Bakanlıktan 71 milyon hayvana aşılama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde geçen sene toplam 71 milyon 321 bin 99 aşılama ve tarama faaliyeti gerçekleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi ve yok edilmesinin sağlanması amacıyla "Oral Aşılama ile Kuduz Hastalığının Kontrol ve Eradikasyonu Projesi", "Hayvan Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Projesi" ile "Aşı Üretim Merkezi Kurulması Projesi" gibi ulusal ve uluslararası projeler yürütülüyor.

Çeşitli hayvan hastalıklarına yönelik çalışmalarını sürdüren Bakanlık, Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı çerçevesinde geçen sene toplam 71 milyon 321 bin 99 aşılama ve tarama faaliyeti gerçekleştirdi.

Şap Enstitüsü tarafından genel bütçe imkanları ile üretilen şap aşıları hayvan sahiplerinden aşı ücreti alınmadan uygulanırken, geçen sene büyükbaş hayvanlara ilkbaharda 14,2 milyon, sonbaharda da 14,6 milyon şap aşısı ve taraması uygulamaları yapıldı. Küçükbaş şap aşılama ve tarama sayısı da 2,4 milyona yaklaştı.

Söz konusu dönemde 2,3 milyon sığır brusellozu ile 383 bin büyükbaş ve 280 bin küçükbaşa şarbon aşısı ve taraması yapıldı.

Küçükbaş hayvanlara 2,6 milyon koyun-keçi çiçeği, 4,8 milyon koyun-keçi brusellozu, 13,5 milyon koyun-keçi vebası, 1,7 milyon mavi dil aşılama ve tarama uygulaması gerçekleştirildi.

620 bin kuduz aşısı uygulandı

Kuduz hastalığı ile mücadele de hem yaban hayatında havadan aşılamayla hem de sahipli ya da sahipsiz kedi ve köpeklerin aşılanması yoluyla sürdürüldü.

Hastalığının kontrol altına alınması amacıyla Avrupa Birliği destekli "Kuduz Hastalığına Karşı Ağızdan Aşılama Projesi" 2014-2016 yıllarında uygulandı. Her uygulama döneminde yaklaşık 1,9 milyon aşılı yem kullanıldı. Söz konusu projenin devamı niteliğinde 2018 sonbaharında başlayacak yeni bir proje hazırlandı. Bu kapsamda 3 yıl süreyle yılda iki kez olmak üzere toplam 6 uygulama yapılacak, her bir uygulama döneminde 4,5 milyon aşılı yem kullanılarak, 225 bin kilometrekare ormanlık ve kırsal alanda havadan aşılama çalışması gerçekleştirilecek.

Yabani hayvanlara yönelik aşılamanın yanında, evcil ile sokak kedi ve köpeklerine de aşı yapılıyor. Bu kapsamda geçen sene 619 bin 890 kedi-köpek aşılandı.

Kuş gribi için gerçek zamanlı tatbikat

Kuş gribi olarak da bilinen Tavuk Vebası Hastalığı ile mücadele kapsamında da 2015'te Kastamonu, Balıkesir ve Manisa'da tespit edilen hastalığın önlenmesi için 2 milyon 47 bin 271 kanatlı hayvan itlaf ve imha edildi.

Daha sonra yoğun önlem paketlerini hayata geçiren Bakanlık, hastalığın çıkması durumunda ihracatın kesilmemesi amacıyla yayınlanan İhbarı Mecburi Tavuk Vebası (Avian İnfluenza) Hastalığından Ari Bölgelerin Tanımlanması ve İlanı Hakkında Talimat kapsamında 81 ili hastalıktan ari bölge ilan etti ve 2017'de bu talimat kapsamında araştırma planları hazırlanarak uygulandı.

Hastalığa hazırlıklı olmak amacıyla 2005 yılından bu yana gerçek zamanlı tatbikatlar gerçekleştiriliyor. 2016 yılında Bursa, Erzurum, Konya ve Denizli, 2017 yılında Nevşehir ve Şanlıurfa’da yapılan tatbikat bu sene Mersin ve Ordu'da gerçekleştirilecek.

Keneye karşı hayvanlar aşılandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı koordinasyonu tarafından yürütülen ilaçlamalar ile kene popülasyonunun azaltılması ve bu sayede de kenelerin sebep olduğu başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı olmak üzere diğer hastalıkların insanlara bulaşmasının önlenmesi hedeflendi.

Bu kapsamda, 2017 yılında 13 ilde 92 bin 128 işletmede 2 milyon 765 bin 543 büyükbaş ve 397 bin 360 küçükbaş hayvan ilaç uygulaması yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir