Hazine'nin kapısına gelmeyin artık

Maden kazalarıyla ilgili ferdi kaza sigortasının yürürlüğe girdiğini hatırlatan Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, sigorta acentelerine "Hazine'nin kapısına lütfen 'filanca komisyon kırıyor' diyerek gelmeyin. Artık top sizde" diye seslendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, maden kazalarıyla ilgili ferdi kaza sigortasının yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, sigorta acentelerine "Hazine'nin kapısına lütfen 'filanca komisyon kırıyor' diyerek gelmeyin. Artık top sizde" diye seslendi. 

Sigorta Acenteleri Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler'de başladı. 

Genç, toplantının açılışında, sigortacılık sektörüne ilişkin bilgi verdi. Kasko ve trafik sigortalarında yapılan değişiklikleri anlatan Genç, Türkiye'de kasko sigortalarında son yıllarda kar edilmeye başladığını ifade etti. Genç, trafik sigortasında ise zararın söz konusu olduğunu bildirdi.  

Madencilik sektöründeki ferdi kaza sigortalarıyla ilgili atılan adımları hatırlatan Genç, "Devlet olarak madenle, ferdi kazayla ilgili her şeyi belirledik. Tam devletçi bir sistem oldu. Siz de 'komisyonu devlet belirlesin' diyordunuz. Yüzde 10 komisyon oldu. Eksper ücretini belirledik. Eski dönemlerde olduğu gibi komisyon kırarak iş alma yoluna gidilmez. Bu durumda bize söyleyeceğiniz hiçbir şey yok. Hazine'nin kapısına lütfen 'filanca komisyon kırıyor' diye gelmeyin. Artık top sizde" dedi.   

"BES'te 5,4 milyon katılımcıya ulaşıldı" 

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hakkında da bilgi veren Genç, BES'te 5,4 milyon katılımcıya ulaşıldığını ve bunun çok iyi bir rakam olduğunu söyledi. Bu sayının her geçen gün arttığını belirten Genç, fonda biriken miktarın 41 milyar liraya ulaştığını bildirdi. 

Genç, 6 milyondan fazla meskenin zorunlu deprem sigortası yaptırdığını, tarım sigortasında da her yıl reel büyüme yaşandığını söyledi.  

Gelişmiş ülkelerde devletin acentelerle ilgili düzenlemelere çok fazla müdahil olmadığına dikkati çeken Genç, acentelerle ilgili kamu olarak yapılması gerekenlerin neredeyse yüzde 95'ini yaptıklarını kaydetti.  

Eksperlerle ilgili kanunda da değişiklik yapıldığına değinen Genç, "Ekspertiz ile ilgili yönetmelik sil baştan yeniden yazılacak ve yeniden çıkarılacak. İlave olarak yardımcı hizmetlerle ilgili çalışmalar da devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Sizden istirhamımız acente payını 15 liraya çıkarmanız" 

TOBB Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Hüseyin Kasap ise zorunlu deprem sigortası tarifesinin yeniden düzenlendiğini anımsatarak, "Sizden istirhamımız minimum acente payını 15 lira yapmanız. Çünkü, düşük komisyon nedeniyle deprem sigortası  poliçelerimizi takip edemiyoruz. Daha çok kazanırsak daha iyi takip ederiz" dedi. Kasap, sektördeki nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi için her ilde en az bir kurs açılmasını istedi.  

Hisarcıklıoğlu rahatsızlığı nedeniyle katılamadı  

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun uzun bir seyahat sonrasında yurtdışından döndüğünü, biraz rahatsızlandığı için toplantıya katılamadığını bildirdi.  

Yorgancılar, 8 yıl önce Türkiye'deki sigorta acentesi sayısının dahi bilinmediğini, isteyen herkesin kimseye sormadan hiçbir merciden izin almadan iş yerini açıp sigorta acenteliği yaptığını söyledi. Sigortacılık Kanunu ile çok büyük ve önemli bir ilkin başarıldığını ifade eden Yorgancılar, "Sigortacılar, diğer sektörlere rol model olan bir yapıyı kurdu. Bir mesleğin nasıl kayıt altına alınacağı, mesleki disiplinin ve mesleki eğitimin nasıl en iyi şekilde sağlanacağı tüm sektörlere gösterdi" dedi. Yorgancılar, ekonominin büyümesi, yatırım ve tüketim yapılabilmesi için sigortacılık sektörünün olmazsa olmaz olduğunu kaydetti.