Gücümüze ve sektörün geleceğine inanıyoruz

HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı, HDI'ın yüzyılı geçkin tecrübesi ve gücüyle, global başarısını Türkiye'ye taşımak için bütün gücünü kullanmaya devam edeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Yakup SAYAR
 
İSTANBUL - Avrupa'nın önde gelen sigortacılık gruplarından olan ve 2012 yılında 23 milyar eurodan fazla prim üretimi gerçekleştiren Talanx'ın Türkiye'deki şirketi HDI, grubun gücüne ve Türkiye'deki sigortacılığın geleceğine inanıyor. HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı,"Geçmişteki olumsuz bazı sektör şartları ve yanlış fiyat rekabeti HDI Sigorta'yı da uzun süre olumsuz etkiledi, fakat bulunduğumuz ve özellikle yaklaşık son 2 yıldaki strateji değişikliğimiz sayesinde, bugün bulunduğumuz noktadan çok memnunuz ve şirket olarak gelecekten son derece umutluyuz" dedi. 
 
HDI Sigorta Genel Müdürü Orhan Arıkçı, şirketin hedeflerini ve sektöre yönelik beklentilerini DÜNYA ile paylaştı. Türkiye sigortacılığının çok büyük potansiyelini koruyan ve gelecek vaad eden bir sektör olmasına rağmen, başarıyla ilerleyen Türkiye ekonomisine henüz paralel gitmediğinin altını çizen Arıkçı, "Fakat artan nüfusu, kazançlar ve alım gücü, buna karşılık düşük sigortalanma penetrasyonu doğrultusunda sigortacılık sektörü Türkiye ekonomisinde yakın gelecekte önemli bir yer alacaktır. Biz HDI Sigorta olarak Türkiye pazarına girdiğimizden beri kendi gücümüze ve sektörün geleceğine inandık; bunun için çalişıyoruz. Yüzyılı geçkin tecrübemiz ve gücümüz sayesinde global başarımizı, kendi ülkemizdeki sigorta sektörüne taşımak için bütün gücümüzü kullanmaya devam edeceğiz."
 
Bazı sektör liderleri karlılığı geri plana attı
 
Bugün bütün sektörün geçmişteki yanlış fiyatlandırma ve ölümcül rekabetin kötü sonuçlarını çektiğini söyleyen Arıkçı; "Her ne kadar bugün daha bilinçli bir tarifelemeye doğru yol alınabiliyor ve karlı üretim yazılabiliyor olsa da, sektör geçmişteki hataların etkilerini daha uzun zaman çekecektir. Geçmişten gelen zararların, belki de karlı olan yeni üretimin toplamda yine de zarara dönüştürdüğünü görebiliyoruz. Geçmişte karlılığa pek bakılmadı, bazı sektör liderleri üretim ve pazar payı uğruna karlılığı geri plana attı, biz dahil bütün diğer rakipleri aynı yolu izlelemek zorunda kaldı. Belli bir gücünüz yoksa ve belli bir pazar payına sahip değilseniz, kendi başına sektördeki "oyun kurallarını" değiştirmeye gücünüz yetmiyor. Geçmişteki olumsuz bazı sektör şartları ve yanlış fiyat rekabeti HDİ Sigorta'yı da uzun süre olumsuz etkiledi, fakat bulunduğumuz ve özellikle yaklaşık son 2 yıldaki strateji değişikligimiz sayesinde, bugün bulunduğumuz noktadan çok memnunuz ve şirket olarak gelecekten son derece umutluyuz" diye konuştu. 
 
