'Otomatik katılım için sistem hazır değil'

AvivaSA Genel Müdürü Kurdaş, bireysel emekliliğe otomatik katılım için sistemin henüz hazır olmadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hükümet yıllık 125 milyar euroyu bulan tasarruf açığını kapatabilmek amacıyla bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımı ocak ayında başlatmaya hazırlanıyor. 

AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş, yaptığı açıklamada sistemin henüz hazır olmadığını söyledi. "Sistem henüz hazır değil, yasanın yönetmelik kısımlarının çıkmasını bekliyoruz" diyen Eredenk Kurdaş, "Tahmin ediyorum Kasım ayı ortasında artık taslaklar, detaylar ortaya çıkmış olacak ama biz mevcut bilgilerimizle bir altyapı hazırlığı yaptık" dedi.

Ücret karşılığı çalışan 45 yaşın altındakilerin, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir emeklilik planına dahil edilmesini düzenleyen Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı önceki gün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ağustos ayında kabul edilmişti.

Buna göre, işveren, çalışanını ancak otomatik katılım için emeklilik planı düzenleme konusunda Hazine Müsteşarlığı tarafından uygun görülen bir şirketin sunacağı emeklilik planına dahil edebilecek. Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yüzde 1'e kadar azaltmaya veya katkı payına maktu limit getirmeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Kişi başına açık 3 bin 200 euro

Aviva'nın Deloitte ile beraber gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre Türkiye'nin yıllık tasarruf açığı 125 milyar euroyu bulurken, kişi başına düşen tasarruf açığı yaklaşık 3 bin 200 euro.

Türkiye, araştırmanın yapıldığı sekiz ülke arasında en büyük beşinci açığa sahip olurken, birinci ve ikinci sırada 461 milyar euro ile Almanya ve 365 milyar euro ile İngiltere geliyor. 

Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, Ocak ayında BES'e 13 milyon kişinin katılmasını ve cayma hakkı olsa da 7-8 milyon kişinin sistemde kalmasını öngördüklerini açıkladı. 

'Kurumlar hiçbir bilgisi yok'

Eredenk Kurdaş, BES'e otomatik katılımın başlamasına yaklaşık iki ay kalmasına rağmen sektörde binlerce şirketin konu hakkında "hiçbir şey" bilmediğini söyledi. Eredenk Kurdaş, "Binlerce şirketle konuşuyoruz çünkü kurumlar hiçbir şey bilmiyorlar ve bilgiye aç bir şekilde bekliyorlar" diyerek, kurumları bilgilendirebilmek adına toplu bilgilendirme toplantıları yaptıklarını söyledi.