Sigorta şirketlerine ikinci şans

Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik sigortası primleri konusunda sektöre yeni bir şans verildiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yapılan kanuni düzenlemelere rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinin arzu edilen seviyelere inmediğini belirterek, vatandaşların daha düşük primlerden yararlanması amacıyla yeni bir model geliştirdiklerini bildirdi.

Şimşek yaptığı açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinin sigorta piyasasında serbestçe belirlendiğine işaret ederek, bu sigortanın zorunlu olmasının, primlerin gerek sigortalılar gerekse sigorta şirketleri bakımından makul tutarlarda tespitini zorunlu kıldığını söyledi.

Türkiye'de en yaygın sigorta olan zorunlu trafik sigortasında makul fiyatlama pratiğini bozan yapısal sorunların ortadan kaldırılması için bu yılın nisan ayında kanun değişikliği yapıldığını ve ikincil düzenlemelerle uygulamaya yönelik hükümlerin yürürlüğe konulduğunu hatırlatan Şimşek, "Kanundan sonraki dönemde sigorta primlerinin düşmeye başladığı görülmekle beraber söz konusu primler arzu edilen makul prim seviyelerinde değildir. Bu durum sigorta sektörünün primlendirme uygulamasına olan güveni ve bu bağlamda sistemin sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların daha düşük primlerden yararlanması amacıyla yeni bir model geliştirdiklerini anlatan Şimşek, bu kapsamda bütün sigorta şirketlerine ait fiyatların tek bir sistemde görülebileceğini, buna göre en düşük fiyat tercihinde bulunabileceğini kaydetti.

Kimlik numarası ve plaka girilerek fiyatlar görülecek

Söz konusu uygulamanın şirketler arasındaki rekabeti artırarak, fiyat düşüşlerini hızlandıracağını belirten Şimşek, şöyle devam etti:

"Buradaki en büyük sorun vatandaşların tüm sigorta şirketlerinin uyguladığı zorunlu trafik sigortası primlerinden haberlerinin olmaması. Serbest piyasa şartları dahilinde sigorta priminin oluşması ise sigortacı ve sigortalının doğru ve güncel bilgiye erişimleri ile mümkündür. Bunu sağlayarak vatandaşlarımızın en düşük fiyatları seçmesi için bir anlamda yol göstermiş olacağız. Bu çerçevede vatandaşlarımızın eylül sonu itibarıyla poliçe yenilemelerinde, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin internet sitesinden (www.sbm.org.tr) sadece kimlik numarası ve araç plakası ile Türkiye genelindeki tüm sigorta şirketlerinin tekliflerini görmesi mümkün olacak. Vatandaşların en düşük fiyata yönlenmesi diğer şirketlerin de uyguladığı prim tutarlarını gözden geçirmesine neden olacaktır."

Daha düşük fiyat teklifinde bulunan şirketin kazançlı çıkacağına dikkati çeken Şimşek, böylelikle sektörün de fiyat uygulamalarına çeki düzen vereceğini söyledi.

Şimşek, araç sahiplerine, piyasadan aldıkları tek fiyatla yetinmemeleri, en uygun teklife göre poliçe düzenletmeleri çağrısında bulundu.

"Sektör, verdiğimiz bu ikinci şansı iyi kullanmalı"

Zorunlu trafik sigortası primleri konusunda sektörle sürekli fikir alışverişinde bulunduklarını ve birlikte hareket ederek bu kararı verdiklerini anlatan Şimşek, serbest rekabet kurallarını bozmadan alınan bu kararın, hem sektör hem de sigortalılar için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.

Piyasayı mercek altında tuttuklarına dikkati çeken Şimşek, "Bu, sektöre verdiğimiz ikinci şanstır, sigorta şirketlerinin bunu iyi kullanması gerekiyor. Nitekim bu dönemde suistimalde bulunan, yüksek seviyede prim belirleyen sigorta şirketlerini de tek tek tespit ettik ve bu şirketlerden savunma talep ettik. Mevzuata aykırı hareket eden şirketlere idari ceza uygulayacağız." ifadelerini kullandı.

Şimşek, serbest piyasa şartları dahilinde, zorunlu trafik sigortası primlerinin makul fiyatlara inmemesi durumunda Hazine Müsteşarlığının müdahale yetkisini kullanacağını sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir