Balık sezonunun ilk ayı bereketli geçti

Balıkçılar, başta palamut olmak üzere bol balıklı bir ayı geride bıraktı. Bandırma Balık Hali'ne geçen yıl eylül ayında 23 bin çift balık getirilirken, bu yıl sayı 217 bin çifte yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Av yasağının 1 Eylül'de sona ermesiyle denize açılan balıkçılar, bereketli bir ayı geride bıraktı.

Bursa'nın Gemlik ilçe Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zeki Hazer, geçen yıllara göre hamsi ve palamudun bol olduğu bir ay yaşadıklarını söyledi.

Balık bolluğu dolayısıyla fiyatların düştüğünü aktaran Hazer, şöyle konuştu:

"Son dönemlerin en iyi palamut sezonunu yaşadık. Biz Marmara'da da bereketli bir sezon bekliyoruz. Palamudun çifti 10 liraya kadar düştü. Balık diğer senelere göre bol. Balık yasağı sonrası oluşan bu tablo gelecek sezonlar için de umut veriyor. Karadeniz'de havalar açacak, Marmara'da da balıkçılık artacak. Önümüzdeki aylarda halkımız ucuz balık yemeye devam edecek. Sezon bereketli başladı bereketli biteceğini tahmin ediyoruz."

Çanakkale

Marmara Denizi'nin güneyi ile Ege Denizi'nin kuzeyinde, tekne, ekipman, yakıt, personel ve diğer eksiklerini giderip, av yasağının sona erdiği 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek denize açılan balıkçılar sezonun ilk ayında bol avdan memnun kaldı.

Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Hasan Uysal, av sezonunun başlamasının üzerinden bir ay geçtiğini anımsatarak, önceki yıllara göre balığın yağlı ve daha güzel olduğunu anlattı.

Uysal, "Balık bu yıl bol ve daha da bollaşacağını ümit ediyoruz. Geçtiğimiz yıllara göre en az 10 kat fark var, gelen balıkta. Bu sene balıklar satılıyor, lezzeti güzel. Fiyatlar da gayet makul. Baktığınız zaman bir palamut 4 kişilik bir aileyi çok güzel doyuruyor. Dolayısıyla fiyatlar da geçtiğimiz yıllara göre neredeyse dörtte bir oranında. Haliyle balığı tutan balıkçının da satan esnafın da yiyen vatandaşın da yüzü güldü." dedi.

Çanakkale Su Ürünleri Merkez 1. Kooperatifi Başkanı Mehmet Özkurnaz da bolluktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

Bu yıl avcı, esnaf ve tüketici için güzel bir sezon olacağını tahmin ettiklerini aktaran Özkurnaz, 1 aylık verilerin buna işaret ettiğini belirtti.

Özkurnaz, özellikle palamutta yaşanan bolluğun tüm Karadeniz ve Marmara'da fark edildiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Balığın bol olması fiyatların ucuz olmasını sağladı. Burada tüketicimiz de balığı bu sene rahat alabildiler. Bu da ülkemizdeki balıkçılık politikasının, avlanma yasağı dönemlerinin iyi belirlendiği anlamına geliyor. Bundan sonraki süreçte de palamudun balıkçılığı devam ediyor. Palamut bol ama lüfer boğaza giremedi. Beklentimiz 5 Ekim'den sonra da lüfer bolluğunun yaşanması. Lüfer de palamut gibi bol olursa o da ucuz olacaktır. Bolluk tüketicimize yansıyacaktır. Herkes mevsim balığını rahat rahat tüketmiş olur. Bu sene palamut balıkçılığı yapanların ve 'gırgır' dediğimiz teknelerde herkesin yüzünün güldüğünü gördük."

Balıkesir

İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere yurt içinde birçok ilin yanı sıra yurt dışına da balığın gönderildiği Bandırma Balık Hali'nde de balık bolluğu dikkati çekiyor.

Balıkesir Bölgesi Su ürünleri Üreticiler Birliği Başkanı Nihat Işık, palamudun eylül ayında zirve yaptığını söyleyerek, "2015 Eylül ayında Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Bandırma Balık Hali'ne 23 bin çift palamut gelirken bu sene bu rakam 217 bin çifte çıktı. Bu ay hamsinin kasası 45, sardalyanın kasası 30, istavritin kasası ise 90 liradan satılıyor." dedi.

Bir balıkçılık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman da dört sene üst üste böyle bir palamut artışı olmadığını bildirerek, "Mevsim şartları bu zemini sağladı. Tabii av yasaklarına uyulması da bu neticeyi beraberinde getiriyor. Kasım 2016 ortasına kadar bu balıkçılık devam edecektir. Halkımız da bu protein kaynağından bol bol faydalansın istiyoruz. Fiyatlar da gayet hesaplı, tezgahlarda 5 lira ila 7,5 lira arasında satılıyor. İnşallah herkes bol bol balık yer." ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir