'Kuraklık riski yok'

HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu, çiftçinin paniğe kapılmaması gerektiği, bu sene kuraklık riskinin olmadığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, bu dönemde etkili olacak yağışlarla kuraklık riskinin ortadan kalkacağını söyledi.

Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015'in özellikle tahıl üreticileri için bereketli geçtiğini ifade etti.

Geçen sezon Türkiye'de yaklaşık 4 milyon tondan fazla buğday elde edildiğini belirten Çullu, bu yıl ise kuraklık konusunda bazı endişelerinin olduğunu vurguladı. 

Çiftçilerin, sonbaharda beklenen yağışları alamadığını anlatan Çullu, şöyle konuştu:

"2015 yılı sonu itibariyle düşmesi gereken yağışın henüz yarısına yakınını gördük. Üreticilerimiz ise bu durum karşısında doğal olarak karamsarlığa kapıldı. Çiftçiler arazilerini sulamaya başladı. Bazı üreticiler ise panik içinde gereksiz sulama yapıyor. Nadasa bırakılan bazı arazilerde ise gelecek yıl için su verildiği de görülmektedir. Bu tamamen yanlış bir uygulama ve su kaybından başka bir şey değildir. Gelecek yılın ürünü için önceden yapılacak sulama hem su kaybına neden olurken hem de arazideki gübreyi yıkarak toprağın gücünü düşürmektedir. Bu dönemde etkili olacak yağışlarla kuraklık riski ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla hububat çiftçisinin biraz daha rahat olmalarını tavsiye ediyoruz."

Çullu, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çiftçilerin, kuraklık endişesinden dolayı strese girdiğini aktardı.

Başta küresel ısınma olmak üzere çeşitli çevre sorunlarından dolayı iklimsel hareketlerde farklılıkların ortaya çıktığını dile getiren Çullu, "Dünyada toprak ve su yönetimi politikalarının yanında tarım politikalarının da gözden geçirilmesi gerekir" diye konuştu.