi yüksek kâr elde edilen 10 ülke ile Çin, Endonezya, Brezilya gibi önemli gelişim gösteren 6 ülkenin doğrudan Axa Grup’a bağlandığını belirtti. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu diğer ülkeler ise “Uluslararası Yeni Pazarlar” adındaki bir çatı altında toplandı. 125 yıldır Türkiye’de olduklarını hatırlatan Claveranne, “Organizasyonun tümü yereldeki yönetim ekiplerine daha fazla güç, özerklik ve daha fazla güvenilirlik sağlayacak. Amacımız işimizi geliştirirken inandığımız bu gelişen piyasalarda grubumuzun geleceğini de inşa etmek. Türkiye de bu yeni yapının bir parçası ve Axa Sigorta yeni yapımızın en kilit şirketlerinden biri” dedi.