En ucuz sigortada dahi rekabet var
 
[PAGE]
 
En ucuz sigortada dahi rekabet var
 
Şirket tercihinin sadece fiyat bazında yapıldığı bir ortamda, şirketlerin doğru bir şekilde rizikoya göre fiyatlandırma yapabilmelerinin zorlaştığını ve sonucunda hizmet kalitesinin etkilenebildiğini belirten Orhan Arıkçı, "Dünyanın neredeyse en ucuz trafik sigortasının satıldıgı bir ülkede halen fiyat rekabeti yapılabiliyor ve müşteri bunun sonucunda bir tarifeyi yine de "pahalı" diye nitelendirebiliyor. Bunu özellikle zorunlu sigortalarda görebiliyoruz. Her ürünün, her hizmetin bir maliyeti vardır, buna göre her bir rizikoyu sigortalamanın da maliyeti vardır. Maliyetlerinizi "Economy of Scales" mantığında istediğiniz kadar düşürün, maliyet dışında primi belirleyen faktörler ancak doğru bir aktüer çalışması sonucunda ortaya çıkacaktır. Bunun yanında doğru ve kapsamlı bir riziko analizi ve sağlıklı bir riziko havuzu tarife oluşumunda önemli diğer faktörlerdir, ama sigorta şirketleri geçmişten gelen negatif portfolioyu hesaba katmak zorunda. Doğru ve olması gereken tarife ancak bu şekilde ortaya çıkar" diye konuştu. 
 
Görev acenteye düşüyor 
 
Müşteri sadakatinin ancak doğru bilgilendirme ve satabilmek adına, gercek satış kabiliyeti ve yeteneği gerektiren ek sigortalarla elde edebilileceğinin altını çizen Arıkçı şunları söyledi: "Örneğin konutu için yangın sigortası, çocukları için kaza sigortası veya mesleği için sorumluluk sigortası yapmış olan bir müşteri, her yenileme döneminde acentesi tarafından doyurucu bir şekilde doğru bilgilendirilmiş olsa, farklı acenteleri dolaşıp fiyat sorgulaması yapmayacaktır." 
 
Yeni düzenlemeler gerekecektir 
 
Son olarak sektöre yönelik yeni düzenlemeler bekleyip beklemediğine yönelik sorumuza ise Arıkçı şu şekilde cevapladı: "Geçmişte, değişik  düzenlemeler sigorta şirketlerini olumsuz şekilde etkiledi. Türkiye sigorta sektörünün geleceği ve sürekliliği adına bundan sonra da bazı düzenlemeler gerekecektir. Umarım bu yasal düzenlemeler, tüketicinin haklarını korumakla birlikte, 2013 ve sonrası için sigorta sirketleri ile yabancı yatırımcıların ümitlerini, stratejilerini ve pozitif beklentilerini olumsuz yönde etkilemez."
 
Yabancı ilgisi azalıyor ama alternatifleride yok 
 
Sektöre olan yabancı sermaye ilgisinin sürüp sürmeyeceğine yönelik görüşlerini sorduğumuz Orhan Arıkçı, neredeyse yüzde 70'i yabancı sermayedarların elinde olan Türkiye sigorta sektörünün, son 1-2 yılda cazibesinden çok ödün verdiğini söyledi.  "Hatta bazı yatırımcılar mutlaka çekilme alternatifini araştırmışlardır diye düşünüyorum" diyen Arıkçı şöyle konuştu; "Diğer taraftan, başka bir alternatifleri de yok. Özellikle Avrupa'daki süren ekonomik kriz ve düşük sigortalı cazibesi, Türkiye sigorta sektörüne olan yüksek ilgisini daha belli bir zaman koruyacaktır. Ancak şu da bir gerçek. Sermayedarların bu ilgisi yaptıkları büyük yatırımların geri dönüşünü sağlayacak önemli gelişmelere bağlı kalacaktır."
 
