TARSİM’liye hasar fazlası kolaylığı

300 binden fazla tüketiciyi ilgilendiren İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında devlet, hasar prim oranınının yüzde 150'yi aşan kısmı için hasar fazlası desteği taahhüt etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERHAT ALİGİL

Bakanlar Kurulu’nun, “Tarım Sigortaları Havuzuna İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası ile İlgili Olarak Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Hasar Fazlası Desteğine İlişkin Karar” başlıklı bir kararı, geçtimiz günlerde yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili bilgi veren Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri, tarım sigortaları sisteminde devletin iki çeşit desteği bulunduğunu, bunlardan birisinin sigorta yaptıran üreticilerin doğrudan desteklenmesi olduğunu hatırlattı. Bu kapsamda teminat verilen bütün tarım sigortası branşlarında devlet destekleme oranı istisnasız yüzde 50. İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası çerçevesinde ise hesaplanan prim tutarının yüzde 60’ı üretici adına devlet tarafından ödeniyor. Bu tür destekleme ödemesinin yanı sıra devlet, sistemin arkasında durduğunu, garantör olduğunu göstermek için hasar fazlası desteği de veriyor. Bu tür destek çok geniş alanları etkileyen katastrofik riskin gerçekleşmesi durumunda, yüksek tutarlarda oluşan hasarların ödenmesinde herhangi bir zafiyet yaşanmaması için öngörüldü.

31 Aralık’a kadar geçerli

İşte bu çerçevede, Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili kararı doğrultusunda TARSİM tarafından 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan, ancak reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortasında devlet, hasar prim oranınının yüzde 150'yi aşan kısmı için hasar fazlası desteği taahhüt etti. Yetkililer bu kararla ilgili şu vurguyu yaptı: “Devlet, İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası çerçevesinde üreticiye doğrudan sunduğu yüzde 60 prim desteğinin yanı sıra, TARSİM’e doğrudan vermiş olduğu bu destek ile üreticileri dolaylı olarak korumayı amaçlamaktadır. Destek, doğrudan olmasa da, dolaylı olarak 300 binin üzerindeki sigortalı üreticiyi/işletmeyi ilgilendirmektedir.”