Sigorta şirketleri trafik sigortasındaki zararı faizle kapattı

Trafik sigortasında 2017'de 500 milyon TL civarında zarar edildiğini belirten TSB Başkanı Çağlar, "Piyasada faiz oranları yüzde 13-15'ler arasında gittiği için finansal kârlılık sayesinde trafikteki zarar bizi çok etkilemeyecek." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, trafik sigortasında 2017'de 500 milyon TL civarında zarar edildiğini tahmin ettiğini, ancak bunun sektörün toplam kârlılığını negatife döndürmeyeceğini belirtti. Çağlar, 2018'de ise tavan fiyat uygulaması nedeniyle daha yüksek zarar görülebileceğini söyledi.

TSB'nin 2017 yılına ilişkin değerlendirme toplantısında konuşan Çağlar, kefalet ve alacak sigortalarının gündemlerinde olduğunu belirterek; bankaların teminat mektubu ile icra ettikleri işlevin kefalet sigortası aracılığıyla sigortacılık sektörüne de tanındığını, alacak sigortasının ise özellikle KOBİ'ler için finansal koruma sağlamak adına büyük fırsat olduğunu söyledi.

"Geçen yıl sonunda kanunda yapılan değişiklikle 'teminat mektupları eşittir kefalet sigortası' denildi" diyen Çağlar, "Türk bankacılık sektörünün verdiği teminat mektubu büyüklüğü 480 milyar TL, sektörün aktif büyüklüğü ise 144 milyar TL civarında. Bu pastadan alınacak yüzde 10'luk pay bile sektörü yüzde 30 artırır. Biz de ilk 5 yıl içinde yüzde 10 pay alma gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

Çağlar, alacak sigortası tarafında ise mevzuatsal bir eksiklik olmadığını ancak sigorta şirketlerinin firmaların finansal verilerine erişebilme konusunda bir eksiklikleri olduğunu söyledi.

Sigorta şirketlerinde bir firmanın finansal durumunu analiz edecek bir mali tahlil ve istihbarat departmanı bulunması gerektiğini, ayrıca bankaların eriştiği risk merkezindeki verilere erişebildiklerinde bu alanda çalışabileceklerini söyleyen Çağlar, "Bir diğer mesele ise sigorta şirketlerinin bankalardan farklı olarak bu işleri reasüre etme şansı, dolayısıyla reasürans arayışları var. Konut tamamlama sigortasındaki sıkıntımız da reasürans bulamayışımız" diye konuştu.

Alacak sigortasında finansal verilere erişemeyip şirketleri analiz edemedikleri için riskleri de transfer edemediklerini söyleyen Çağlar, "Reasürans bulamayıp risk sadece bizim üzerimize kalınca da biz bu işe çok gönüllü girmemiş oluyoruz. O yüzden üç sigorta şirketi var ve bunlar verilerine erişebilecekleri insanlara ya da bu insanların yurtdışında birlikte çalıştıkları firmayı bildikleri için buradaki şirkete alacak sigortası satabiliyor. Alacak sigortası özel bir iş, önümüze kocaman bir alan çıktı biz de yavaş yavaş bu alana girmeye çalışacağız" dedi.

Türkiye alacak sigortası pazarında Coface'ın yanı sıra, Euler Hermes ve Atradius bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, alacak sigortası sektörünün "oligopol" yapısının kırılarak yerli oyuncuların sektöre girmesi gerektiğini ve bu alana dönük düzenlemelerin 2018'de gündeme gelebileceğini söylemişti.

Bir ekonomi yetkilisi, halihazırda üç şirketin faaliyet gösterdiği ve poliçe sayısının artırılmak istendiği alacak sigortası pazarında ürünün KOBİ'lere yaygınlaştırılması için gereken düzenlemelerin 2-3 ay içinde tamamlanmasına çalışıldığını söyledi.

Trafikte zarar 500 milyon TL civarında

"Trafik sigortasında 2017'de 500 milyon TL zarar edildiğini tahmin ediyoruz. Ancak bu rakam bu sefer sektörün karlılığını negatife döndürecek bir rakam değil" diyen Çağlar, "Piyasada faiz oranları yüzde 13-15'ler arasında gittiği için sektör finansal kârlılık olarak performans gösteriyor. 2017'de finansal kârlılık sayesinde trafikteki zarar bizi çok etkilemeyecek. 2018'de ise trafikte daha yüksek zarar görebiliriz" dedi ve şöyle devam etti: "2016'daki yüksek primlerin getirisine rağmen sektör 500 milyon TL zarar yazdı. Şimdi bu yıl tavan fiyat uygulaması sonucu 2017'de daha düşük primle yazdığımız işler nedeniyle trafikte 2018'de daha yüksek bir zarar göreceğiz. Bunun önüne geçebilmek için de Hazine tavan fiyatta aylık yüzde 1.5 artışlar yapıyor. Yılbaşında yüzde 5'lik artış yaptı, bu yıl ortasında yüzde 5 daha artış olabilir. Ama bunun zararı düşürme noktasında etkisi sınırlı kalacaktır."

Sektör yetkilileri tavan fiyat uygulamasının başladığı 2017'nin Nisan ayına kadar eski tarifeye göre yazılan işlerin yarattığı kısmi kârın geçen yıl zararı biraz geri çektiğini belirtiyor.

Çağlar, geçen yıl zorunlu trafik sigortasında prim üretiminin 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 11 azalışla 10.9 milyar TL'ye gerilediğini, poliçe sayısının ise yüzde 6 artışla 17.5 milyona çıktığını söyledi.

Sektörün 11 yılda 7.3 milyar TL zarar ettiğini belirten Çağlar, 2017 yılında trafik branşında sektörün, elde ettiği her 100 lira için 118.4 TL hasar, 10 TL acente komisyonu ve 6 TL iletme gideri olmak üzere toplamda 134.4 lira ödediğini kaydetti. Öte yandan Çağlar, sektörün 2017 sonu itibarıyla prim üretiminin 2016'nın aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışla 46.5 milyar lira olarak gerçekleştiğini, ekonomiye 119 milyar TL fon sağladığını; 8.2 milyon konuta, 17.5 milyon araca, 1.5 milyon işletmeye teminat verdiğini, ayrıca 2.7 milyon kişiye de sağlık teminatı sunduğunu belirtti.

Geçen yıl sigorta sektörünün toplam 28.4 milyar lira tazminat ödediğini kaydeden Çağlar, sektörün günde 112 milyon lira ödeme yaptığını söyledi.

Çağlar, bireysel emeklilik tarafında ise 14 yılda BES'in 6.9 milyon katılımcıya ulaştığını, otomatik katılım ile ise 2017 sonunda 8 milyon çalışanın sisteme girdiğini ve yüzde 56'lık cayma oranının ardından 3.4 milyon kişinin sistemde kaldığını söyledi. Çağlar, 2019 sonuna kadar otomatik katılımla BES'e yaklaşık 6 milyon çalışanın daha katılacağını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir