Alanya'da avokado hasatı başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türkiye'de avakado üretiminde yüzde 70 pay sahibi olan Alanya'da hasat başladı.

Avokado hasadıyla ilgili açıklamalarda bulunan Alanya İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'da yıllık 581 ton avokado üretiminin gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Rüzgar, "Alanya'da yıllık 581 ton avokado üretimi gerçekleştiriliyor, bu üretimle Alanya Türkiye'deki üretimin yüzde 70'ini karşılıyor" dedi.

Alanya'da kayıtlı 10 bin civarında ağaç ve 524 dekar alanda Türkiye üretiminin yüzde 70'ini tek başına Alanya'nın karşıladığını kaydeden Rüzgar, Alanya'da yaklaşık bin 500 üreticinin ticari olarak avokado üretimi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Avokado hasadının çeşidine göre eylül ayında başlayıp aralık ayına kadar devam ettiğini söyleyen Rüzgar, Türkiye iklimine uyum sağlayan 12 çeşit avokadonun Alanya ikliminde üretilebildiğini kaydetti.

Dünya genelinde 100'ün üstünde avokado çeşidi bulunduğunu belirten Rüzgar, avokadonun 1990 yılından sonra başta Alanya olmak üzere Gazipaşa, kısmen Anamur, Antalya merkez ve Mersin bölgelerinde yetiştirilmeye başlandığını hatırlattı.

Ekonomik değeri yüksek olan avokadonun besleyici değerinin de oldukça yüksek olduğunu söyleyen Rüzgar, "11 değişik vitamin ve 14 değişik mineral madde içermesi, avokadoyu vitamin ve mineral deposu yapmıştır. Aynı zamanda vücutta zararlı maddeleri etkisiz hale getiren ve antioksidan bir besindir" dedi.

Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Arslan ise avokadonun Alanya'da yemek, meze ve tatlı türlerinde kullanıldığını kaydetti. Şili'den getirttiği yemek kitabında 104 çeşit avokadonun yemek ve tatlı türünün bulunduğunu ifade eden Arslan, Alanya'da şimdilik avokadodan 7-8 çeşit yemek, tatlı ve meze yapıldığını söyledi.

Arslan, avokadonun erken hasat edilmesi halinde gerçek damak tadının alınamayacağına dikkati çekerek, "Erken hasat edilmiş bir avokadoyu tüketen bir daha almak istemiyor. Olgunlaşmadan pazarlarda satıldığını zaman zaman görüyorum ve maalesef bunun önüne geçemedik. Üreticilerimiz buna dikkat etsin" diye konuştu.