Sektöre yönelik orta ve uzun vadeli öngörüleri
 
[PAGE]
 
Sektöre yönelik orta ve uzun vadeli öngörüleri
 
Kısa ve orta vadeli: 
- Trafik branşında şirketler arasındaki tarifeler belli bir noktaya yükseldikten sonra dengelenecek fakat bu branş kendi başına kar getirmeyecek. 
- Maliyetleri sektör ortalamasına çekme adına, şirketlerde tasarruf düşürme ve etkin bir IT yapısı desteğiyle "Operational Excellence" çalışmaları önem kazanacak. 
- Diğer taraftan tüm şirketler şu an karlı gibi görünen değişik motor-dışı branşlarda rekabetini arttıracak ve bu rekabet buradaki olabilecek karlılığı negatif yönde etkileyebilir. Bunun sonucunda da komisyon oranları etkilenebilir. 
- Satış öncesi bilgilendirme ve satış sonrası hizmet kalitesi, satıcının başarısını ve performansını ve dolayısıyla çalıştığı sigorta şirketin başarısını belirleyecek.
- Acente sayısı azalacak, birleşmeler/ortaklıklar olacak ve doğru teknolojik araçlar (mesela internet satış ve hizmet sayfaları ve CRM sayesinde proaktif satış etkinlikleri ve yetkinlikleri) başarılara büyük etki edecek.
- Diğer alternatif satış kanalları (bankasürans, şirketin internet satış ve hizmet sayfaları vs.) daha da önem kazanacak, fakat en etkin satış kanalı, bilgi açısından kendilerini, satış açısından araçlarını ve hizmet kalitelerini yüksek tutan acenteler olacak. 
 
Uzun vadeli:
- Sektör, değişik kampanyalar ve sosyal sorumluluk çalışmaları sayesinde imaj açısından olumlu bir düzeye gelecek.
- Sigortalanma oranı ve penetrasyonu (bugün kişi başı 1,2 poliçe), gelişen sigortalanma ihtiyacı ve bilinçlenme sayesinde önemle artacak.
- Gelişen teknolojiler ve kitlelerin yüksek bilinclenmesi sayesinde, kişiler ve Affinity Group'lara yönelik 'Konfeksiyon" kişiler ve gruplara göre „Özel Terzi" ürünler önem kazanacak. 
- Satış ve satış sonrası hizmet önemini koruyacak.
- Tek şirketle çalışan ve şirket elemanı modelinde çalışan Acenteler (daha etkin ve verimli yönetebilme adına) satış kanalı adına yeniden önem kazanacak. 
 
Zorunlu trafik dışında tüm branşlarda kardayız
 
 2011 yılının ikinci yarısında başlayan etkin bir strateji değişikliğiyle, bugün sektörün karlı olan motor-dışı branşlarında en çok büyüyen şirketlerinden biri olduklarını ifade eden Orhan Arıkçı: "2012 sene sonunda 397 milyon TL olan toplam üretimizdeki motor-dışı üretim oranımızı neredeyse yüzde 34'e çıkarırken, motor payımızı yüzde 66'lara düşürebildik. Ve zorunlu trafik branşı dışında kasko dahil tüm branşlarında teknik kar yazıyoruz" diye konuştu. 
 
Kendini geliştiren acente başarılı olur  
 
[PAGE]
Kendini geliştiren acente başarılı olur  
 
Acentelere yönelik düşüncelerini paylaşan Arıkçı, "Bana göre Acenterimiz, tüm diğer alternatif satış kanallarının arasında en önemli satış kanalıdır.  Eksiklikleri üzerinde kendilerini geliştiren acenteler gelecekte de başarılarını ve çalıştıkları sigorta şirketleri için ayrıcalıklarını ve önemlerini koruyacaklardır. Diğer satış kanalları ancak acentelerin yeterince etkin olamadıkları alanlarda önemli olacaklardır. Bu alanlarda da sigorta şirketlerin başka satış kanallarına yönelmelerinde haklıdır diye düşünüyorum" dedi.  Banka sigortacılığı konusunda görüşlerini sorduğumuz Arıkçı şöyle konuştu: " Bankalar, satış kanalı olarak gittikce önem kazanıyor. HDI Sigorta olarak, değişik bankalarla çok başarılı ancak non-exclusive anlaşmalarımız mevcut. Bu satış kanalı farklı müşteri kitlelerine etkin ulaşabilmek adına bizim için çok büyük önem taşıyor."