Her riski sigortalatıyoruz ama çocuğumuzu sigortalamıyoruz

Yaşam döngüsünün sigortacısı olmak isteyen Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı Nehir Aksın Bahar işin içine sosyal sorumluluk da kattıkları iki ürünü anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN

İnsanoğlunun yaşam süresi uzuyor. Her 10 yılda insan ömrüne 1 sene eklendiği hesaplanıyor. Artık sosyal yaşamda 30-40 yılda geçilen evreler 10 yılda geçiliyor.

Türk toplumunda da bireyselleşme artıyor. Eskiden yaşadığımız semtin insanlarını tanırken şimdi komşularımızı tanımıyoruz. Fakat Türk sosyal aile yapısının izlerine, değişen günümüz şartlarına rağmen sıkı sıkı bağlı kalıyoruz.

İş sigortaya geldiğinde ise bazı riskleri görmezden geliyoruz. “Yaşanan sosyal değişimi fark etmiyoruz” diyen Fiba Emeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, “Başımıza gelebilecek kötü bir olayda hemen çocuğumuzu teyzesine ya da amcasına emanet ediyoruz. Evimizi, arabamızı sigortalıyoruz ama iş çocuğumuza geldiğinde kötüyü doğal olarak hiç düşünmek istemiyoruz ve sigorta kapısını hemen kapatıyoruz. Çok farklı duygusal tepkiler alıyoruz ama unutmamak lazım ki sigortayı risk ortaya çıkınca değil, önce alabiliyorsunuz” uyarısını yapıyor. Hayat sigortası tarafında da BES’te de tüm yaşam döngüsünün sigortacısı olmak istediklerini anlatan Öztürkoğlu, bireylerle 30 yıllık yol arkadaşlığı yapmak istediklerini vurguladı.

Fiba Emeklilik olarak hem Eğitim Sigortası hem de sosyal sorumluluk da içeren “Pembe Kurdele” ürünü hakkında da Genel Müdür Yardımcısı Nehir Aksın Bahar ile bilgi veren Erol Öztürkoğlu şunları anlattı:

 -Satın almalarla büyüdük: 2012’de kurulduk 2013 yılında hayat ve emeklilik branşlarında lisanslarımızı aldık. Önce CIV’ Hayat ın portföyünü devraldık. Ardından Ergo Emeklilik’i satın aldık. Bu yılda Groupama’nın bireysel emeklilik portföyünü bünyemize kattık. Hayat branşında 135 milyon TL’lik büyüklüğe geldik. Bu eylül-eylül döneminde yıllık yüzde 15 büyüdüğümüzü gösteriyor. Sektör aynı dönemde yüzde 8 büyüyerek 5.4 milyar TL’ye geldi. 150 bin civarında BES müşterimiz var.

 -2 Noktada farklılaştık: Kendimizi BES katılımcılarının finansal okur-yazarlığına destek vererek ve hayat tarafında belli ürünlerde gerek asistans gerek sosyal sorumluluk projeleriyle farkındalığı arttırarak 2 noktada farklılaştırdık. Örnek sağlık sigortanız varsa hastalığa yakalandığınızda hastane masraflarınız sigorta kapsamınız içinde karşılanır. Oysa kanser gibi tedavisi uzun, moral motivasyona, evde bakıma ,psikolojik desteğe ve hatta tatile ihtiyaç olunan hastalıklar var. İşte Pembe Kurdele paketi tam burada devreye giriyor. Kadın kanserlerinden birine yakalandığınızda size toplu parayı bir kerede vererek tüm bu ihtiyaçlarınızı karşılamanıza destek oluyor.

 -Ayda 20 TL’ye 100 bin TL teminat: Pembe Kurdele’de hem yaş hem risk gruplarına göre farklı paket oluşturduk. Teminat tutarı 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Örneğin 40 yaş üzerindeki bir kişi ayda yaklaşık 60 TL’ye 100 bin TL’lik teminatı alabilir.

 -Eğitime asistan hizmetleri ekledi: Mutlak Eğitim sigortası, artık çocuk bakımı ve eğitim alanında indirim sağlayan ek asistans hizmetleriyle birlikte geldi. Mutlak Eğitim Plus adını alan ürün, bundan böyle vefat ve kaza sonucu maluliyet dışında asistans teminatlarını da içerecek şekilde dizayn edildi. Mutlaka sigortayı tamamlayan birkaç adım daha ekliyoruz. Geçmişte ebeveynlerimizin başına bir şey geldiğinde bizi teyzelerimiz, amcalarımız okutmuş ama gelecek böyle değil. Çocuğumuzun eğitim hayatının devam etmesi önemli.

 -Dünyada sağlık sigortaları farklı şekilleniyor: Dünya örneklerine baktığımızda yurtdışında insanlar çocuklarını daha doğmadan sigortalıyorlar. Üstelik bu sigortalar 1-2 yıllık değil 20-30 yıllarla ifade ediliyor. Artık dünya yaşam döngüsünü doğumunu, eğitimini, emekliliğini, yaşlılığını sigortayla güvence altına almaya çalışıyor. Bugün yaşlılık oranı hızla artan ülkeler bunu mecbur hale getirdi. BES’te otomatik katılımdan çıkışlar çok hızlı oldu. Halbuki biz bir yıl tasarruf ettirebilsek bu alışkanlığı daha rahat yayarız.

Meme kanserine farkındalıkta şimdi babaları eğitiyor

Fiba Emeklilik, yürüttüğü Pembe Kurdele projesi kapsamında Ekim ayı boyunca bir dizi çalışma gerçekleştirdi. “Yapılan etkinlikler ve kampanyalarla kadın sağlığı üzerine riskleri kapsayan özel sigorta ürünü “Pembe Kurdele Paketi” Fibaemeklilik tarafından kadınlara hediye edildi. 2013 yılından bu yana Pembe Kurdele Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Türkiye Meme Vakfı’nın (MEVA) yürüttüğü “Farkındayım Korkmuyorum Arkadaşıma Anlatıyorum “ Akran Eğitimi projesi desteklenerek doğrudan eğitim modeliyle 10,072 genç kıza ve 30 binin üzerinde bir ekosisteme ulaşıldı. Pembe Kurdele Paketi’nden elde edilen gelirin belli bir kısmı ile AÇEV’in yürüttüğü “Kadınların Eğitimi, Ailelerin Sağlığı ve Mutluluğu” kampanyasına bağış olarak aktarıldı. Fiba Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Nehir Aksın Bahar, “Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski var. Bu kanser Afrika’da görülmezken, ABD ve Avrupa’da görülme sıklığı azalırken buna karşılık Türkiye’de risk her geçen yıl artıyor. Üstelik vakaların yüzde 98’inin erken teşhisle iyileşme ihtimali var. Önce kırsal bölgelere gittik anneleri eğittik şimdi babaları eğitiyoruz” dedi.