UIB’nin Türkiye iştahı çok fazla

UIB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bassem S. Kabban, operasyonları olduğu 20 ülke içinde Türkiye’nin en iyi performans gösteren ülkeler içinde yer aldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-012.png

Türkiye’nin önde gelen sigorta ve reasürans brokerlik şirketlerinden biri olan IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği AŞ'nin İngiliz ortağı UIB Holding’in Türkiye iştahı her geçen gün artarak devam ediyor. UIB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bassem S. Kabban, “Kesinlikle Türkiye’de büyüyeceğiz ve bu planlı olacak. Buradaki dinamikler bizim büyümemiz için çok anlamlı ve 5 sene içinde ciddi bir şekilde büyüyeceğimizi düşünüyoruz" dedi. UIB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bassem S. Kabban, bir dizi temaslar için geldiği Türkiye’de sigorta sektörüne ve ortağı oldukları IBS’in hedeflerine yönelik DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulundu. Her yıl Türkiye’ye geliş sayısının artığını söyleyen Bassem S. Kabban, “Normalde yılda 3-4 kez geldiğim Türkiye’ye geliş sayım her yıl giderek arttı ve bu sayı 8-9’a çıktı. Bu geliş sayım artışı ülkenin gelişimi ile bire bir alakalı” şeklinde konuştu. 

1998 senesinde Türkiye ile temasa başladıkları ve Akfen’le 2002 yılında ortaklık kurduklarını hatırlatan Kabban sözlerini şöyle sürdürdü: "O günden bugüne bütün UIB operasyonları içinde en ivmeli büyüyen ve en başarılı operasyonlarımızdan biri oldu Türkiye. Bugün 20 ülkede operasyonumuz var ve Türkiye bu yatırımlarımızdan en önde gelenlerinden biri konumunda.” 

Türkiye daha fazla yatırım yapılabilir konumda 

Türkiye’nin potansiyeli olan bir pazar olduğuna dikkat çeken Bassem S. Kabban, “20 çeyrekten fazla büyüyen bazen ciddi rakamlarda büyüyen bir ülke. Gelişmelere çok açık. Sigorta pazarı da aynı şekilde hareket ediyor. Öte yandan sigorta açısından iyi ve eğitimli profesyonelleri barındıran bir ülke konumunda. Tüm bunlardan dolayı market bizim için daha fazla yatırım yapılabilir konumda” dedi. AB üyesi olmasa bile Türkiye’nin dinamiklerini AB dinamiklerine eş değer gördüklerinin altını çizen Bassem S. Kabban sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin büyümesi çok istikrarlı ve henüz netleşmeyen seçim sonrası bir durum yaşanıyor olsa da bu ivmenin süreceğine inanıyorum. Burası bizim açımızdan pozitif dinamikleri olan bir pazar var burada.”

Bankaların sigorta kolları satılacaktır 

Türkiye sigorta sektörünün yabancı yatırımcı çekmeye devam edeceği öngörüsünde bulunan UIB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bassem S. Kabban, bu yatırımların özellikle bankaların sigorta iştiraklerine olacağını belirterek, “Bankaların sigorta kollarına yönelik dünyada şöyle bir trend var. Bankalar artık sigorta alanlarını bünyelerinden kopartıyor. Satıyorlar ve artık sadece kendi işlerine odaklanıyorlar. Türkiye’de de sigorta tarafında yatırımları olan bankalar var. Türkiye de kısa vadede olmasa da önümüzdeki dönemde de bu yönde bir gelişme olacağını ve bunun da yabancı sigorta şirketlerine fırsatlar yaratacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 Lloyds’un Türkiye'de ofis açamamasına yönelik düşüncelerini sorduğumuz Bassem S. Kabban, “Lloyd’s süreci Türkiye için beklemeye alındı. Dubai, Brezilya, Katar gibi yerlerde ofis açma planları var. Bunlar olunca ilerleyen dönemde Lloyds’un Türkiye’ye geleceğini düşünüyorum” dedi. 

Fırsatlara açığız, personel transferleri yapıyoruz 

Organik büyüme konusunda çok açık fikirli ve esnek olduklarını söyleyen Kabban, “Fırsat olursa değerlendiririz. Öte yandan organik büyümeye sadece şirket satın alma olarak bakmamak gerekiyor. Şirketlerin çalışanlarının transferi de bir adımdır ki bu yönde önemli adımlar atıyoruz. Bunu da organik büyüme kabul edebilirsiniz ve son dönemde bu yönde çok iştahlı olduk ve bu yönde adım atmaya devam edeceğiz. Kesinlikle Türkiye’de büyüyeceğiz ve bu planlı olacak. Buradaki dinamikler bizim büyümemiz için çok anlamlı ve 5 sene içinde ciddi bir şekilde büyüyeceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu. 

Havacılık ve enerjinin dışında en önemli işlerinin inşaat olduğu bilgisini veren Kabban son olarak şunları söyledi: “Öncelikle inşaat olmak üzere tüm alanlarda mutlaka bir kapasite sağlayıcı olarak çözüm üreten olarak bu işlerin içinde olmak istiyoruz. Bizim diğer rakiplerimize göre buradaki eşsiz olan özelliğimiz Türkiye’de büyük bir hissedarlığımız var ve ortağımız olan Akfen’in de payı çok iyi. Londra’dan getirdiğimiz know how’u getirip Türkiye’nin dinamikleri ile karıştırdığımızda çok önemli bir sinerji çıkıyor. 18 senedir de bunun çalıştığını çok net görebiliyoruz.”

Türkiye HUB olmak istiyorsa kapasitesini artırmalı

Türkiye’nin sektör açısından hub olabilmesinin kapasiteyle birebir alakalı olduğunu söyleyen Bassem S. Kabban, “Reasürans anlamında bir hub olabilmeniz için kapasitenin direkt olarak buradan karşılanıyor olması ve kapasitenin burada olması gerekiyor. Türkiye belki bu anlamda gelişim gösteriyor ama henüz hub olma anlamında yeterli değil. Öte yandan Türkiye’nin buna aday olabilmesi için. Türkiye dışında da Türki Cumhuriyetleri’ndeki riskleri de buradaki şirketlerin yazıyor olması gerekiyor. Hub’un anlamı kapasite olarak bölgeye destek vermedir” diye konuştu.

Kârsızlığa çözüm, yeni iş yapma modellerinden geçiyor

Türkiye sigorta pazarındaki kârsızlık problemine yönelik çözüm önerilerini sorduğumuz UIB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bassem S. Kabban, başta şirketlerin kendilerini geliştiriyor olması gerektiğinin altını çizerek, “Her markette olduğu gibi burada da yeni iş yapma yöntemleri bulunmalı. Sigorta şu anda alıcı marketi gibi gözüküyor. Yani alıcı istediği fiyatı istediği fiyattan istediği şirketten alabileceğini düşünüyor. Burada yeni ürünleri yeni servislerle buluşturmalıyız. Dünyada da bu böyle ve bu ölçekte buna adapta olamayan şirketler maalasef başarısız olmaya mahkum. Başka bir trend ise marjlarda azalma olduğunda satın alma ve birleşmelerin öne çıkmaya başlaması. Türkiye’de de kâr problemine çözüm için bu yönde bir trend gözleyebiliriz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir