Sigorta primlerine acente tepkisi

Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Kılıç, kazaların faturasının sadece ticari araç sahiplerine çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sigorta Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayşe Kılıç, ticari araçların zorunlu trafik sigortası primlerinin yüksek olduğunu belirterek, bunun geçmiş dönemlerde sigorta şirketlerinin doğru fiyatlandırma yapamamasından kaynaklandığını ifade etti.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticari araçların zorunlu trafik sigortası poliçelerindeki primlerin yüksek tutarlarda olmasını sigorta şirketlerinin uyguladığı hatalı fiyatlama politikalardan kaynaklandığını savundu.

Zorunlu trafik poliçelerinde serbest tarifeye geçilmesinden sonra, sigorta şirketlerinin genel olarak aşırı rekabete girdiklerini ve doğru fiyatlandırma yapamadığını kaydeden Kılıç, "Bu büyük zararlar açıklamalarına neden oldu. Söz konusu zararın önemli bir bölümünün sürekli trafikte seyreden ticari araçlardan gelmesi primleri yükseltmeleri sonucunu doğurdu. Yani geçmişte yapılan yanlış fiyat politikaları konuyu bu noktalara taşıdı" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıç, şirketlerin, yüksek fiyat politikasıyla durumu fırsata dönüştürdüğünü ileri sürerek, "Şirketler, acente komisyonlarını da minimuma çekerek adeta acentelere ticari araçların trafik poliçelerini yapmamaları konusunda caydırıcı bir etki yapıyorlar" ifadesini kullandı.

"Fatura ticari araçlara çıkarılmasın"

Sigorta Acenteleri Derneği olarak, konuya ilişkin geçmiş dönemlerde bir çözüm önerisi sunduklarını belirten Kılıç, şöyle devam etti:

"Kazalarda, yurt dışında olduğu gibi mutlaka ruhsat sahibi üzerinden değil de sürücü üzerinden takibe geçilmesi ve tüm ehliyet sahiplerine farklı limit ve primlerle de olsa trafik sigortası yapılması gerekiyor. Böylece prim havuzunun genişletilerek, zararın önüne geçilebilir ve özellikle ticari araç sahipleri yüksek prim ödemekten kurtulabilir."

Kılıç, Mart 2013 verilerine göre Türkiye'de trafiğe kayıtlı toplam 17 milyon 265 bin 567 taşıtın yüzde 51'ini otomobil, yüzde 16,5'ini kamyonet, yüzde 15,5'ini motosiklet, yüzde 8,8'ini traktör, yüzde 4,4'ünü kamyon, yüzde 2,3'ünü minibüs, yüzde 1,4'ünü otobüs, yüzde 0,2'sini ise özel amaçlı taşıtların oluşturduğunu ve 25 milyon civarında ehliyet sahibi olduğunu ifade ederek, kazaların faturasının sadece ticari araç sahiplerine çıkarılmaması gerektiğini vurguladı.