'Sigortacılık sektörü çok daha hızlı büyüyebilir'

Sigorta Cini CEO’su Pieter-Bas Vos: "Sigortacılık sektörü Türkiye'nin ekonomisinden çok daha hızlı büyüyebilir"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin ilk perakende sigorta mağaza zinciri Sigorta Cini'nin Üst Yöneticisi (CEO) Pieter-Bas Vos, "Sigortacılık sektörü Türkiye'nin ekonomisinden çok daha hızlı büyüyebilir." dedi.

Türkiye'nin en güvenilir sigorta şirketlerinden karşılaştırmalı fiyat avantajı sunduklarını belirten Pieter-Bas Vos, yeni mağazalar açarak büyümeye ve istihdamı artırıp ekonomiye katkıda bulunmaya devam ettiklerini dile getirdi.

Pieter Bas Vos,  Türkiye çapında geçen seneden bugüne kadar sigorta sektöründe yüzde 32'lik büyüme yaşandığını söyledi.

Bunun Türkiye ekonomisine çok büyük tesiri olduğunu gördüklerini ifade eden Pieter-Bas Vos, bu artışın en büyük sebebinin ev ve araç sahibi olan insan sayısındaki çoğalmanın yanı sıra, hükümetin sektöre verdiği çok büyük destek olduğunu anlattı.

Hükümetin sigorta sektöründe yaptığı değişikliklerin, sektörün ayaklarını çok daha sağlam şekilde basmasını sağladığını ve 2023 hedeflerine ulaştıracak değişiklikleri doğru şekilde yaptıklarını gösterdiğini vurgulayan Pieter-Bas Vos, şöyle devam etti:

"Geleceğe baktığımız zaman, sigortacılık sektörü Türkiye'nin ekonomisinden çok daha hızlı büyüyebilir. Çünkü önünün açık ve çok ciddi fırsatlar olduğunu düşünüyoruz. Zorunlu sigortaları diğer ülkelerde olduğu gibi Türk vatandaşları da tercih ediyor. Trafik sigortası zorunluluğuna baktığımızda ise bir bankadan kredi almak zorunda kaldığınızda orada hayat sigortasını almak zorunda olduğunuz için zorunlu sigortalar öne çıkıyor ama bu bir alışkanlık da doğuruyor. Ayrıca bu, diğer ürünlere de tesir ediyor diye düşünüyorum. Zorunlu sigortalar haricinde diğer ürünlere baktığımız zaman bunun en büyük tesirini şöyle görebiliriz; yaşam kalitesi, yani insanların sahip olduğu standartlar yükseldikçe korumaya alması gerektiği mal varlıkları da artıyor. Doğal olarak sigorta bunun yanında hayat sigortası, bireysel emeklilik tarzı ürünler de var ama baktığımızda sağlık sigortası da önemli ürünler arasında. Ek olarak sağlık sigortasının satışlarının çok ciddi anlamda gelir seviyesiyle doğru orantılı olduğunu düşünüyoruz."

Zorunlu bireysel emeklilik

Pieter-Bas Vos, "2017 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak olan zorunlu bireysel emeklilik çok doğru bir yaklaşım." ifadesini kullanarak, hükümetin vatandaşın birikimini artırmaya çalıştığını ifade etti.

Zorunlu bireysel emekliliğin Türkiye’nin yabancı sermayeye bağımlılığını azaltacak bir adım olduğunu anlatan Pieter-Bas Vos, "Çünkü ülkenin birikimi artacak. Bu sebepten, zorunlu bireysel emekliliğin çok faydasının olacağını düşünüyorum." diye konuştu.

"Sigortacılık sektöründe güven önemli"

Pieter-Bas Vos, sigortacılık sektöründe en önemli unsurlardan birinin güven olduğunun altını çizerek, insanların sisteme güvenmesinin, sistemde daha uzun kalmasını sağladığına dikkati çekti.

Zorunluk bireysel emeklilikten isteyenlerin iki ay sonra ayrılmasına imkan verildiğini anımsatan Pieter-Bas Vos, şunları kaydetti:

"Bu ayrılmalar çabuk ve güven kaybından dolayı olursa ne yazık ki varılmak istenen amaca ulaşılamayacak. Bu nedenle sigorta şirketlerinin, kanunu yapan bölümle beraber koordineli şekilde çalışarak bu güven ortamını sağlaması gerektiğini düşünüyorum."