Antep fıstığında üretim alanları yüzde 42 büyüdü

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Aslan, Antep fıstığı üretim alanlarının son 7 yılda yüzde 42 arttığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Antep Fıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Nevzat Aslan, Antep fıstığı üretimine ilginin artması sonucu son yedi yılda üretim alanlarının yüzde 42, toplam ağaç sayısının ise yüzde 49 arttığını söyledi.

Aslan, "Türkiye, Antep fıstığında son 3 yılda ortalama 107 bin ton tüketimle dünya lideri. Antep fıstığı tüketiminde ülkemizi, 83 bin tonla Avrupa Birliği, 77 bin tonla Çin, 55 bin tonla ABD ve 52 bin tonla Suriye izliyor. Bu rakam, ortalama olarak bizden daha fazla üretime sahip İran ve ABD’den daha yüksektir. Yıllık ortalama en fazla Antep fıstığı tüketen ülkeyiz." diye konuştu.

Aslan, Türkiye'nin Antep fıstığı üretiminde de dünyada ilk üçte yer aldığını belirterek, "2016 verilerine göre ABD 360 bin ton, Türkiye 170 bin ton, İran 153 bin ton üretim gerçekleştirdi." dedi.

"Rekolte düşse de fiyatlar etkilenmez"

Bu yıl 85 bin ton üretim gerçekleşeceği tahmin edilen Antep fıstığında, düşük rekolte beklentisine rağmen fiyatların yükselmeyeceğini anlatan Aslan, "Üretimdeki azalışın, fiyatları ciddi bir şekilde etkilemesi beklenmemektedir. Çünkü geçen yıl elde edilen ürünün fazlası 60 bin ton rezerv depolarda durmaktadır." şeklinde konuştu.

Aslan, Türkiye'de fiyatların uluslararası piyasaya göre düşük olduğunu, geçen yıl işlenmemiş ham Antep fıstığı fiyatının uluslararası piyasada kilogramı 10 dolarken, Türkiye'de 8 dolar civarında işlem gördüğünü söyledi.

Diğer kuru yemiş fiyatları ve elde edilme şartları incelendiğinde Antep fıstığının fiyatının yüksek olmadığına işaret eden Aslan, "Fiyatların üreticiyi, tüketiciyi, sanayici ve ihracatçıyı koruyacak bir dengede olması gerekmektedir. Antep fıstığı üretiminden, tarım, gıda, ticaret sektörlerinde ülke çapında 300 binden fazla kişi direkt veya dolaylı faydalanmaktadır. Bundan çok daha aşağıda seyredecek fiyat üreticiyi mağdur edebilecektir." değerlendirmesinde bulundu.