Liderlik koltuğuna oturacak!

Yapı Kredi Sigorta'nın yüzde 94'ünü 1.6 milyar liraya satın alan Allianz, elementerde lider konuma gelecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa'nın en büyük sigorta şirketi Allianz, Yapı Kredi Sigorta'nın yüzde 93.9 hissesini 1.6 milyar liraya (684 milyon euro) satın alarak, elementer sigorta branşında Türkiye pazarında lider konuma gelirken, emeklilik branşında ise ikinci sıraya yükselecek.

Satış anlaşmasına ilişkin Allianz tarafından yapılan açıklamada, "Allianz ve Yapı Kredi 15 yıllık münhasır banka kanalı anlaşması yapmak ve Allianz'ın Yapı Kredi'nin hayat dışı sigortalar şirketi Yapı Kredi Sigorta ile hayat ve emeklilik şirketi Yapı Kredi Emeklilik'i satın almak üzere anlaşmaya vardı" denildi.

Yapı Kredi Sigorta, Yapı Kredi Emeklilik'in yüzde 99.9 hissesine sahip. Anlaşma kapsamında Yapı Kredi Bankası, Yapı Kredi Emeklilik'in yüzde 19.93 hissesini 188.1 milyon lira karşılığında alacak ve emeklilik şirketinde yaklaşık yüzde 20 payını koruyacak.

Yapı Kredi Sigorta'nın İMKB'de işlem gören yüzde 6.1 payı için çağrı yapılacağı belirtilen açıklamada, "Yapı Kredi, Allianz ile uzun dönem stratejik ortaklığını desteklemek için Yapı Kredi Emeklilik şirketinde yüzde 20 hissesini tutacak" denildi.

Yapı Kredi Sigorta'nın dünkü hisse kapanış fiyatı olan 21.55 liraya göre piyasa değeri 2.2 milyar lira seviyesinde bulunuyor. Satış ise piyasadaki hisse fiyatının yüzde 13 altında 18.68 liradan gerçekleşti. Şirketin 417.46 milyon lira özsermayesi bulunuyor ve satış fiyatı özsermayenin yaklaşık 4 katına denk geliyor.

Yapı Kredi Sigorta hisseleri satış beklentisiyle son bir yılda yüzde 80 civarında yükseldi.

Yapı Kredi Sigorta hisseleri satış fiyatının piyasadaki fiyatın altında kalması nedeniyle ilk seansı yüzde 9.51 kayıpla 19.50 liradan; Yapı Kredi Bankası hisseleri ise yüzde 0.72 kayıpla5.50 liradan tamamladı. Allianz hisseleri ise yüzde 2.63 kayıpla 105.45 eurodan işlem görüyor.

 

[PAGE]

 

Allianz'ın Yapı Kredi'ye yapacağı 1.6 milyar liralık ödemenin ardından, bankanın sermaye yeterlilik oranı konsolide olmayan bazda 80 baz puan, konsolide bazda ise 90 baz puan artacak.

İş Yatırım Analisti Bülent Şengönül, "Bu satış Yapı Kredi Bankası için nette çok olumlu. Hem bankaya vergi sonrası yaklaşık 1.4 milyar liralık nakit girişi olacak ve SYR'si beklentimizden daha olumlu etkilenecek. Yapı Kredi Sigorta hisseleri, fiyat piyasa değerinin altında kaldığı için olumsuz etkilendi ancak biz satın alma fiyatının makul olduğunu düşünüyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu satın alma Allianz'a ihtiyacı olan banka dağıtım kanalını verecek ve istediği ölçeği yakalamasına neden olacak ve elementer tarafta lider olacak."

Allianz, Ocak ayında, HSBC ile 10 yıllık bankasürans anlaşması imzalanmıştı. Bu anlaşmanın gerekli izinlerin alınmasını takiben yılın ikinci çeyreğinde devreye girmesi bekleniyor.

[PAGE]

 

Allıanz elementerde lider konuma geçecek

Yapı Kredi Sigorta, 531 milyon euro prim üretimi ile Türkiye'nin beşinci büyük hayat dışı sigorta şirketi konumunda bulunuyor. Yapı Kredi Emeklilik hayat sigortalarında 90 milyon euro prim üretimi ile dördüncü sırada yer alırken, emeklilik branşında 1.5 milyar euro değerindeki fon yönetimi ile üçüncü sırada yer alıyor.

Açıklamaya göre, Allianz, bünyesine kattığı bu işlerle beraber mal, kaza ve sağlık sigortalarında lider konuma gelecek, emeklilik branşında ikinci, hayat sigortalarında ise üçüncü sıraya yerleşecek.

Öte yandan, Allianz ve Yapı Kredi arasındaki 15 yıllık bankasürans anlaşması, Allianz'a 928şubesi ve 6.5 milyon müşterisi bulunan, Türkiye'nin dördüncü büyük banka ağına erişim sağlama imkanı sunacak.

Allianz Yönetim Kurulu Üyesi Oliver Bate, Türkiye'nin genç nüfusuyla, sigorta konusunda güçlü bir şekilde büyüyen bir pazar olduğunu belirterek, "Yapı Kredi ile yapılan bu satın alma işlemi, Avrupa ve Orta Doğu/Orta Asya arasında önemli bir köprü görevi gören Avrupa'nın önemli büyüyen pazarlarından birinde pazar lideri olarak devam etme fırsatını veriyor. Bu satın alma, Allianz'ın büyüyen pazarlarda konumunu güçlendirmesi adına uyguladığı satınalma stratejisi ile birebir örtüşüyor" dedi.

Kuzey Avrupa'da sigorta penetrasyonu yüzde 7.9 ve Orta Avrupa'da yüzde 2.6 iken, Türkiye'de sigorta penetrasyonu GSYH'nın yüzde 1.3'ü oranında bulunuyor.

Türkiye'de 2007-2012 döneminde yıllık prim üretiminde mal ve kaza sigortalarında ortalama yüzde 12.5, hayat sigortalarında yüzde 14.2 ve emeklilik branşında yüzde 35.1 oranında artış sağlandı. Hayat sigortaları ve emeklilik branşında banka dağıtım kanallarının hakimiyeti devam ederken, geçen yıl bankalar Türkiye'deki hayat sigortaları primlerinin yüzde 77'sine sahip oldu.

İşlemlerin Hazine ve Rekabet Kurumu onaylarından sonra yılın ikinci yarısında tamamlanması bekleniyor.