Bayram ve şarbon tedirginliği kırmızı et satışlarını yavaşlattı

Kurban Bayramı nedeniyle daha az satın alınan kırmızı ete olan talep şarbon vakaları nedeniyle daha da azaldı. Kırmızı et üreticileri kasap ve marketlerde satılan etlerin güvenli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sercan AKINCI

Kurban Bayramı ile birlikte bazı hayvanlarda şarbon vakasına rastlanması tüketiciyi tedirgin etti. Kırmızı et satışlarının yavaşladığını belirtilirken, şarbon vakasıyla karşılaşılmasının en büyük nedeninin uygunsuz ve denetimsiz hayvan kesimleri olduğu vurgulandı.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, kurban bayramı sonrası kapasite kullanımlarının yüzde 10’lara kadar düşebildiğini dile getirdi. Şarbon vakalarının gündemde olması nedeniyle kırmızı et satışlarının bir miktar daha olumsuz etkilendiğini anlatan Yalçındağ, her yıl kurban bayramında şarbon vakalarının yaşandığını kaydetti. Riskin kontrolsüz ve uygunsuz kesimlerden kaynaklandığını ifade eden Yalçındağ, kasap ve marketlerde satılan etlerin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirtti. Yalçındağ, buralardaki etlerin veteriner kontrollerinden geçtiğini, satış noktalarının ise her ay düzenli olarak denetlendiğini kaydetti.

Şarbon vakasının ithal edilen hayvanlarda görüldüğü yönündeki iddiasını da sorduğumuz Yalçındağ, şöyle devam etti: “Bu hastalığın kuluçka süresi belli. Hastalıktan sonra hayvanın yaşama süresi de belli. Bize canlı hayvan Urugay, Brezilya gibi ülkelerden geliyor. Oradan buraya kaç günde geldiğine bakmak lazım. Şarbon aşısını bu topraklarda 50 yıl önce Veteriner Hekimi Tuğgeneral Ord. Prof. Dr. Süreyya Tahsin Aygün geliştirdi. Şarbon o zaman da vardı.”

Şarbonun ihbarı zorunlu hastalık olduğunu söyleyen Yalçındağ, hastalığın görüldüğü alana yasal süre bitene kadar hayvan giriş çıkışı yapılmadığını belirtti. Yalçındağ, hastalıklı bölgede 5 yıl boyunca aşılama ve ilaçlama yapıldığını da vurguladı. Yalçındağ, beyaz ette ise normal satış sürecinin devam ettiğini dile getirdi.

'Entegre tesislerde şarbona rastlanması mümkün değil'

Türkiye topraklarında enfekte olduğunu belirten Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Veteriner Doktor Ahmet Yücesan, şarbonun Türkiye’de olduğunu belirtti. Hastalığın sadece kurban bayramlarında ortaya çıktığını vurgulayan Yücesan, bunun nedeninin kontrolsüz kesimler olduğunu anlattı. Yücesan, hastalığın teşhisinin çok basit olduğunu ifade ederek, “Hastalık hangi dönemde olursa olsun veteriner bir bakışta hastalığı anlar. Kontrollü bir kesim yerinde hastalıklı etlerin yayılması mümkün değil. O yüzden marketinize, kasabınıza güvenin. Bu yıl biraz da gündem yaratıldı ama bu hastalık her bayramda kontrolsüz kesimlerin olduğu yerlerde görülebilir” dedi. Bu yıl 5 ayrı vaka ile karşılaşıldığına dikkat çeken Yücesan, bunların münferit olaylar olduğunu savundu. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesindeki komisyonun kontrolsüz kesimi engellemek için çalışmalar yapması gerektiğini vurgulayan Yücesan, şöyle devam etti: “Entegre tesislerde şarbon vakasına rastlanması mümkün değil. Olsa da o hayvan anında imha edilir. Şarbon insana da bulaşabiliyor. 3 farklı formu var. İnsanlarda akciğer formundaki hastalığa çok nadir rastlanıyor ama öldürücü. Daha çok solunum yoluyla hayvan derisi, yünü, yapağısından geçebiliyor. Asıl risk grubu burada veteriner ve hayvan bakıcıları. Mide formundaki hastalığa etler iyi pişirilmeden tüketilirse rastlanabiliyor. Tedavi edilebiliyor. En sık rastlananı ise deri formundaki. Şarbona has yara oluyor deride. Bu bakteri penisiline direnç gösteremediği için kolayca tedavi edilebiliyor.”

Bu konularda ilginizi çekebilir