'Zorunlu sigortada serbest piyasa yoksa, tartışmalar devam eder'

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, özellikle zorunlu trafik sigortasında yaşanan ‘tavan fiyat’, ‘havuz’ tartışmalarına atıf yaparak, serbest piyasanın önemine dikkat çekti. Koç, sigorta pazarında havuzun hep büyük olması gerektiğini de hatırlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serhat ALİGİL

Sigorta sektörü yılın başında buyana yoğun günler geçiriyor. Zorunlu trafik sigortasıyla ilgili “yüksek fiyat” tartışmalarıyla yıla başlayan sektör, nisan ayında bu branşta “tavan fiyat”la tanıştı.

Temmuz ayında ise aynı branşta özellikle riskli şoförler için “prim havuzu” kuruldu. Yine temmuz ayında belli aralıklarla yaşanan sel, deprem, dolu gibi doğal afetler ise sigortanın önemini tüketicinin önüne bütün açıklığıyla koydu. Bu tür güncel konularla ilgili DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, öncelikle değişen toplum yapısıyla birlikte sigortanın öneminin her geçen gün arttığını vurguladı. Kentleşme, çekirdek aile gibi nedenlerle eskisi gibi bir dayanışmanın ortadan kalktığına dikkati çeken Koç, bunun risklerden korunmak için sigortayı öne çıkardığını anlattı.

Zorunlu’lar artabilir

“Sigorta mali felaketleri engeller” diyen Koç, buna rağmen sigorta sektörünün henüz Türkiye’de yeterince gelişmediğini hatırlattı. Bugün için Türkiye’de, tüketici açısından sigortalanmada önceliğin ev, araç ve sağlık olarak sıralandığını da ifade eden Koç, zorunlu sigorta branşlarının artırılmasının hem risklerin azaltılması hem sektörün büyümesi açısından önemli olduğunu belirtti. Zorunlu sigorta branşlarının artışının, aynı zamanda sigorta havuzunun büyümesine de katkı vereceğini söyleyen Koç, bunun prim fiyatlarını da olumlu etkileyeceğini anlattı.

Koç, “Havuz bizim için önemli. Yumurta- tavuk meselesi gibi. Havuz büyürse fiyatlar daha da aşağı inecek” dedi. Bu noktada prim fiyatlarının belirlenmesindeki yöntemle ilgili görüşlerini açıklayan Koç, güncel gelişmelere de atıf yaparak şuna dikkat çekti: “Sigorta pazarında fiyatları serbest piyasa belirlemeli. Küçük küçük ‘havuz’lar yaratmak doğru değil. Havuz hep büyük olmalı. Maliyeti azaltmaz küçük havuzlar. Zorunlu trafik sigortası da böyle bir alan. Havuz fazla uzun süre devam ederse fiyatlar yeniden yukarı gider. Sonuç itibariyle serbest piyasa yoksa tartışma devam eder, diyebiliriz.”

Zorunlu trafik sigortası açısından her durumda ‘iyi sürücü-kötü sürücü’ ayrımının doğru yapılmasının çok önemli olduğunu anlatan Koç, ayrıca sigorta sektörünün kârlılık problemine de atıf yaparak “Para kazanmaması lazımmış gibi bir algı var. Bu doğru değil” dedi.

İlk günden müdahale

Genel Müdür İlhami Koç, son günlerin önemli tartışma konusu “Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası” yla ilgili değerlendirmeler de yaptı. Bu sigortanın zorunlu olduğuna özellikle vurgu yapan ve sorunun esas olarak belli doktorluk dallarında yaşandığını aktaran Koç, şunları anlattı: “Bu meslekleilgili riskleri dikkate alarak devlet zorunlu demiş. Bu nedenle ‘onu alalım, bu almayalım’ demek doğru değil. Ancak bu konuda da serbest piyasanın önemi ortaya çıkıyor. Çünkü bu branş zorunlu denildikten sonra devlet tarafından belirlenen prim fiyatları bir daha artmadı. Devlet ilk günden müdahale etmiş oldu. Oysa devlet, serbest piyasa oluşmadığı anda müdahale etmeli.”

Bu tür dolu afetleri, kasko sigortasının fiyatını etkiler

İstanbul’da yaşanan sel ve dolunun etkilerini değerlendiren Anadolu Sigorta Genel Müdürü Koç, sigorta şirketlerinin hasar zamanı en iyi şekilde müşterinin yanında olmak istediğini vurguladı. Bunun müşteri memnuniyeti açısından çok önemli olduğunu hatırlatan Koç, sel ve dolu olaylarının farklı durumlar ortaya çıkardığını belirtti. İlk selde sürecin daha hızlı işlediğini ifade eden Koç, dolu sonrası gelişmeleri ise şöyle anlattı:

İklimler değişiyor

“Böyle bir dolu ilk kez oldu. Her şey üstüste geldi. Bunu bilmiyorduk. Hafızamızda yoktu. Türkiye’de daha çok yaşadıklarımızdan öğrenme alışkanlığımız var. Bilgiyi etrafımızdaki kişilerden öğrenmeyi tercih ediyoruz. Doluda bunun yansımalarını yaşadık. İhbarlar gecikerek geldi. Hâlâ da devam ediyor. Sigortalılar, poliçeleri bu tür hasarları karşılamıyor diye endişe etti.” Hasar ihbarlarını büyük oranda araçlar sahiplerinden geldiğini, usta sayısının sınırlı olmasının ise müşterine memnuniyetinin sağlanmasını zorlaştırdığına dikkati çeken Koç, bu tür felaketlerin sigorta fiyatlarına etkisiyle ilgili de şunları söyledi:

“Sigortada fiyatlama geçmiş veriler üzerinden yapılır. Geçmişte de bu tür dolu kaynaklı sert bir veri yoktu. Ancak bundan sonra bu tür dolular yaygın olursa, bu örneğin kasko fiyatlarına yansır. İklim değişikliğine dikkat etmemiz gerekiyor.” Koç ayrıca, dolu sonrası aracı zarar göre sigortalıların ‘ikame araç’ konusundaki davranış farklılığına şöyle dikkat çekti: “Normal zamanlarda ikame aracın hemen verilmesine, kendi aracıyla benzer özellikle taşımasına önemli dikkat eden kişiler, bu dolu sonrası genel olarak bunu yapmadı. Bunun bir felaket olduğunu anlayarak hareket etti. Aynı anda bu kadar çok ikame araç olamayacağını gördü.”