Otomatik BES’lilere fon önerisi temmuz sonrası

Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılımla dahil olanların yüzde 62’si ‘katkı payları’ için faizsiz başlangıç fonlarını tercih etti. Önümüzdeki dönemde otomatik BES’lilere başlangıç fonları sonrası yatırımlarını yönlendirmek istedikleri değişken fonlar da sorulacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serhat ALİGİL

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı, bireysel emeklilik sistemine (BES) ‘otomatik katılım’la dahil olanların yararlandığı fon pazarıyla ilgili güncel açıklamalar yaptı.

Öncelikle, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren otomatik katılım sisteminin (OKS) faizsiz fonlara olan ilgiyi artırdığını ve 31 Mayıs tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre OKS katılımcılarının yüzde 61,84’ünün ‘başlangıç’ fonları kapsamında faizsiz fonları tercih ettiği belirten Obalı, 442 milyon liralık toplam sektör fon büyüklüğünün 273 milyon lirasının bu fonlarda olduğunu söyledi.

Faiz hassasiyeti olan bireyler için kurgulanmış bu fonların OKS ile birlikte ivme kazandığını, bu durumun da katılım sigortacılığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Obalı, sözlerine şöyle devam etti:

“Katılım sigortacılığı uygulamaları son yıllarda önemli bir ivme kazandı. Bizimle birlikte 8 sigorta şirketi katılım ürünleri sunuyor. Ayrıca yerli ve yabancı birçok yatırımcı da katılım sigortacılığının Türkiye’deki gelişimini ilgiyle gözlemliyor. Günden güne büyüyen ve derinleşen BES’de faizsiz katılım fonlarının büyüklüğü 4 milyar 594 milyon liradır. Katılım fonları, 68 milyar 899 milyon liraya ulaşan toplam emeklilik fon büyüklüğünün yüzde 6,67’sini oluşturuyor. Otomatik katılım sistemindeki faizsiz fonlara talep, hem faizsiz fonlar özelinde hem faizsiz finansal sistem açısından da umut verici bir tablodur.”

‘Risk formu’ Hazine’de

Başlangıç fonları sonrası katılımcıların tercihlerine göre şekillenecek, içinde standart ya da değişken fonların bulanacağı fon pazarının güncel durumuyla ilgili bilgi veren Obalı, otomatik katılım kapsamında henüz başlangıç fonu dışında bir fon kurulmadığını hatırlattı. Obalı “Temmuz ayı sonrası risk formu dolduran katılımcılar için, risk profiline bakılarak değişken fonlara yönlendirme yapılabilir.

Risk formu doldurmayan katılımcılar ise şu an bulundukları başlangıç fonunda kalmaya devam edip, bir yılın sonunda ise standart fona otomatik olarak geçeceklerdir. Yatırımcı profillerinin oluşturulması için yine risk formlarını bekleyeceğiz. Standart risk formuyla ilgili çalışmalar Hazine Müsteşarlığı tarafından yürütülüyor. Biz de Vakıf Emeklilik olarak bu çalışmaları yakından takip ediyoruz” dedi.

OKS ile ilgili mevzuat fonların yönetimiyle ilgili de yenilikler getirdi. Yeni düzenlemeye göre, 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren OKS’de bir emeklilik şirketine ait yatırım fonu portföyünün yüzde 30’undan fazlası, aynı portföy yönetim şirketi tarafından yönetilemeyecek. Bu konuda da bilgi veren Genel Müdür Obalı, “portföy yönetim şirketlerinin tamamı” na ilişkin organizasyon-portföy yönetimi-finansal sağlamlık ölçülerini kapsayacak şekilde çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Obalı şöyle devam etti:

Fon yönetimi değişiyor

“Aynı zamanda BES fonu yönetmeyen şirketleri de içine alarak fazla sayıda portföy yönetim şirketiyle yüz yüze görüştük. Düzenleme güncel durum itibarı ile yalnızca duyuru olarak sunulan taslaktaki bilgiler ölçüsünde biliniyor. Bu nedenle ‘düzenlemenin en başta söylenildiği’ gibi mi yoksa ‘bir takım revizelerle’ mi uygulamaya gireceğini kesin bir dille ifade edemiyoruz. Uygulamanın; hem fon performanslarını daha istikrarlı ve getirisi yüksek hale getirmeye çalışan emeklilik şirketleri hem rekabette yer almak isteyen portföy yönetim şirketleri için yararlı olacağı kanaatindeyiz. Mevcut finansal ürünlerin yanı sıra, devletimizin büyük destek sağladığı BES sistemine ilaveten geliştirmeye çalıştığı faizsiz ürünler, girişime dayalı ve gayrimenkule dayalı ürünler gibi çalışmalara devinim kazandırmanın önünü açabilecek bu gelişmeyi dikkatle izliyor ve hazırlıklarımızı güncel olarak sürdürüyoruz.”

"Faizsiz fonlarda ilk sıradayız"

Faizsiz fon performanslarıyla BES’de ilk sırada yer aldıklarını belirten Genel Müdür Özgür Obalı şu bilgileri verdi: “6 adet faizsiz katılım fonumuz var. 31 Mayıs 2017 itibariyle şirketimizin toplam katılım fonları büyüklüğü 836 milyon lira ve tüm BES katılım fonları içindeki payı yüzde 20,16. Fon büyüklüğünde 13 şirket arasında birince sıradayız.”

Otomatik BES’teki katılımcı sayısı 2 milyon 647 bin 255

Ocak 2017’de başlayan bireysel emeklilik sistemine (BES) ‘otomatik katılım’, ilk 5 ayını doldurdu. Çalışan sayısı bin ve üzeri özel sektör işyerleriyle başlayan, 1 Nisan’da kamu ve 250-999 çalışanı olan özel sektör işyerleriyle devam eden sisteme katılım, 2 Haziran itibariyle 2 milyon 647 bin 255 kişi oldu. Katılımcı sayısı, ikinci kademenin başladığı 1 Nisan sonrası 12 Mayıs’ta 2 milyon 994 bin 164 kişiye kadar çıkmıştı. Yine 2 Haziran itibariyle çalışanların fon tutarı ise 459,5 milyon liraya yükseldi. 1 Temmuz’da başlayan üçüncü kademede ise çalışan sayısı 100-249 arasında olan özel sektör işyerleri BES’e alınacak.

Şimşek: Otomatik BES'ten çıkış öngöremediğimiz kadar kötüŞimşek: Otomatik BES'ten çıkış öngöremediğimiz kadar kötü