Bademli Kooperatifi'nden Kazakistan'a fidan üssü

İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesinde 45 yıldır fidan üretimi yapan Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi, Kazakistan'da fidan üretim üssü kuruyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu ALP

 
İZMİR - İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesinde meyve fidanı üreticilerinin bir araya gelerek 1968 yılında kurduğu Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi, Kazakistan'da üretim üssü kuruyor.
Yurtiçinde umduğunu bulamayan kooperatif,  ihracata sarıldı. Yılbaşından önce Kazakistan'ın Çimkent Valiliği ile ortak Kazakistan Sosyal Girişimcilik adını taşıyan bir şirket kuran kooperatif, Kazakistan'a 1 milyon adet fidan, 50 bin adet anaç ihraç edecek.  Kooperatif, ilk etapta 5 bin, uzun vadede 50 bin dönüm ortak meyve bahçesi oluşturarak hem Kazakistan'ın hem de komşu ülkelerinin fidan ihtiyacını karşılayacak. Anaç ithalatına yasak getirilmesi üzerine İzmir Kalkınma Ajansı'nın da desteğiyle kurduğu Doku Kültür Laboratuvarı ile virüssüz fidan anacı üretimine başlayan kooperatif, 500 bin anacı üreticiye dağıttı. Bu yıl 11 milyon 735 bin adet fidan üretimi yapan kooperatif, inşaatı devam eden soğuk hava deposunun tamamlanmasıyla hem fidan hem de meyve fiyatlarının düşmesinin önüne geçecek.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan gibi Türk Cumhuriyetleri'ne fidan ihracatı yaptıklarını söyledi. Ancak ihracat için fidanların Türk Cumhuriyetleri'ne gitmesinin 20 günü bulduğunu ve fidan parası kadar nakliye parası ödediklerini hatırlatan Bilgi, bunun üzerine Kazakistan'da fidan üretimine karar verdiklerini dile getirdi.
Bu amaçla yılbaşından önce Kazakistan'ın Çimkent Valiliği ile ortak Kazakistan Sosyal Girişimcilik adını taşıyan bir şirket kurduklarını hatırlatan Bilgi, "Yüzde 60 ortağı olduğumuz şirket Kazakistan'da meyve bahçesi kuracak. İlk etapta 5 bin dönüm, uzun vadede 50 bin dönüm meyve bahçesi oluşturacağız. Burada yapacağımız ortak üretim ile hem Kazakistan'a hem de bu ülkeye komşu ülkelere fidan satmayı planlıyoruz. Uzun soluklu bir projenin startını verdik. Proje kapsamında ilk etapta 135 bin elma fidanını ihraç edeceğiz. Bu yıl içerisinde 1 milyon fidan, 50 bin anaç göndereceğiz. Temel hedefimiz bu ülkeye 5 milyon fidan ihraç etmek. İç pazarda patlama bekliyorduk ancak maalesef olmadı. Biz de çareyi ihracatta bulduk.  İhracat sayesinde üreticilerimiz daha fazla para kazanacak. Hazırlıklarımız tamamlandı" bilgilerini verdi. 
 
Virüssüz fidan anacı üretiyor 
 
[PAGE]
 
Virüssüz fidan anacı üretiyor 
Virüssüz fidan anacı üretmek amacıyla 2 milyon TL'lik bir yatırımla Doku Kültürü Laboratuvarı kurduklarını söyleyen Bilgi, "Bu yatırımın sadece 150 bin TL'si İzmir Kalkınma Ajansı tarafından karşılandı. Geri kalan kısmını biz sağladık. Laboratuarımızda üretilen 500 bin virüssüz fidan anacı  üreticiye dağıtıldı" dedi. Bilgi,  sayıları 300 olan kooperatif ortak sayısının son 1.5 yılda 415'e çıktığını, ortaklarının büyük bir kısmının fidan ve süs bitkisi üreticisi olduğunu hatırlattı. 
 
Soğuk hava deposu ile pazarlama süresi uzayacak
 
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Türkiye'nin en kaliteli fidanlarını ürettiklerini belirterek, "AB normlarında üretim yapıyoruz. Bu yılki fidan üretimimiz 11 milyon 735 bin adet. Bunların da yüzde 75'nin stoklarda. Üreticinin daha fazla para kazanması amacıyla geçtiğimiz kasım ayında soğuk hava deposu inşaatına başladık. İnşaat bitmek üzere. Şu anda kadar kooperatifimizin imkanlarıyla yaklaşık 700 bin TL yatırım yaptık. Ancak inşaatın tamamlanması için 500 bin TL'ye ihtiyaç var. Soğuk hava deposunun inşaatı tamamlandığında kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında fidanları soğuk hava deposuna koyarak erken açmasını önleyerek fiyatların aşağıya çekilmesinin önüne geçmiş olacağız. Fidandan sonra da meyveleri soğuk hava depolarına koyarak pazarlama süresini uzatarak üreticinin para kazanmasını sağlayacağız" bilgilerini verdi. 
 
Her gün 100 bin ayranı İzmir'e gönderiyoruz
 
Selçuk Bilgi, ortaklarının ürünlerinin katma değerini artırmak amacıyla süt ve süt ürünleriyle ilgili yatırımlar yaptıklarını ifade ederek, ""Süt ürünleri tesisimizde Bademli markasıyla süt, ayran ve yoğurt üretimi yapıyoruz. Bu markalarımızla İzmir'de iyi bir yere geldik. Her gün 100 bin ayranı İzmir'e gönderiyoruz.  İzmir'deki soğuk hava depolarımızdan İzmir'deki mandıralara ürünlerimiz dağıtılıyor.  Yine Bademli markasıyla zeytinyağı üretimimiz var."